Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny debiut

Mój debiut ? Strucla makowa.........

                                   Zapewne każdy z Was nigdy nie robił jakiejś potrawy albo nie piekł ciasta. Ja do tej pory miałam na swoim koncie coś, czego nigdy nie robiłam i przed czym się wahałam. Jest to strucka makowa. Jednak jak to mówią do odważnych świat należy. Pomyślałam sobie : Ewka jak nie spróbujesz, to sie nie przekonasz czy potrafisz.

 Więc zakasałam rękawy i do dzieła. Poszperałam w przepisach, pozmieniałam na swój sposób i do dzieła. Zagniotłam ciasto, dodałam gotowa masę makową, dosypałam rodzynek. Zawinęłam rolady i proszę strucle prawie gotowe. Jeszcze tylko upiec i zrobić lukier. Jednym słowem to wcale nie jest trudne, a smak domowego ciasta nieziemski. Zdecydowanie strucla będzie częściej gościła w moim domu.

Kulinarny debiut

 

Strucla makowa

Ciasto :

50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
3 jajka
250 g margaryny Kasia
1/2 szk gęstej śmietany
500 g mąki pszennej

Dodatkowo :

900 g gotowej masy makowej
150 g rodzynek
Lukier :
1 szk cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
50 g kandyzowanego ananasa


Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.

 

Kulinarny debiut

 

Monika111 10.01.2012 12:19
Pięknie wyszły! Aż by się zjadło....
ben-ka 10.01.2012 09:19
Brawo! makowce I klasa:)
Sarenka 10.01.2012 07:36
Wyszły przepiękne, ładniejsze niż te w sklepach.
Ewaaa 09.01.2012 22:09
Mpim kulinarnym debiutem był sernik - wyszedł pyszny i chociaż nie należy do łatwych w przygotowaniu ciast to każdy sernik mi się udaje :)
ZEWA 09.01.2012 16:04
dziękuję bami :)
bami 09.01.2012 14:19
To prawda, że smaku domowego ciasta nie można porównać ze smakiem ciast kupnych. Moja mama robi na Święta niemal identyczny makowiec - wyszedł Ci @ZEWO bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak