Niebo w gębie... czyli sernik krok po kroku.

Opublikowano: 27.12.2011
Autor: IlonaAlbertos
Niebo w gębie... czyli sernik krok po kroku.
Uwielbiam serniki, nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Najlepiej, kiedy są one lekkie i puszyste. Takie właśnie lubię najbardziej.

Jeśli lubimy tradycję, powinniśmy postawić na zwykły, klasyczny sernik. Z rodzynkami lub bez. Ale mozemy też dodać bardziej egzotyczne składniki. Np. sernik z pokruszonymi batkonikami, sernik z ananasem... Każdy piecze takie serniki, jakie lubi.

 

 

 

Sernik z rodzynkami- krok po kroku

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
0,7 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 18 %
2 sztuki jaj
10-12 dag margaryny
1 kg sera białego mielonego
5 sztuk jaj
12 dag masła śmietankowego
1 szklanka cukru kryształu
10 dag rodzynek
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 szczypta soli
3 łyżki mąki do obtaczania rodzynek

 

 



Z mąki, cukru, jajek, śmietany, margaryny zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Cukier przesypujemy do miski miksera,  dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 



Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.



Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser biały mielony. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.



Następnie do masy dodajemy budyń śmietankowy.



Rodzynki obtaczamy w mące.



Do masy serowej dodajemy rodzynki delikatnie miksując.



Ubijamy pianę z białek. 



Do masy serowej dodajemy sztywną pianę tym razem miksując na najniższych obrotach miksera. 



Masę serową przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem.



Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO :)





prymat