Magiczne ciasta na niedzielę

Opublikowano: 12.08.2012
Autor: Mienta
Magiczne ciasta na niedzielę
A dlaczego magiczne? Ponieważ znikają w 5 minut :)

Dziś niedziela więc pewnie większość z Was upiecze jakieś ciasto. Przedstawiam moje niezawodne przepisy na słodkości które zazwyczaj znikają jeszcze ciepłe :)

 

PYSZNE CIASTO Z WĘGIERKAMI I KRUSZONKĄ


Mając w domu kilogram przepysznych, słodkich węgierek wiedziałam, że zrobię z nimi ciasto ucierane. Moim zdaniem w takiej wersji smakują najlepiej. Jednak chciałam jeszcze ulepszyć mój ulubiony przepis i dodałam do reszty składników jogurt. To był strzał w dziesiątkę bo ciasto wyszło pyszne jak nigdy. Gdy było jeszcze ciepłe "wyparowało" pół blachy ;)

  • 300 g mąki
  • 170 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek

kruszonka:

  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

 

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).

Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek).

Możemy lekko wcisnąć je w masę.

Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.

Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)

 

SZARLOTKA Z MIGDAŁĄMI I LODAMI ŚMIETANKOWYMI

Najlepsza bo z przepisu Mamy :) Dodałam też od siebie migdały i podałam ją z lodami, niebo w gębie, polecam :)

 

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cynamonu
  • 70 g płatków migdałów
  • cukier puder
  • lody śmietankowe

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%).

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

Mieszamy je z cukrem i cynamonem.

Wysmarowaną tłuszczem tortownicę (użyłam 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

Nakładamy jabłka, posypujemy je płatkami migdałów i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami.

Smacznego :)

 

METROWIEC Z OWOCAMI

Metrowiec z tego przepisu to moje ulubione ciasto. Ostatnio miałam na nie ochotę ale chciałam przyrządzić także coś z letnimi owocami. Połączyłam jedno z drugim i to był naprawdę świetny pomysł :)

 

Biszkopty:

  • 32 dkg mąki tortowej
  • 32 dkg cukru pudru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek zimnej wody
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao

Masa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • kostka masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • szklanka malin

Polewa:

  • pół margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
  • 2 łyżki kakao

Dodatek na wierzch:

  • jagody
  • czerwona porzeczka



Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).

Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

Następnie trzepaczką Triblade ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.

Przekładamy obie masy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka")

Przygotowujemy masę.

Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy pół szklanki cukru i cukry waniliowe.

Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.

Dodajemy maliny i mieszamy.

Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).

Przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Pokrywamy polewą całe ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Następnie na wierzchu układamy jagody i maliny i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe.

Pamiętajmy o krojeniu go na skos.

Smacznego :)

 

MURZYNEK Z MALINAMI I BORÓWKAMI

Przepis na murzynka jest dość popularny u mnie w domu, jednak gdy moja siostra wymyśliła żeby dodać do niego maliny pomyślałam, że koniecznie muszę spróbować :) Dodałam jeszcze od siebie borówki amerykańskie i wyszło naprawdę przepysznie. Od teraz to jedno z moich ulubionych ciast a do tego najlepsza polewa pod słońcem mmm :)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • maliny
  • borówki amerykańskie

polewa:

  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cukru pudru

 

Margarynę roztapiamy w garnuszku.

Dodajemy do niej cukier, mleko i kakao.

Dokładnie mieszamy i zagotowujemy po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy masa będzie już przestudzona miksujemy ją z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.

Białka ubijamy i dodajemy do masy.

Delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wylewamy ciasto.

Układamy na nim maliny i borówki zostawiając kilka do ozdoby.

Murzynka pieczemy w 180 stopniach około 50 minut(do suchego patyczka).

Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę.

Margarynę roztapiamy w garnuszku.

Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.

Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.

Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Gorącą polewę rozsmarowujemy na cieście.

Na wierzchu układamy owoce i czekamy aż polewa zastygnie.

Smacznego :)

 

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI I JAGODAMI

Malutkie, ciemnofioletowe kuleczki...niepozorne a za to jakie pyszne! Uwielbiam jagody :) Widać to w tym pysznym cieście :) Maliny za to stanowią ich świetne dopełnienie. Razem smakują tak jakby były dla siebie stworzone:) Polecam :)

 

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jagody
  • maliny
  • opcjonalnie cukier puder do posypania



Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy.

Formę (użyłam 26cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.

Wykładamy do niej ciasto a na wierzch wysypujemy owoce.

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Możemy podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

prymat