Cukinia należy do warzyw dyniowatych, można ją spożywać zarówno na surowo (najlepiej młode cukinie), jak również możemy ją dusić, piec czy smażyć.
Jak już wspomniałam cukinia jest źródłem cennych wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, C i PP. Zawiera również potas i wapń. W 90% składa się z wody więc jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Sezon na cukinię się właśnie rozpoczyna więc warto po nią sięgać jak najczęściej. Jednak ja dzisiaj chcę zachęcić Was do wykorzystywania w kuchni również kwiatów cukinii. Pięknych, żółtych i bardzo smacznych. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania.
KWIATY CUKINII – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOWOSANIE
Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie, rosną na cienkich łodyżkach i żeńskie mają na końcu zalążki owoców cukinii. Oba kwiaty są jadalne i smakują tak samo, więc jeśli zależy Wam na owocach (cukinii) możemy zbierać tylko męskie kwiaty.
W ostatnim czasie kwiaty cukinii zyskują coraz większą popularność i można je już kupić na bazarach. W smaku mają lekko słodkawy smak. Zbiera się je kiedy są już otwarte. Kwiatów nie należy myć, gdyż są bardzo delikatne i kruche dlatego je tylko oczyszczamy np. przy pomocy pędzelka. Ze środków należy usunąć pręciki. Możemy je smażyć, piec lub przygotowywać w tempurze. Najczęściej się je nadziewa. Kwiaty cukinii są idealne jako dodatek do zapiekanek, sałatek i wszelkiego rodzaju tart.
Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto kwiaty cukinii mają działanie odkwaszające i przyspieszają przemianę materii.
Na koniec chcę podzielić się swoimi pomysłami na dania w wykorzystaniem kwiatów cukinii. Mam nadzieję, że zachęcę Was do ich spożywania.
PRZEPISY:
1. Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem
Składniki na nadzienie:
- 6 kwiatów cukinii
- 75 g wędzonego łososia
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 150 g serka śmietankowego typu Almette
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 pomidory
- 2 łyżki listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie nadzienia:
Łososia i koperek drobno siekamy dodajemy do serka i mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy nadzienie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem (można użyć do tego rękawa cukierniczego) i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.
W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę. Oliwę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy trochę soli i pieprzu. Pomidorki układamy na talerzu polewamy przygotowaną oliwą i posypujemy listkami bazylii. Podajemy z upieczonymi kwiatami cukinii.
2. Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze
Składniki na nadzienie:
- 8 kwiatów cukinii
- 250 g sera ricotta
- 40 g tartego parmezanu
- 30 g posiekanych orzechów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki na tempure:
- 1 żółtko jaja
- 1 szklanka lodowatej wody
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia
Przygotowanie nadzienia:
Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.
Przygotowanie tempury:
W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.
W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Podajemy ciepłe