Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętusek na zimno z brzoskwinią

Dziś serniczek na zimno.

 

Lekko orzeźwiający dzięki sosowi miętowemu, który raczej przeznaczony jest do dań wytrawnych.

 

Ale w słodkim deserze też sprawdził się świetnie.

 

Taki wiosenny serniczek z brzoskwiniami idealny na dzisiejszy słoneczny dzień.

MIĘTUSEK  NA ZIMNO Z BRZOSKWINIĄ

 

Miętusek na zimno z brzoskwinią

1 kg sera na sernik z wiaderka
400 g śmietany 12 %
2 galaretki agrestowe
1 szk gorącej przegotowanej wody
2 czubate łyżki sosu miętowego

1 galaretka przeźroczysta ( winogronowa )
500 ml gorącej przegotowanej wody
1 puszka brzoskwiń

okrągłe biszkopty

W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie wymieszać galaretki agrestowe, wystudzić.
Do miski wyłożyć ser, śmietanę oraz sos miętowy i wymieszać.
Do masy serowej wlewać małym strumieniem galaretkę agrestową i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie dno ceramiczne i obręcz silikonowa ) wyłożyć biszkoptami a potem wyłożyć masę.
Tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia.
Galaretkę przeźroczystą wymieszać z wodą i wystudzić ( niech lekko się zetnie ).
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na cząstki.
Ułożyć na ściętym serniku i zalać tężejącą galaretką.
Ponownie tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia się galaretki.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak