Lato... lato...

Opublikowano: 21.06.2011
Autor: IlonaAlbertos
Lato... lato...
Lato, rower, słoneczko i kosz piknikowy... To pierwsze skojarzenia, które przychodzą mi na myśl wraz z nadejściem czerwca. Każdego roku czekam z niecierpliwością na te pierwsze promienie słoneczka, na pierwszą wycieczką i muśniętą słońcem skórę.

Zauważyłam, że z biegiem czasu pojawia się coraz więcej blogów. Stwierdziłam- czemu nie...? Postanowiłam również napisać coś od siebie. Mam nadzieję, że prowadzenie bloga spodoba mi się i zostanę tu " na dłużej".

 

 


 

 

Lato to okres, który obfituje w różnego rodzaju owoce. Począwszy od truskawek, poprzez jagody, maliny, aż do poziomek. Wszystkie te smakołyki to nie tylko mnogość smaków, ale też zapachów. Przygotować z nich można przeróżne smakołyki, które posmakują niejednego łasuchowi. Pojęcie smakołyków tyczy się nie tylko ciast i deserów, ale też przetworów. Zabieramy się za przygotowywanie dżemów, konfitur i kompotów.

Ja zaczęłam tradycyjnie od pysznego, owocowego koktajlu.


Koktajl owocowy

15 dag truskawek

1 szklanka jagód

2 banany

2 łyżeczki cukru trzcinowego

sok z cytryny so smaku


Banany obieramy, truskawki odszypułkowujemy i wraz z jagodamy i bananami przekładamy do pojemnika blendera. Owoce miksujemy dodając do nich cukier i sok z cytryny do smaku.

 

Lato... lato...

Taki koktajl świetnie sprawdza się w upalne, letnie dni. A jego dopłenieniem może być pyszny deserek.

Niedawno zrobiła ostatni jak na razie serniczek( następny prawdopodobnie upiekę dopiero jesienią). Nadszedł czas na lekkie " ciasta" na zimno.

Serniczek był oczywiście z rodzynkami, czyli taki, jaki uwielbiam.


Sernik z rodzynkami

7 dag margaryny

1 szklanka mąki pszennej

1/5 szklanki cukru

1 jajko

10 dag margaryny

50 dag sera białego mielonego

1/3 szklanki cukru

4 łyżki śmietany

2 jaja

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki rodzynek

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier(1/5 szklanki), margarynę(7 dag) i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy w posmarowanej tłuszczem i wyspanej mąką tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Miękką Kasię miksujemy z cukrem na puszystą masę. Miksując dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy ser żółty i śmietanę. Na koniec rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy przez 50- 60 minut w temp. 180 stopni.



Lato... lato...


https://www.doradcasmaku.pl/przepis/140549/sernik-z-rodzynkami.html


Smacznego :)

prymat