Moje piknatne namietności i skala ostrości

Opublikowano: 16.01.2012
Autor: Cynowa_Beata
Moje piknatne namietności i skala ostrości
Skoro pikantny poniedziałek to ja postaram się zainspirować was moimi ulubionymi, zestawami uzupełniającymi pikantne danie główne. Będzie naprawdę wyjątkowo.Z przydatną skalą ostrości :)

Aby podać główne danie które zaogni nam krew w żyłach , warto a nawet trzeba pomyśleć o uzupełnieniu które pozwoli nam bardziej cieszyć się ognistym smakiem dania głównego. Dlatego proponuje pikantne zupy i przystawki aby stopniować pikanterie i zaostrzyć apetyt oraz niezbędnych gasicieli pragnienia z duża ilością jogurtu w postaci dodatków i popitków.

 

Skala Scoville
Wartość  według skali
Rodzaj substancji chemicznej lub przyprawy
15,000,000–16,000,000

Czysta kapsaicyna

8,600,000–9,100,000 Różne kapsaicynoidy (np. homokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, nordihydrokapsaicyna)
5,000,000–5,300,000 Gaz pieprzowy środek drażniący FN 303
855,000–1,075,000 Papryka Naga Jolokia
876,000–970,000

Papryka Dorset Naga  (wpisana w 2007 do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki)

350,000–580,000 Pieprz Red Savina
100,000–350,000 Guntur Chilli, Papryka habanero, Pieprz Scotch bonnet, Pieprz Datil, Rocoto, Piri-piri, Madame Jeanette, jamajski ostry pieprz
50,000–100,000 Chili ptasie oko/Pieprz tajski/Pieprz indiański, Pieprz Malagueta, Pieprz Chiltepin, Pieprz Pequin
30,000–50,000 Pieprz cayenne, Papryka jagodowa , Papryka Cumari 
10,000–23,000 Papryka Serrano
2,500–8,000 Papryka Jalapeno, chili Guajillo, meksykańskie odmiany papryki Anaheim, papryka węgierska, przyprawa Tabasco
500–2,500 papryka Anaheim, Poblano, papryka Rocotillo, Peppadew
100–500 Papryka Pimento, Peperoncini
0 Słodka papryka roczna

 

Na przystawkę - pikantne pikle z dyni

Składniki:

-wyparzony we wrzątku słoiczek

-ocet spirytusowy 10 % z wodą w proporcji 1:1
 (można też użyć octu jabłkowego bez wody)
-sól (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1,5 łyżki soli)
-100 gr. dyni
-5 czerwonych papryczek peperonii
-1 goździk
-wykałaczka, nóż ,lejek
 I cierpliwość aby nie otwierać słoiczka za wcześnie ... :)

 

Ważne by wybrać owoce zdrowe bez plamek czy śladów nadpsucia.Paprykę przekrawany na pół usuwany szypułki i gniazda nasienne, wykałaczką dziurkujemy paprykę po całej długości. Z dyni usuwamy miąższ i skórkę i kroimy w kostkę.

W ganeczku zagotowujemy wodę z octem i goździkiem i solą. Do wrzącego octu (tylko sie nad nim nie pochylajcie :D dodajemy papryczki i gotujemy 3 min, następnie dodajmy dynie i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
Do wyparzonego słoiczka przekładamy ostrożnie paprykę i dynie ciasno upychając całość warstwami. Słoiczek zalewamy jeszcze gorącym octem i otwarty pozostawiamy do ostygnięcia i odparowania (ważne by nie zamykać słoika !) Po około 2 godzinach zalecamy słoik wyparzoną nakrętką. I odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie :D

 

 


 

Do pikantnego obiadu - pitna pianka jogurtowa,słona

Składniki:

-300 ml jogurt naturalny, -
-150 ml woda,
-1 łyżeczka Kmin Rzymki,
-Sól,
-świeża kolendra

Nasiona kminu uprażyć na suchej patelni, do momentu aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać.Jogurt zmiksować na wysokich obrotach (aby się spienił) z wodą i solą i uprażonym kminem. Przyozdobić świeżą kolendrą.

Podawać schłodzone do dań pikantnych.

 


Idealna sałatka do ognistych dań  - Indyjska mizeria

Składniki:

-400 gram ogórek,
-2 szt. pomidor,
-1 łyżeczka czarna gorczyca,
-1 łyżka olej,
-300 ml jogurt naturalny gęsty

 

Mizeria:
Ogórek myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach,( jeśli chcemy by była delikatniejsza możemy obrać ogórki).Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do ogórka ,całość odsączamy z nadmiaru wody np na sitku lub delikatnie przechylając miskę (polecam wypić ten pyszny sok).Mieszamy z jogurtem(typu bałkański,grecki itp)
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gorczyce do momentu aż zacznie pękać. Polewamy mizerię i ponownie mieszamy.

