Marchewka i jej sekrety

Opublikowano: 17.04.2016
Autor: ZEWA
Marchewka i jej sekrety
Marchew, to bardzo cenne warzywo korzeniowe, które jest bogate z wiele witamin. Najważniejsze z nich to : witamina A, B1, B2, B6, D, H, E, K, PP.

Marchew to bardzo cenne warzywo korzeniowe, które jest bogate w wiele witamin. Najważniejsze z nich to: witamina A, B1, B2, B6, D, H, E, K, PP.

Oprócz tych witamin, posiada sole mineralne, związki żelaza, fosforu, jodu, wapnia, miedzi i kobaltu. Marchew zawiera dość dużo błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.

Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i może być istotnym czynnikiem w walce z miażdżycą. Witamina A zawarta w marchwi może być cennym lekiem dla ludzi, którzy cierpią na jej niedobory, co objawia się niedokrwieniem zmierzchowym, czyli kurzą ślepotą. Ponadto witamina ta odpowiada za stan nabłonka dróg oddechowych i zwiększa produkcję śluzu oraz ułatwia oczyszczanie się dróg oddechowych.

Korzeń marchwi jest bardzo cennym środkiem w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza świeżo wykrytej postaci choroby. Surówka z marchwi może być polecana cukrzykom i chorym na miażdżycę. Profilaktycznie może być podawana dzieciom i ludziom w podeszłym wieku. Marchew ma także właściwości przeciwrobacze, substancje w niej zawarte zabijają glisty i owsiki.

Flawonoidy zawarte w nasionach marchwi, znoszą skurcze mięśni gładkich i skutecznie mogą neutralizować kolki jelitowe, a nawet skurcze naczyń wieńcowych. W przypadku choroby wieńcowej, należy przygotować napar z nasion marchwi i pić w 2-3 porcjach dziennie.


Sok z marchwi zawiera duże ilości związków potasu i jest szczególnie polecany dla ludzi leczonych lekami odwadniającymi. Może być on używany także do płukania ust i gardła w stanach zapalnych.


Rozgotowana na papkę marchew może być stosowana w leczeniu biegunek, zwłaszcza u dzieci. Z marchwi możemy przygotować tak zwaną marchwiankę, którą uzyskuje się po długim gotowaniu marchwi, marchwianka korzystnie wpływa na zwalczenie biegunek.

Jak widać marchew ma cenne i zdrowotne właściwości, dlatego warto ją mieć w domu i spożywać często surową bądź przetworzoną.

 

Marchewkowy sernik

1 kg serka waniliowego sernikowego z kawałkami wanilii
5 jajek
2 budynie waniliowe
1/2 szkl. cukru
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
200 g marchewki
okrągłe biszkopty
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
50 g polewy białej
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
posypka do ciast

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem mieszać aż cukier się rozpuści.
Potem dodać jogurt i budynie i nadal mieszać.
Gdy składniki się połączą dodawać ser.
Na koniec przełożyć startą marchewkę, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami, wylać masę.
Do piekarnika wstawić blaszkę z wodą a nad nią kratkę.
Włożyć na kratkę formę z masą serową i piec 40 minut w 180 stopniach.
Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Zimny sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na koniec polać stopioną czekoladą połączoną z resztą składników na polewę (robimy w kąpieli wodnej) i posypać posypką.

Marchewka i jej sekrety

 

Krem dyniowo-marchewkowy

300 g dyni (po obraniu)
200 g marchewki (po obraniu)
250 g ziemniaków (po obraniu)
1 cebula
1 l wody
2 kostki rosołowe
(zamiast wody i kostek można użyć rosołu)
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku
kwaśna śmietana do dekoracji

Do garnka wlać wodę i zagotować.
Warzywa pokroić w kostkę.
Do wody wrzucić kostki, dodać warzywa oprócz dyni i gotować prawie do miękkości.
Następnie dodać dynię, chwilę gotować i dodać przyprawy i nadal gotować do miękkości dyni.
Wszystko zmiksować za pomocą blendera ( ja miksuję w specjalnym dzbanku, który zapobiega rozpryskiwaniu się zupy).
Gotową zupę w razie potrzeby doprawić, nalewać do miseczek lub na talerze i polać odrobiną rozmieszanej śmietanki robiąc dekoracyjne wzorki.
Do zupy można podać grzanki.

Marchewka i jej sekrety

 

Babka z marchewką i czekoladą

4 jajka (rozmiar M)
250 g margaryny
2 czubate szkl. mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
100 g mlecznej czekolady
1 średnia marchewka
1/2 szk białej oranżady
cukier puder
kakao rozpuszczalne

Do miski przełożyć miękką margarynę, wsypać cukier i dokładnie wszystko utrzeć.
Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
Gdy jajka połączą się z margaryną przesiać do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Wlać oranżadę, ponownie wymieszać i do ciasta zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach a czekoladę na grubych.
Wszystko wymieszać i ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec babkę 50 minut do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem i kakao.

Marchewka i jej sekrety

prymat