Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko na wiosnę

Wiosna przyszła na dobre i choć pogoda nas jeszcze nie rozpieszcza to czas pomyśleć o wprowadzeniu do naszej diety czegoś lżejszego, na przykład sałatki. Nie dość, że są zdrowe, smaczne to i kolorowe, które zachęcą nas do jedzenia lżejszej kuchni.

Sałatka makaronowo - brokułowa z boczkiem

2 szk makaronu muszelki ( ugotowanego )
1 mały brokuł
kilka plastrów wędzonego boczku
kilka pasków czerwonej papryki
1/4 puszki kukurydzy
kilka plasterków świeżego ogórka
Sos :
1 sos koperkowy z błonnikiem i słonecznikiem
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić na wrzątek same różyczki brokuła i chwilkę blanszować a potem zahartować w zimnej wodzie, odcedzić. Składniki sosu wymieszać w słoiczku. Na głębokie talerze ( u mnie 3 ) rozłożyć ugotowany, zimny makaron i różyczki brokuła. Następnie zawinięte w ruloniki paski boczku wetknąć pomiędzy różyczki. Plasterki ogórka przeciąć wzdłuż na pół i dekoracyjnie ułożyć na sałatce razem z papryką. Na koniec posypać sałatkę kukurydzą i polać sosem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak