Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

(Nie)typowe kalafiorowe

Mark Twain określił kalafior jako kapustę z wyższym wykształceniem.

Mark Twain określił kalafior jako kapustę z wyższym wykształceniem. I nie bez powodu- warzywo to jest bowiem odmianą kapusty z białymi i mięsistymi pąkami kwitowymi powstałymi z niewykształconych zawiązków owocowych. Roślina ta była znana już w starożytnym Rzymie i Grecji. Do Polski zawitała na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą  Bony.


Kalafior jest ceniony zarówno ze względu na swoje walory smakowe, jak też i zdrowotne. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu sodu, witamin z grupy B. Dzięki zawartości sulforafanu zapobiega i pomaga walczyć z chorobami nowotworowymi. Zalecany jest dla osób zmagających się z chorobami wątroby, żołądka i jelit. Jednak aby kalafior nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, należy go w odpowiedni sposób przygotować. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie lub - co jest znacznie lepszą opcją- na parze. Aby zniwelować jego właściwości gazotwórcze, serwujmy go w towarzystwie czosnku, kopru czy świeżego imbiru. Warto wspomnieć, że warzywo to możemy również spożywać na surowo- idealnie sprawdzi się jako dodatek do szybkich surówek i sałatek.


Jednym z najbardziej popularnych sposobów przygotowywania kalafiora jest podawanie go w towarzystwie bułki tartej zrumienionej w dużej ilości masła. Dziś chciałabym zaproponować nieco inne sposoby jego wykorzystania. Zapraszam!


Parowany kalafior z sosem pietruszkowo-rabarbarowym i pomidorowo-rabarbarową pastą

(Nie)typowe kalafiorowe
Wegańskie danie -warzywa przygotowane w najzdrowszy z możliwych sposobów- na parze z dodatkiem aromatycznych ziół. Zarówno sos pietruszkowy, jak też pasta pomidorowa wzbogacone są rabarbarem, który wnosi do dania ciekawą lekko kwaśną nutkę smakową.
Składniki:
• kalafior
• olej rzepakowy - kilka łyżek
• sól
• pieprz
• duży pęczek pietruszki
• mały słoik suszonych pomidorów
• 2 ząbki młodego czosnku
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1/3 łyżeczki kolendry
• 3 obrane ziarna kardamonu
• obrana duża łodyga rabarbaru
• 1 łyżeczka syropu z agawy
• 1 pomidor malinowy
Do gotującej się wody dodajemy ziele angielskie, kolendrę i kardamon. Nad tak przygotowaną gorącą kąpielą parujemy różyczki kalafiora do momentu aż stracą swoją surowość, ale zachowają jędrność i ładny kolor. Warzywa możemy uparować w specjalnym parowarze. Gotowe warzywa podajemy z zielonym sosem i pomidorową pastą.

(Nie)typowe kalafiorowe

Zielony sos pietruszkowo-rabarbarowy
Blendujemy ze sobą połowę łodygi rabarbaru, natkę pietruszki i ząbek czosnku. Stopniowo dolewamy olej rzepakowy- do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy łyżeczką syropu z agawy, solą i pieprzem.

Czerwona pasta pomidorowo-rabarbarowa
Blendujemy połowę łodygi rabarbaru, pomidory suszone, wyfiletowanego pomidora malinowego i ząbek czosnku. Cały czas blendując dolewamy olej rzepakowy - do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponieważ używamy słodkiego pomidora malinowego, do pasty nie dodajemy już żadnej innej słodyczy ( np. syropu z agawy, miodu czy szczypty cukru).
Smacznego!

(Nie)typowe kalafiorowe
Kalafiorowe talarki

(Nie)typowe kalafiorowe
Chrupiące na zewnątrz, przyjemnie kremowe w środku... pachnące bazylią.
Składniki:
• 500 g ugotowanego kalafiora
• duża garść świeżej bazylii
• garść sera żółtego
• łyżka mąki pełnoziarnistej
• łyżka otrąb owsianych
• łyżka mąki ziemniaczanej
• jajko
• łyżka jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz
• olej rzepakowy do smażenia

Ugotowanego kalafiora rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy starty na tarce żółty ser, mąki, otręby, jajko, jogurt, drobno posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, wykorzystując do formowania talarków specjalną okrągłą foremkę, lub zwykłe foremki do ciasteczek. Smacznego!


Kalafior zapiekany pod beszamelem

(Nie)typowe kalafiorowe
Składniki:
• 1 kalafior
• 3 duże ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• łyżka masła klarowanego
• oscypek- 200 g
• sól i pieprz do smaku
• duża garść szczypioru

Kalafior gotujemy al dente, następnie albo drobno siekamy, albo miksujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki dodajemy do kalafiora, dobrze mieszamy. Dodajemy starty na grubych oczkach oscypek oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na sos:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 2 szklanki mleka
• 2 żółtka
• sól
• pieprz
• świeżo starta gałka muszkatołowa
• oscypek do posypania zapiekanek

Masło roztapiamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając miotełką tak, by nie powstały nam grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy żółtka- w tym momencie musimy bardzo szybko mieszać całą masę i uważać, aby nie powstała nam jajecznica. Kiedy żółtka już zostaną dobrze rozprowadzone, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie wypełniamy farszem kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i posypujemy startym oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!

Słodkie gofry kalafiorowe z owocowym musem

(Nie)typowe kalafiorowe
Na zakończenie posiłku musi być coś słodkiego. Kalafior w tej wersji zaspokoi głód na słodycze niejednego łasucha.
Składniki:
• 2 jajka
• 2 szklanki zmiksowanego surowego kalafiora
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• szczypta soli
• 0,5 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 0,5 szklanki oleju rzepakowego
• 1szklanka mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatek:
• 300 g truskawek kaszubskich
• 2 średnie brzoskwinie
• 1 jabłko grójeckie
• 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
• łyżeczka octu balsamicznego

Łączymy suche składniki- kalafior, mąkę, sól, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce łączymy jajka, miód, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z owocowym musem.

Truskawki, jabłko ze skórką i brzoskwinie miksujemy z octem balsamicznym i miodem. Podajemy z goframi.Smacznego!

(Nie)typowe kalafiorowe

 (Nie)typowe kalafiorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak