Kulinarne podróże cz.7

Szczerze przyznaję, że nie znam zbyt dobrze kuchni francuskiej. Żabie udka i ślimaki nie przekonują mnie wcale ;) Natomiast słodkie tosty francuskie na śniadanie owszem :)
Pewnie większość z Was kiedyś jadła tosty francuskie z chleba tostowego podawane z miodem :) Pyszne ale ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego :D Szczerze polecam :)
Tosty francuskie z croissantów z truskawkami
W książce "The retro cookbook" znalazłam przepis na tosty francuskie z croissantów, a w dodatku z truskawkami :D W związku z tym, że truskaweczki powróciły to szybko wypróbowałam przepis :) Mówię Wam ale było pyszne :D
W oryginale należy użyć małych croissantów jednak ja znalazłam tylko takie większe ;) Podaję proporcje dla 2 osób :)
- 2 croissanty
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- ok. 10 truskawek
- duże jajko
- pół szklanki mleka
- masło do smażenia
Rogaliki delikatnie przekrawamy tworząc kieszonkę.
Nakładamy do środka dżem oraz pokrojone truskawki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Napełnione croissanty obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem.
Smażymy na maśle z obu stron aż będą rumiane.
Smacznego :)
Nie wiem jak u Was ale w moim mieście ciężko jest kupić croissanty bez nadzienia więc wypróbowałam także przepis używając chałki maślanej i wyszło równie pysznie, polecam :)
Kolejny przepis znalazłam na stronie "Facet i kuchnia". Tosty tak mi posmakowały, że teraz moje weekendowe śniadania z pancakes pójdą trochę w odstawkę ;) W weekendy zazwyczaj jest więcej czasu na rozpoczęcie dnia czymś wyjątkowym więc polecam wypróbować ten prosty przepis, warto :) Oryginał znajdziecie tu --->KLIK.
BANANOWE TOSTY FRANCUSKIE Z CHAŁKI
- chałka
- 2 jajka
- szklanka mleka
- banan
- masło do smażenia
- jogurt grecki lub naturalny serek homogenizowany
- banan
Chałkę kroimy w około 1 cm kromki.
Banana rozgniatamy na papkę.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Na połowę kromek nakładamy rozgniecione banany i przykrywamy drugą kromką.
Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem.
Smażymy na maśle z obu stron aż będą rumiane.
Podajemy z jogurtem i plasterkami bananów.
Smacznego :)