Z cennych właściwościach lawendy korzystali już starożytni Rzymianie, Grecy czy Egipcjanie, którzy najczęściej dodawali lawendę do kąpieli czy produkcji mydeł jak również wykorzystywali ją do mumifikacji.
Lawenda jest popularna na całym świecie. Nic w tym dziwnego bo te piękne, urzekające wyglądem i zapachem kwiaty kryją w sobie bardzo dużo cennych właściwości.
LAWENDA – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Najbardziej cenny jest uzyskiwany z kwiatów olejek eteryczny (olejek lawendowy), który ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go w aromaterapii jako środek uspokajający i ułatwiający zasypianie. Olejek ten ma również zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, poprawia wydzielanie soków żołądkowych i żółci, wspomaga trawienie oraz eliminuje wzdęcia i kolki. Olejek lawendowy ma również działanie przeciwbólowe. Stosuje się go głównie przy zwalczaniu bóli stawowo-mięśniowych oraz do likwidowania i zmniejszania obrzęków kończyn dolnych.
Dodatkowo kwiaty lawendy mają również właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Napar z kwiatów lawendy możemy pić przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych czy w stanach dużego zmęczenia i wyczerpania.
Warto również pamiętać, że olejek lawendowy (olejek eteryczny) można stosować zewnętrznie. Jest skuteczny w zwalczaniu migreny, leczeniu trądziku czy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
LAWENDA – ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Jednak tak jak wspomniałam na początku ten artykuł miał być o zastosowaniu lawendy w kuchni, tak więc czas przejść do sedna!
Mało kto z nas wie, że lawenda wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Dlatego można ją spokojnie stosować jako zamiennik lub w towarzystwie ziół takich jak: rozmaryn, tymianek, cząber, oregano, majeranek czy estragon. Doskonale posuje również do mięty (takie połączenia możemy wykorzystać do przygotowania deserów lub wypieków).
Kiedyś lawenda wykorzystywana była głównie jako przyprawa/zioło dodawane do dań wytrawnych. W połączeniu z oliwą z oliwek idealnie pasuje do kurczaka, ziemniaków czy ryb oraz jako dodatek do sosów i sałatek.
Ostatnio jednak coraz częściej lawendę dodaje się również do deserów i wypieków. Z suszonych kwiatów możemy przygotować niezwykle aromatyczny cukier, który możemy wykorzystać do pieczenia ciast, czy słodzenia herbaty.
Lawenda potrawą nadaje lekko kwiatowo-cytrusową nutę. Należy jednak nie przesadzać z jej dodawaniem bo ma bardzo intensywny aromat i może zdominować smak dania, czy deseru.
Do wypieków używamy tylko kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych), do dań wytrawnych możemy wykorzystać również świeże listki, które są również bardzo aromatyczne.
Poniżej zaprezentuję kilka przepis na zastosowanie lawendy w kuchni. Mam nadzieję, że lawenda będzie dla Was nie tylko skutecznym środkiem na mole, czy lekarstwem na brak snu, ale również przyprawą, która urozmaici i wzbogaci Wasze potrawy.
PRZEPISY
1. Cukier lawendowy
Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka kwiatów lawendy
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków. Taki cukier możemy wykorzystywać do wypieków, jako dodatek do kremów lub do słodzenia herbaty.
2. Lawendowe muffinki z morelami
Składniki:
-
200 g mąki tortowej
-
1 szczypta soli
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 g cukru lawendowego
-
80 g masła
-
2 jajka
-
150 ml mleka
-
8-10 moreli
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy)
W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzam po 4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.
3. Lawendowo jogurtowe ciastka
Składniki:
-
225 g mąki tortowej
-
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
½ łyżeczki soli
-
50 g masła
-
75 g cukru lawendowego
-
150 ml jogurtu waniliowego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie dodajemy posiekane masło i ucieramy palcami aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Do mąki dodajemy cukier lawendowy i jogurt i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Następnie rozciągamy je na placek o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe placki. Placki układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy je jogurtem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Studzimy na kratce.
4. Lawendowe ciasteczka
Składniki:
-
225 g masła
-
165 g cukru
-
1 jajko
-
165 g mąki
-
2 łyżki kwiatów lawendy
-
1 szczypta soli
W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części, każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Studzimy na kratce.
5. Domowe zioła prowansalskie
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonej, roztartej lawendy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
Wszystkie zioła razem mieszamy i przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemniczka lub słoika. Używamy do przyprawiania sosów, dań z drobiu, sałatek lub ryb.
Kilka suszonych łodyżek wraz z kwiatami można również włożyć do butelki z oliwą z oliwek i po kilku tygodniach mieć lawendowa oliwę.