Nie będę się powtarzać, że lubię piec domowe pieczywo. Czym prędzej więc zapraszam Was po przepis na chleb pszenno orkiszowy. Oj jaki był smaczny, sprawdźcie koniecznie i upieczcie.
CHLEB PSZENNO ORKISZOWY
2 szk letniego mleka
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki pszennej typ 750
250 g mąki orkiszowej typ 700
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Wlać mleko, wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.
Zakryć foremkę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb około godziny.
Potem chleb wystudzić na kratce.