MIĘTUSEK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIĄ
1 kg sera na sernik z wiaderka
400 g śmietany 12 %
2 galaretki agrestowe
1 szk gorącej przegotowanej wody
2 czubate łyżki sosu miętowego
1 galaretka przeźroczysta ( winogronowa )
500 ml gorącej przegotowanej wody
1 puszka brzoskwiń
okrągłe biszkopty
W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie wymieszać galaretki agrestowe, wystudzić.
Do miski wyłożyć ser, śmietanę oraz sos miętowy i wymieszać.
Do masy serowej wlewać małym strumieniem galaretkę agrestową i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie dno ceramiczne i obręcz silikonowa ) wyłożyć biszkoptami a potem wyłożyć masę.
Tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia.
Galaretkę przeźroczystą wymieszać z wodą i wystudzić ( niech lekko się zetnie ).
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na cząstki.
Ułożyć na ściętym serniku i zalać tężejącą galaretką.
Ponownie tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia się galaretki.