Kulinarny debiut

Opublikowano: 09.01.2012
Autor: ZEWA
Kulinarny debiut
Mój debiut ? Strucla makowa.........

                                   Zapewne każdy z Was nigdy nie robił jakiejś potrawy albo nie piekł ciasta. Ja do tej pory miałam na swoim koncie coś, czego nigdy nie robiłam i przed czym się wahałam. Jest to strucka makowa. Jednak jak to mówią do odważnych świat należy. Pomyślałam sobie : Ewka jak nie spróbujesz, to sie nie przekonasz czy potrafisz.

 Więc zakasałam rękawy i do dzieła. Poszperałam w przepisach, pozmieniałam na swój sposób i do dzieła. Zagniotłam ciasto, dodałam gotowa masę makową, dosypałam rodzynek. Zawinęłam rolady i proszę strucle prawie gotowe. Jeszcze tylko upiec i zrobić lukier. Jednym słowem to wcale nie jest trudne, a smak domowego ciasta nieziemski. Zdecydowanie strucla będzie częściej gościła w moim domu.

 

Strucla makowa

Ciasto :

50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
3 jajka
250 g margaryny Kasia
1/2 szk gęstej śmietany
500 g mąki pszennej

Dodatkowo :

900 g gotowej masy makowej
150 g rodzynek
Lukier :
1 szk cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
50 g kandyzowanego ananasa


Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.

 

 

prymat