Podajemy z mięsem plackami i wszelkimi pikantnymi daniami.


Zupa nr 1 - Wyrazista i ognista dyniowa

Składniki:

-1,5 kg dynia,
-2 l rosół drobiowy,
-smietana 18%,
-2 łyżeczka pieprz,
-Sól,
-1 łyżka ostra papryka Prymat,
-1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona,
-1/2 łyżeczka cynamon mielony,
-500 gr ziemniaki,
-1/4 łyżeczki goździki mielone Prymat

Jako ze niedawno zakończył się sezon dyniowy na ryneczku udało mi się kupić piękna dynie w dobrej cenie, niestety zawiodłam się na przygotowaniu tradycyjnej zupy , była mało wyrazista , miała piękny kolor ale nic poza tym.Dlatego postanowiłam dobrać do niej odpowiednie przyprawy z którymi w tym przypadku nie ma się co oszczędzać.


Dynie wydrążyć z miąższu i pestek okroić ze skórki, i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
Warzywa przełożyć go garnka i zalać rosołem (przepis na naprawdę aromatyczny rosół-bazę , znajdziecie w moim profilu) oraz szklanką wody.Doprowadzić do wrzenia , dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut aż całość zmięknie.
Wszystko zblenderować na gładka masę , lub przetrzeć przez sito.Koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem i solą.
Podawać na ciepło przyozdobione łyżeczką kwaśnej śmietany która przełamie delikatny smak zupy.

 


 

Zupa nr 2 - Pikantna zupa kalafiorowa

Składniki:

-1 Pokrojony w dużą kostkę ziemniak,
-1 mały pokrojony kalafior,
-1 posiekana cebula biała,
-15 ml oliwa extra vergin,
-1 szt. ząbek czosnku,
-1 łyżka imbir starty,
-1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
-1 łyżeczka kmin rzymski,
-1 łyżeczka czarna gorczyca,
-2 łyżeczki kolendra Prymat mielonej,
-1,5 kubka bulion warzywny (może byc z kostki),
-300 ml naturalny jogurt niskotłuszczo,

do przybrania :

-Świerza kolendra,
-sól i pieprz czarny,
-niesolone pistacje,
-groszek ptysiowy,
-pieprz cayenne

 

Łatwa kremowa zupka indyjska na zaostrzenie apetytu.

Do dużego garnka z grubym dnem, wrzucić pokrojone ziemianki, kalafior, cebulę oraz wlać olej i 3 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia , zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 min. dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i gotować 5 minut.
Dolewamy bulion i doprawiamy sola i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na małym ogniu,Wyłączamy i czekamy aż trochę przestygnie , miksujemy w melakserze lub blenderem na kremowa konsystencje.Dodajemy jogurt mieszamy i posypujemy natką kolendry i ptysiowym groszkiem pistacjami oraz odrobina pieprzu cayenne.

 


Na deser - pianka jogurtowa z miesistych owoców

Składniki:


-500 gram mango lub pulpy mango, 
-200 ml mleko,
-250 ml jogurt naturalny

 

Świetny orzeźwiający napój można go podawać z kostkami lodu.

Mango pokroić i posolić, przetrzeć przez sito usuwając włókna lub zblenderować, odstawić do chłodzenia.

Jeśli mamy tylko niedojrzałe mango zamiast jogurtu dodajemy 100 ml syropu z brązowego cukru (cukier gotujemy z odrobina wody do rozpuszczenia).

Gotowej pulpy mango z puszki używamy po schłodzeniu.

Mango miksujemy na wysokich obrotach z mlekiem i jogurtem(do uzyskania puszystej konsystencji) posypujemy odrobina cynamonu.

W podobny sposób można podawać brzoskwinie z zalewy i gruszki.

 


 

Życzę smacznego , z dobrych rad polecam używać rękawiczek jednorazowych przy krojeniu papryczki ostrej, pamiętajcie że pozbywając sie pestek możecie regulować ostrość dania. Oraz o tym aby zawsze spróbować podczas doprawiania na ostro gdyż ostrości nie da sie wyczuć węchem, jako że nie jest ona smakiem tylko podrażnieniem kubeczków smakowych. :)

prymat