- 10 kukurydzianych placków do tacos
- 2 piersi z kurczaka
- puszka krojonych pomidorów
- mała czerwona papryka
- papryczka chili
- puszka kukurydzy
marynata do kurczaka:
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- łyżka słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- łyżeczka kminu
- łyżeczka ziarenek kolendry
dodatki:
- avocado
- kwaśna śmietana
- cheddar
Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu.
Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy.
Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki.
Oczyszczonego kurczaka kroimy na niewielką kostkę, dodajemy do marynaty.
Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki.
Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w małą kosteczkę.
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni.
Dodajemy posiekane papryki i zalewamy całość pomidorami z puszki.
Dusimy do czasu aż woda z pomidorów odparuje.
Następnie dodajemy kukurydzę.
Mieszankę nakładamy do kukurydzianych placków.
Podajemy z kawałkami avocado, starym serem cheddar oraz śmietaną.
Smacznego :)
Kukurydza po meksykańsku
Uwielbiam gotowaną kukurydzę a w takiej wersji z chili i parmezanem jadłam po raz pierwszy. Od razu się zakochałam, coś przepysznego :) Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "Każdy może gotować", polecam i książkę i przepis :)
- kukurydza
- masło
- starty parmezan
- papryczka chili
- limonka
- opcjonalnie sól i pieprz
Kukurydzę gotujemy do miękkości.
Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
Na talerz wysypujemy tarty parmezan i posypujemy go posiekaną papryczką.
Na gorącą kukurydzę nakładamy masło.
Gdy się roztopi obtaczamy ją w serze z papryczką.
Możemy doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z limonką.
Smacznego :)
Kolorowy makaron ala mexico z pikantnym łososiem
Uwielbiam połączenie szpinakowego i pomidorowego makaronu z soczystą i aromatyczną rybką :) Tym razem pokombinowałam i danie zrobiłam w stylu meksykańskim. Kukurydza, papryka, chili, cytryna i limonka, te wszystkie składniki sprawiają, że danie smakuje wyśmienicie i oryginalnie, polecam :)
- 200 g makaronu wstążki o smaku pomidorów i szpinaku
- filet z łososia (ok 150g)
- pół szklanki kukurydzy
- 2 łyżki zielonego groszku
- pół małej czerwonej papryki
- pół czerwonej papryczki chili
- łyżka pikantnej mielonej papryki
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- zielone tabasco
- ćwiartki cytryny lub limonki
Łososia nacieramy sokiem z cytryny, drobno posiekaną papryczką chili i mieloną papryką.
Smażymy go na rozgrzanej patelni grillowej.
Makaron gotujemy.
Ugotowany odsączamy, polewamy sokiem z limonki i kilkoma kroplami tabasco.
Dodajemy do niego kukurydzę, groszek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy.
Usmażonego łososia dzielimy na płaty i dodajemy do makaronu.
Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Smacznego :)
Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą
- 4 pomidorowe tortille
- puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
- ugotowane jajko
- pół pęczka szczypiorku
- 5 łyżek kukurydzy
- pół papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki majonezu
Tuńczyka odsączamy z wody.
Rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.
Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.
Zwijamy i podajemy.
Smacznego :)