Zapraszam na moje ulubione futomaki
Sushi to bardzo efektowne i elegancie danie na każdym stole. Występuje w wielu rodzajach np nigri, maki i uromaki na które serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego sushi są składniki, które możemy kupić w sklepie zaś w swojej okolicy musimy poszukać dobrego sklepi rybnego sprzedającego świeże ryby, jak również warzywniaka ze świeżymi warzywami. Stawiamy na jakość. Jakość, jeszcze raz jakość.
Dla początkujących polecam zrobienie nigiri bardzo prostych Wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu
Do najbardziej popularnych zaliczamy hosomaki małe rolki sushi z małą ilością składników z ryżem wewnątrz dla stawiających pierwsze kroki w sushi futomaki duże roki z kilkoma składnikami od 2do 5 ryż zewnątrz uromaki ryż na zewnątrz robimy na nich dekoracje z łososia, kawioru, sezamu, wasabi.
Kuchnia Azjatycka jest jest bardzo zdrowa którą mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Niedługo ukażą się inne przepisy z tej kuchni :)
składniki
- paseczki z łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej ryby.,
- tuńczyk ,
- awokado ,
- ogórek.,
- owoce morza np paluszki krabowe
- listki alg morskich nori
- 1 szklanka ryżu do sushi
- wasabi
- marynowany imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- cukier
- ser do smarowania
przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką sosu sojowego.Można ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkie
Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. , odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy na mniejesze kawałki, robimy dekoracje z kawioru, łososia i sezamu
Nie polecam rozbierania maków na czynniki pierwsze smak nie jest dobry.