Kulinarne podróże cz.6

Opublikowano: 13.08.2012
Autor: Mienta
Kulinarne podróże cz.6
Hola Mexico po raz drugi :)

Jeżeli chodzi o kuchnie innych krajów to meksykańska zdecydowanie rządzi w moim domu :)

Dziś przedstawiam kilka bardzo smacznych i kolorowych dań które bardzo polecam :)

 

Tacos z kurczakiem i kukurydzą

Kulinarne podróże cz.6

Pyszne, aromatyczne mięso z dużą ilością kukurydzy to fantastyczny dodatek do tacos. Danie może stanowić fajną przekąskę lub po prostu obiad, polecam :)

  • 10 kukurydzianych placków do tacos
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • mała czerwona papryka
  • papryczka chili
  • puszka kukurydzy

marynata do kurczaka:

  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka ziarenek kolendry

dodatki:

  • avocado
  • kwaśna śmietana
  • cheddar

 


Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu.

Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy.

Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki.

Oczyszczonego kurczaka kroimy na niewielką kostkę, dodajemy do marynaty.

Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki.

Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w małą kosteczkę.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni.

Dodajemy posiekane papryki i zalewamy całość pomidorami z puszki.

Dusimy do czasu aż woda z pomidorów odparuje.

Następnie dodajemy kukurydzę.

Mieszankę nakładamy do kukurydzianych placków.

Podajemy z kawałkami avocado, starym serem cheddar oraz śmietaną.

Smacznego :)

 

Kukurydza po meksykańsku

Kulinarne podróże cz.6

Uwielbiam gotowaną kukurydzę a w takiej wersji z chili i parmezanem jadłam po raz pierwszy. Od razu się zakochałam, coś przepysznego :) Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "Każdy może gotować", polecam i książkę i przepis :)

 

  • kukurydza
  • masło
  • starty parmezan
  • papryczka chili
  • limonka
  • opcjonalnie sól i pieprz

 

Kukurydzę gotujemy do miękkości.

Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno siekamy.

Na talerz wysypujemy tarty parmezan i posypujemy go posiekaną papryczką.

Na gorącą kukurydzę nakładamy masło.

Gdy się roztopi obtaczamy ją w serze z papryczką.

Możemy doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z limonką.

Smacznego :)

 

Kolorowy makaron ala mexico z pikantnym łososiem

Kulinarne podróże cz.6

Uwielbiam połączenie szpinakowego i pomidorowego makaronu z soczystą i aromatyczną rybką :) Tym razem pokombinowałam i danie zrobiłam w stylu meksykańskim. Kukurydza, papryka, chili, cytryna i limonka, te wszystkie składniki sprawiają, że danie smakuje wyśmienicie i oryginalnie, polecam :)

  • 200 g makaronu wstążki o smaku pomidorów i szpinaku
  • filet z łososia (ok 150g)
  • pół szklanki kukurydzy
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • pół małej czerwonej papryki
  • pół czerwonej papryczki chili
  • łyżka pikantnej mielonej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki
  • zielone tabasco
  • ćwiartki cytryny lub limonki

 

Łososia nacieramy sokiem z cytryny, drobno posiekaną papryczką chili i mieloną papryką.

Smażymy go na rozgrzanej patelni grillowej.

Makaron gotujemy.

Ugotowany odsączamy, polewamy sokiem z limonki i kilkoma kroplami tabasco.

Dodajemy do niego kukurydzę, groszek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy.

Usmażonego łososia dzielimy na płaty i dodajemy do makaronu.

Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.

Smacznego :)

 

Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą

Kulinarne podróże cz.6

  • 4 pomidorowe tortille
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • ugotowane jajko
  • pół pęczka szczypiorku
  • 5 łyżek kukurydzy
  • pół papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki majonezu

 

Tuńczyka odsączamy z wody.

Rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.

Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.

Zwijamy i podajemy.

Smacznego :)

prymat