Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarne podróże cz.7

Słodkie francuskie śniadanie.

Szczerze przyznaję, że nie znam zbyt dobrze kuchni francuskiej. Żabie udka i ślimaki nie przekonują mnie wcale ;) Natomiast słodkie tosty francuskie na śniadanie owszem :)

Pewnie większość z Was kiedyś jadła tosty francuskie z chleba tostowego podawane z miodem :) Pyszne ale ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego :D Szczerze polecam :)

 

Tosty francuskie z croissantów z truskawkami

Kulinarne podróże cz.7

W książce "The retro cookbook" znalazłam przepis na tosty francuskie z croissantów, a w dodatku z truskawkami :D W związku z tym, że truskaweczki powróciły to szybko wypróbowałam przepis :) Mówię Wam ale było pyszne :D

W oryginale należy użyć małych croissantów jednak ja znalazłam tylko takie większe ;) Podaję proporcje dla 2 osób :)

  • 2 croissanty
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • ok. 10 truskawek

 

  • duże jajko
  • pół szklanki mleka
  • masło do smażenia

 

Rogaliki delikatnie przekrawamy tworząc kieszonkę.

Nakładamy do środka dżem oraz pokrojone truskawki. 

Jajka roztrzepujemy z mlekiem.

Napełnione croissanty obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem.

Smażymy na maśle z obu stron aż będą rumiane.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.7

Nie wiem jak u Was ale w moim mieście ciężko jest kupić croissanty bez nadzienia więc wypróbowałam także przepis używając chałki maślanej i wyszło równie pysznie, polecam :)

Kulinarne podróże cz.7

 

Kolejny przepis znalazłam na stronie "Facet i kuchnia". Tosty tak mi posmakowały, że teraz moje weekendowe śniadania z pancakes pójdą trochę w odstawkę ;) W weekendy zazwyczaj jest więcej czasu na rozpoczęcie dnia czymś wyjątkowym więc polecam wypróbować ten prosty przepis, warto :) Oryginał znajdziecie tu --->KLIK.

BANANOWE TOSTY FRANCUSKIE Z CHAŁKI

  • chałka
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • banan
  • masło do smażenia
  • jogurt grecki lub naturalny serek homogenizowany
  • banan

 

Chałkę kroimy w około 1 cm kromki.

Banana rozgniatamy na papkę.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem.

Na połowę kromek nakładamy rozgniecione banany i przykrywamy drugą kromką.

Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem.

Smażymy na maśle z obu stron aż będą rumiane.

Podajemy z jogurtem i plasterkami bananów.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.7

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak