Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurkowo mi

Sezon kurkowy się zaczyna. Niestety w moich lasach kurki nie rosną. Ale na kurki jeżdżę do mojej Cioci, która mieszka 75 km ode mnie. W tym roku szykuje się wielki wysyp, kurki już są. W sobotę właśnie byłam i przywiozłam 3,5 kg kurek. Jak się uda to w sobotę znów pojadę. A oto kilka propozycji do których wykorzystuję kurki.

Roladki z kurkami, kuskusem i kalarepką

 

Kurkowo mi


4 pojedyncze filety z kurczaka
2 szk świeżych kurek
1 średnia kalarepa
1/2 szk kuskusu
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
bulion grzybowy ( tyle aby zakrył kuskus )


Filety umyć, osuszyć i naciąć w każdym kieszeń.
Oprószyć solą i pieprzem.
Do miseczki wsypać kuskus i zalać gorącym bulionem grzybowym tak aby minimalnie wystawał ponad kaszkę.
Zakryć miseczkę talerzykiem i zostawić aż kuskus napęcznieje.
W drugim rondelku zblanszować umyte kurki w osolonej wodzie.
Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę i również zblanszować w osolonej wodzie.
Gotowy kuskus wymieszać widelcem, dodać odcedzona kalarepę i kurki ( składniki mają być chłodne ), wbić jajko, dodać kaszę mannę i przyprawy i wymieszać.
Kieszenie napełnić nadzieniem i każdy tak przygotowany filet zawinąć w folię spożywczą tworząc roladkę.
W garnku ułożyć zafoliowane roladki, zalać wodą tyle aby były zakryte i gotować od zagotowania się wody 15 minut.
Po ugotowaniu wyjąć je z wody, zdjąć folię i podawać z dowolnymi dodatkami.

 

Jajecznica z kurkami

 

Kurkowo mi

400 g obgotowanych kurek
8 jajek
2 łyżki masła
sól
pieprz

Masło rozgrzać na patelni, wrzucić obgotowane kurki ( mogą być surowe ) i podsmażyć.
Jajka wybić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Wlać na patelnię i smażyć od czasu do czasu mieszając do momentu ścięcia się jajek.

 

Udziec duszony w kurkach i marchewce

 

Kurkowo mi

1 udziec z indyka ( 1 kg )
300 g małej marchewki
300 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka maggi
100 ml wody
4 łyżki oleju

Udźca umyć, usunąć kość, pokroić na 3 części.
Na każdym kawałku ponacinać skórę.
Mięso skropić sosem sojowym i maggi, posolić i popieprzyć i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie na rozgrzanym oleju obsmażyć każdy kawałek z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i chwilę smażyć.
Gdy cebula się podsmaży wrzucić obrane i umyte marchewki i kurki ( ja miałam mrożone ), podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Podawać na przykład z ryżem.

 

Schab prawie tajski

 

Kurkowo mi



500 g schabu bez kości
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
300 g cukinii
250 g obgotowanych kurek
250 g kalafiora
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
3 szczypty pieprzu
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
5 łyżek sosu tajskiego chili
  słodko pikantnego
150 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 paczki makaronu ryżowego wstążki

Wodę na makaron zagotować, osolić i wrzucić go aby doszedł.
Od czasu do czasu pomieszać.
Gdy będzie odpowiedni miękki zalać zimną wodą i odcedzić.

Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i przeciąć na dwie części.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć kawałki mięsa i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso sie ładnie zarumieni dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki.
Chwilę smażyć a następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojoną w kostke cukinię i obgotowane kurki.
Wszystko nadal smażyć, gdy warzywa będą na pół miękkie dodać przyprawy, pietruszkę, podlać woda i dusić około 5 minut.
Na koniec sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody.
Zagotować.
Schab podawać z makaronem ryżowym lub jak ktoś lubi z ryżem.

 

Kurczak kurkowo paprykowy

 

Kurkowo mi

3 podudzia z kurczaka
300 g podgotowanych kurek
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
3 szczypty pieprzu
3 szczypty soli
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki sosu sojowo grzybowego
1/2 szk posiekanego szczypiorku
100 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
3 saszetki brązowego ryżu

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i przykryć aby nie wystygł.
Umyte podudzia wytrybować, kości odłożyć np. do ugotowania wywaru na zupę.
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić je do miski.
Dodać ocet balsamiczny i sos sojowo grzybowy i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie podsmażyć na oleju.
Dodać podgotowane kurki i cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażyć.
W między czasie umytą paprykę pokroić w kostkę i również dodać do mięsa.
Pozostałe przyprawy i szczypiorek dodać do podduszonych składników i wymieszać.
Wodę rozrobić z mąką ziemniaczaną, zagęścić nią sos i zagotować.
Podawać z ugotowanym ryżem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak