Kulinarne podróże cz.5

Opublikowano: 20.07.2012
Autor: Mienta
Kulinarne podróże cz.5
Hola Mexico :)

Kuchnia meksykańska z pewnością należy do moich ulubionych. Uwielbiam dodatek chili, limonek i avocado do dań a u nich są to często używane składniki. W polskich marketach bez problemu znajdziemy produkty potrzebne do zrobienia meksykańskich potraw więc kto jeszcze nie próbował to zachęcam :)

 

Fajitas z kurczaka

Uwielbiam dania meksykańskie a także dodatek soku z limonki lub cytryny do kurczaka :) Od razu wiedziałam, że danie mi posmakuje, polecam :) Przepis z książki "Każdy może gotować" Jamiego Olivera z moimi małymi zmianami.

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 2 limonki
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 4 tortille (użyłam pełnoziarnistych)
  • śmietana
  • avocado
  • cheddar

salsa:

  • papryczka chilli
  • 4 pomidory
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • limonka
  • oliwa z oliwek

Paprykę i kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w plasterki.

Wrzucamy je do miski, przyprawiamy kminem, wędzoną papryką, solą i pieprzem.

Dodajemy sok z połowy limonki i odrobinę oliwy, mieszamy i odstawiamy.

Przygotowujemy salsę.

Chilli drobno siekamy.

Pomidory kroimy w kostkę.

Dodajemy do nich sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki oraz przyprawy.

Kurczaka z papryką i cebulą smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Pod koniec smażenia dodajemy sok z połowy limonki.

Gotowego podajemy z tortillami, salsą, śmietaną, startym cheddarem, oraz avocado.

Smacznego :)


Pikantne tacos wegetariańskie


Nie do końca przepadam za mielonym mięsem więc tym razem postawiłam na danie wegetariańskie, wyszło naprawdę smacznie więc polecam i wegetarianom i mięsożercom :)



  • 8 kukurydzianych placków do tacos
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • puszka czerwonej fasoli kidney 400g
  • cebula
  • mała czerwona papryka
  • pół czerwonej papryczki chili
  • pół zielonej papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cayenne
  • pół łyżeczki kolendry
  • łyżka oliwy
  • 8 dag sera goudy z wasabi
  • 8 łyżeczek śmietany 18%
  • 8 łyżeczek guacamole

Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę.

Dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane papryczki chilli, osączoną fasolkę i zalewamy całość pomidorami z puszki.

Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy cayenne i kolendrą.

Dusimy około 20 minut.

Gotową mieszankę nakładamy do placków kukurydzianych, posypujemy startym serem.

Podajemy z łyżeczką guacamole oraz kwaśnej śmietany.

Smacznego :)

 

Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą

Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Pierwszy raz robiłam ją na grillu i wyszła świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna.

 

  • 4 tortille
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli kidney
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść startego sera żółtego
  • sok z połowy limonki
  • 1 avocado

Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli. Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę i kukurydzę. Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje. Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla.

Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie. Po około dwóch minutach przewracamy na drugą stronę.

Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.

Według uznania możemy skropić jeszcze sosem z limonki.

Idealnie smakują z piwem meksykańskim z dodatkiem limonki.

Smacznego :)

 

Quesadille z papryczkami chili i pomidorem

Przepis z książki  "Potęga warzyw". Wzbogaciłam go od siebie w bazylię i szczypiorek. Polecam :)

  • 4 tortille
  • 1 pomidor drobno posiekany
  • starty ser żółty
  • pokrojona papryczka chili
  • łyżka posiekanej kolendry
  • szczypiorek
  • bazylia

Rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni.

Na dwóch tortillach rozłożyć pomidory, ser papryczki i przyprawy.

Przykryć pozostałymi tortillami i delikatnie spłaszczyć.

Rozgrzać dużą patelnię i pojedynczo smażyć quesadille, aż obie strony staną się jasnobrązowe a ser się rozpuści (ok 2 minuty z każdej strony).

Przenieść je na blachę i do piekarnika aby nie stygły podczas smażenia kolejnych.

Po przygotowaniu wszystkich pokroić każdą na ćwiartki.

Podawać ze śmietaną.

Smacznego :)

 

Grillowane tortille

Tortille z zamarynowanym pikantnym mięsem smakują naprawdę super a do tego po przypieczeniu całości są przyjemnie chrupiące, polecam :)



  • 4 pszenne tortille
  • 2 filety z kurczaka
  • sałata
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • jogurt naturalny, ketchup

marynata do kurczaka:

  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • łyżka musztardy
  • łyżka sosu tabasco nadającego posmaku grillowania
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku z chilli
  • 1 papryczka piri piri

Filety z kurczaka lekko rozbijamy.

Papryczkę piri piri i czosnek drobno siekamy.

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka.

Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie kurczaka układamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i grillujemy około 10 minut z każdej strony.

Na każdej tortilli układamy sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz cebuli.

Na tym układamy kawałki kurczaka i polewamy jogurtem i ketchupem.

Mocno zwijamy i podsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej bez tłuszczu.

Smacznego :)

 

Sałatka z avocado

Sałatka bardzo szybka i prosta idealnie nadaje się na grilla. Orzeźwiająca dzięki limonce i lekko pikantna dzięki tabasco po prostu przepyszna, polecam :)


  • avocado
  • papryka czerwona
  • pół puszki kukurydzy
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli
  • zielone tabasco

Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę.

Paprykę kroimy w kosteczkę.

Oba składniki mieszamy z kukurydzą.

Przyprawiamy solą, sokiem z limonki oraz zielonym sosem tabasco.

Ilość tabasco wedle uznania, ja dodałam około 2 łyżki.

Smacznego :)

prymat