Aby podać główne danie które zaogni nam krew w żyłach , warto a nawet trzeba pomyśleć o uzupełnieniu które pozwoli nam bardziej cieszyć się ognistym smakiem dania głównego. Dlatego proponuje pikantne zupy i przystawki aby stopniować pikanterie i zaostrzyć apetyt oraz niezbędnych gasicieli pragnienia z duża ilością jogurtu w postaci dodatków i popitków.
Wartość według skali |
Rodzaj substancji chemicznej lub przyprawy |
---|---|
15,000,000–16,000,000 |
Czysta kapsaicyna |
8,600,000–9,100,000 | Różne kapsaicynoidy (np. homokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, nordihydrokapsaicyna) |
5,000,000–5,300,000 | Gaz pieprzowy środek drażniący FN 303 |
855,000–1,075,000 | Papryka Naga Jolokia |
876,000–970,000 |
Papryka Dorset Naga (wpisana w 2007 do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki) |
350,000–580,000 | Pieprz Red Savina |
100,000–350,000 | Guntur Chilli, Papryka habanero, Pieprz Scotch bonnet, Pieprz Datil, Rocoto, Piri-piri, Madame Jeanette, jamajski ostry pieprz |
50,000–100,000 | Chili ptasie oko/Pieprz tajski/Pieprz indiański, Pieprz Malagueta, Pieprz Chiltepin, Pieprz Pequin |
30,000–50,000 | Pieprz cayenne, Papryka jagodowa , Papryka Cumari |
10,000–23,000 | Papryka Serrano |
2,500–8,000 | Papryka Jalapeno, chili Guajillo, meksykańskie odmiany papryki Anaheim, papryka węgierska, przyprawa Tabasco |
500–2,500 | papryka Anaheim, Poblano, papryka Rocotillo, Peppadew |
100–500 | Papryka Pimento, Peperoncini |
0 | Słodka papryka roczna |
Na przystawkę - pikantne pikle z dyni
Składniki:
-wyparzony we wrzątku słoiczek
-ocet spirytusowy 10 % z wodą w proporcji 1:1
(można też użyć octu jabłkowego bez wody)
-sól (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1,5 łyżki soli)
-100 gr. dyni
-5 czerwonych papryczek peperonii
-1 goździk
-wykałaczka, nóż ,lejek
I cierpliwość aby nie otwierać słoiczka za wcześnie ... :)
Ważne by wybrać owoce zdrowe bez plamek czy śladów nadpsucia.Paprykę przekrawany na pół usuwany szypułki i gniazda nasienne, wykałaczką dziurkujemy paprykę po całej długości. Z dyni usuwamy miąższ i skórkę i kroimy w kostkę.
W ganeczku zagotowujemy wodę z octem i goździkiem i solą. Do wrzącego octu (tylko sie nad nim nie pochylajcie :D dodajemy papryczki i gotujemy 3 min, następnie dodajmy dynie i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
Do wyparzonego słoiczka przekładamy ostrożnie paprykę i dynie ciasno upychając całość warstwami. Słoiczek zalewamy jeszcze gorącym octem i otwarty pozostawiamy do ostygnięcia i odparowania (ważne by nie zamykać słoika !) Po około 2 godzinach zalecamy słoik wyparzoną nakrętką. I odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie :D
Do pikantnego obiadu - pitna pianka jogurtowa,słona
Składniki:
-300 ml jogurt naturalny, -
-150 ml woda,
-1 łyżeczka Kmin Rzymki,
-Sól,
-świeża kolendra
Nasiona kminu uprażyć na suchej patelni, do momentu aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać.Jogurt zmiksować na wysokich obrotach (aby się spienił) z wodą i solą i uprażonym kminem. Przyozdobić świeżą kolendrą.
Podawać schłodzone do dań pikantnych.
Idealna sałatka do ognistych dań - Indyjska mizeria
Składniki:
-400 gram ogórek,
-2 szt. pomidor,
-1 łyżeczka czarna gorczyca,
-1 łyżka olej,
-300 ml jogurt naturalny gęsty
Mizeria:
Ogórek myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach,( jeśli chcemy by była delikatniejsza możemy obrać ogórki).Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do ogórka ,całość odsączamy z nadmiaru wody np na sitku lub delikatnie przechylając miskę (polecam wypić ten pyszny sok).Mieszamy z jogurtem(typu bałkański,grecki itp)
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gorczyce do momentu aż zacznie pękać. Polewamy mizerię i ponownie mieszamy.
