Przy tortach naleśnikowych fajne jest to, że nie trzeba ich zawijać niż przy tradycyjnych naleśnikach. Wystarczy usmażyć naleśniki, przygotować masę i ułożyć warstwowo. Nie dość, że mniej pracy to efekt wizualny lepszy. Polecam takiego typu torty naleśnikowe na deser.
Naleśnikowy tort z masą kaszkową
Naleśniki :
2,5 szk mąki pszennej typ 500
2 szk mleka 3,2%
1 szk oranżady
2 jajka
2 szczypty soli
1 łyżka cukru
50 ml oleju
Masa :
1 l mleka 3,2%
125 g masła
7 łyżek rozpuszczalnego kakao
1 szk kaszy manny ( błyskawicznej )
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
czekolada w młynku
Naleśniki :
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie bez grudek ciasto.
Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni najlepiej do naleśników usmażyć 6 grubych placków uważając aby przy przewracaniu się nie połamały.
Usmażone układać jeden na drugim.
Masa :
Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier i zagotować mleko z dodatkami.
Gdy mleko się gotuje wsypywać kaszę energicznie mieszając uważając aby nie powstały grudki.
Kaszę ciągle mieszając gotować około 3 minuty.
Przełożenie :
Na talerz ułożyć pierwszy naleśnik a na niego wyłożyć porcję gorącej masy.
Rozsmarować ją po naleśniku, przykryć drugim i lekko docisnąć.
Tak samo postępować z resztą warstw aż ostatnią warstwą będzie naleśnik.
Górę obficie posypać cukrem pudrem i oprószyć dookoła czekoladą w młynku.
Taki tort można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę jeszcze ciepły.