Magiczne ciasta na niedzielę

Dziś niedziela więc pewnie większość z Was upiecze jakieś ciasto. Przedstawiam moje niezawodne przepisy na słodkości które zazwyczaj znikają jeszcze ciepłe :)
PYSZNE CIASTO Z WĘGIERKAMI I KRUSZONKĄ
Mając w domu kilogram przepysznych, słodkich węgierek wiedziałam, że zrobię z nimi ciasto ucierane. Moim zdaniem w takiej wersji smakują najlepiej. Jednak chciałam jeszcze ulepszyć mój ulubiony przepis i dodałam do reszty składników jogurt. To był strzał w dziesiątkę bo ciasto wyszło pyszne jak nigdy. Gdy było jeszcze ciepłe "wyparowało" pół blachy ;)
- 300 g mąki
- 170 g margaryny
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 130 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek
kruszonka:
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).
Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek).
Możemy lekko wcisnąć je w masę.
Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
SZARLOTKA Z MIGDAŁĄMI I LODAMI ŚMIETANKOWYMI
Najlepsza bo z przepisu Mamy :) Dodałam też od siebie migdały i podałam ją z lodami, niebo w gębie, polecam :)
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4 jabłka
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cynamonu
- 70 g płatków migdałów
- cukier puder
- lody śmietankowe
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%).
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Obrane jabłka ścieramy na plasterki.
Mieszamy je z cukrem i cynamonem.
Wysmarowaną tłuszczem tortownicę (użyłam 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
Nakładamy jabłka, posypujemy je płatkami migdałów i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami.
Smacznego :)
METROWIEC Z OWOCAMI
Metrowiec z tego przepisu to moje ulubione ciasto. Ostatnio miałam na nie ochotę ale chciałam przyrządzić także coś z letnimi owocami. Połączyłam jedno z drugim i to był naprawdę świetny pomysł :)
- 32 dkg mąki tortowej
- 32 dkg cukru pudru
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek zimnej wody
- 5 dużych jaj
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
Masa:
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 2 cukry waniliowe
- kostka masła lub margaryny
- pół szklanki cukru
- szklanka malin
Polewa:
- pół margaryny
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
- 2 łyżki kakao
Dodatek na wierzch:
- jagody
- czerwona porzeczka
Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).
Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.
Następnie trzepaczką Triblade ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy obie masy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka")
Przygotowujemy masę.
Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy pół szklanki cukru i cukry waniliowe.
Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.
Dodajemy maliny i mieszamy.
Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).
Przygotowujemy polewę.
W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.
Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.
Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.
Pokrywamy polewą całe ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie na wierzchu układamy jagody i maliny i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe.
Pamiętajmy o krojeniu go na skos.
Smacznego :)
MURZYNEK Z MALINAMI I BORÓWKAMI
Przepis na murzynka jest dość popularny u mnie w domu, jednak gdy moja siostra wymyśliła żeby dodać do niego maliny pomyślałam, że koniecznie muszę spróbować :) Dodałam jeszcze od siebie borówki amerykańskie i wyszło naprawdę przepysznie. Od teraz to jedno z moich ulubionych ciast a do tego najlepsza polewa pod słońcem mmm :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny
- 6 łyżek mleka
- szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny
- borówki amerykańskie
polewa:
- pół kostki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- łyżka cukru pudru
Margarynę roztapiamy w garnuszku.
Dodajemy do niej cukier, mleko i kakao.
Dokładnie mieszamy i zagotowujemy po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa będzie już przestudzona miksujemy ją z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.
Białka ubijamy i dodajemy do masy.
Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wylewamy ciasto.
Układamy na nim maliny i borówki zostawiając kilka do ozdoby.
Murzynka pieczemy w 180 stopniach około 50 minut(do suchego patyczka).
Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę.
Margarynę roztapiamy w garnuszku.
Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.
Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.
Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Gorącą polewę rozsmarowujemy na cieście.
Na wierzchu układamy owoce i czekamy aż polewa zastygnie.
Smacznego :)
UCIERANE CIASTO Z MALINAMI I JAGODAMI
Malutkie, ciemnofioletowe kuleczki...niepozorne a za to jakie pyszne! Uwielbiam jagody :) Widać to w tym pysznym cieście :) Maliny za to stanowią ich świetne dopełnienie. Razem smakują tak jakby były dla siebie stworzone:) Polecam :)
- 180 g mąki pszennej
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 250 g margaryny
- 120 g cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jagody
- maliny
- opcjonalnie cukier puder do posypania
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy.
Formę (użyłam 26cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Wykładamy do niej ciasto a na wierzch wysypujemy owoce.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Możemy podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)