Podajemy z mięsem plackami i wszelkimi pikantnymi daniami.
Zupa nr 1 - Wyrazista i ognista dyniowa
Składniki:
-1,5 kg dynia,
-2 l rosół drobiowy,
-smietana 18%,
-2 łyżeczka pieprz,
-Sól,
-1 łyżka ostra papryka Prymat,
-1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona,
-1/2 łyżeczka cynamon mielony,
-500 gr ziemniaki,
-1/4 łyżeczki goździki mielone Prymat
Jako ze niedawno zakończył się sezon dyniowy na ryneczku udało mi się kupić piękna dynie w dobrej cenie, niestety zawiodłam się na przygotowaniu tradycyjnej zupy , była mało wyrazista , miała piękny kolor ale nic poza tym.Dlatego postanowiłam dobrać do niej odpowiednie przyprawy z którymi w tym przypadku nie ma się co oszczędzać.
Dynie wydrążyć z miąższu i pestek okroić ze skórki, i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
Warzywa przełożyć go garnka i zalać rosołem (przepis na naprawdę aromatyczny rosół-bazę , znajdziecie w moim profilu) oraz szklanką wody.Doprowadzić do wrzenia , dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut aż całość zmięknie.
Wszystko zblenderować na gładka masę , lub przetrzeć przez sito.Koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem i solą.
Podawać na ciepło przyozdobione łyżeczką kwaśnej śmietany która przełamie delikatny smak zupy.
Zupa nr 2 - Pikantna zupa kalafiorowa
Składniki:
-1 Pokrojony w dużą kostkę ziemniak,
-1 mały pokrojony kalafior,
-1 posiekana cebula biała,
-15 ml oliwa extra vergin,
-1 szt. ząbek czosnku,
-1 łyżka imbir starty,
-1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
-1 łyżeczka kmin rzymski,
-1 łyżeczka czarna gorczyca,
-2 łyżeczki kolendra Prymat mielonej,
-1,5 kubka bulion warzywny (może byc z kostki),
-300 ml naturalny jogurt niskotłuszczo,
do przybrania :
-Świerza kolendra,
-sól i pieprz czarny,
-niesolone pistacje,
-groszek ptysiowy,
-pieprz cayenne
Łatwa kremowa zupka indyjska na zaostrzenie apetytu.
Do dużego garnka z grubym dnem, wrzucić pokrojone ziemianki, kalafior, cebulę oraz wlać olej i 3 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia , zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 min. dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i gotować 5 minut.
Dolewamy bulion i doprawiamy sola i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na małym ogniu,Wyłączamy i czekamy aż trochę przestygnie , miksujemy w melakserze lub blenderem na kremowa konsystencje.Dodajemy jogurt mieszamy i posypujemy natką kolendry i ptysiowym groszkiem pistacjami oraz odrobina pieprzu cayenne.
Na deser - pianka jogurtowa z miesistych owoców
Składniki:
-500 gram mango lub pulpy mango,
-200 ml mleko,
-250 ml jogurt naturalny
Świetny orzeźwiający napój można go podawać z kostkami lodu.
Mango pokroić i posolić, przetrzeć przez sito usuwając włókna lub zblenderować, odstawić do chłodzenia.
Jeśli mamy tylko niedojrzałe mango zamiast jogurtu dodajemy 100 ml syropu z brązowego cukru (cukier gotujemy z odrobina wody do rozpuszczenia).
Gotowej pulpy mango z puszki używamy po schłodzeniu.
Mango miksujemy na wysokich obrotach z mlekiem i jogurtem(do uzyskania puszystej konsystencji) posypujemy odrobina cynamonu.
W podobny sposób można podawać brzoskwinie z zalewy i gruszki.
Życzę smacznego , z dobrych rad polecam używać rękawiczek jednorazowych przy krojeniu papryczki ostrej, pamiętajcie że pozbywając sie pestek możecie regulować ostrość dania. Oraz o tym aby zawsze spróbować podczas doprawiania na ostro gdyż ostrości nie da sie wyczuć węchem, jako że nie jest ona smakiem tylko podrażnieniem kubeczków smakowych. :)