Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

Dziś mam dla Was kolejny pyszny domowy chleb

Nie będę się powtarzać, że lubię piec domowe pieczywo. Czym prędzej więc zapraszam Was po przepis na chleb pszenno orkiszowy. Oj jaki był smaczny, sprawdźcie koniecznie i upieczcie.

 

CHLEB PSZENNO ORKISZOWY

 

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

2 szk letniego mleka
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki pszennej typ 750
250 g mąki orkiszowej typ 700

Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Wlać mleko, wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.
Zakryć foremkę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb około godziny.
Potem chleb wystudzić na kratce.

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak