- 2 piersi z kurczaka
- czerwona papryka
- cebula
- 2 limonki
- pół łyżeczki mielonego kminu
- sól, pieprz
- oliwa
- 4 tortille (użyłam pełnoziarnistych)
- śmietana
- avocado
- cheddar
salsa:
- papryczka chilli
- 4 pomidory
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- limonka
- oliwa z oliwek
Paprykę i kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w plasterki.
Wrzucamy je do miski, przyprawiamy kminem, wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Dodajemy sok z połowy limonki i odrobinę oliwy, mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy salsę.
Chilli drobno siekamy.
Pomidory kroimy w kostkę.
Dodajemy do nich sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki oraz przyprawy.
Kurczaka z papryką i cebulą smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Pod koniec smażenia dodajemy sok z połowy limonki.
Gotowego podajemy z tortillami, salsą, śmietaną, startym cheddarem, oraz avocado.
Smacznego :)Pikantne tacos wegetariańskie
Nie do końca przepadam za mielonym mięsem więc tym razem postawiłam na danie wegetariańskie, wyszło naprawdę smacznie więc polecam i wegetarianom i mięsożercom :)

- 8 kukurydzianych placków do tacos
- puszka krojonych pomidorów 400g
- puszka czerwonej fasoli kidney 400g
- cebula
- mała czerwona papryka
- pół czerwonej papryczki chili
- pół zielonej papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cayenne
- pół łyżeczki kolendry
- łyżka oliwy
- 8 dag sera goudy z wasabi
- 8 łyżeczek śmietany 18%
- 8 łyżeczek guacamole
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane papryczki chilli, osączoną fasolkę i zalewamy całość pomidorami z puszki.
Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy cayenne i kolendrą.
Dusimy około 20 minut.
Gotową mieszankę nakładamy do placków kukurydzianych, posypujemy startym serem.
Podajemy z łyżeczką guacamole oraz kwaśnej śmietany.
Smacznego :)
Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą
Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Pierwszy raz robiłam ją na grillu i wyszła świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna.
- 4 tortille
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g czerwonej fasoli kidney
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula
- 1 suszona papryczka chilli
- łyżeczka kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- garść startego sera żółtego
- sok z połowy limonki
- 1 avocado
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli. Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę i kukurydzę. Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje. Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla.
Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie. Po około dwóch minutach przewracamy na drugą stronę.
Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.
Według uznania możemy skropić jeszcze sosem z limonki.
Idealnie smakują z piwem meksykańskim z dodatkiem limonki.
Smacznego :)
Quesadille z papryczkami chili i pomidorem
Przepis z książki "Potęga warzyw". Wzbogaciłam go od siebie w bazylię i szczypiorek. Polecam :)
- 4 tortille
- 1 pomidor drobno posiekany
- starty ser żółty
- pokrojona papryczka chili
- łyżka posiekanej kolendry
- szczypiorek
- bazylia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni.
Na dwóch tortillach rozłożyć pomidory, ser papryczki i przyprawy.
Przykryć pozostałymi tortillami i delikatnie spłaszczyć.
Rozgrzać dużą patelnię i pojedynczo smażyć quesadille, aż obie strony staną się jasnobrązowe a ser się rozpuści (ok 2 minuty z każdej strony).
Przenieść je na blachę i do piekarnika aby nie stygły podczas smażenia kolejnych.
Po przygotowaniu wszystkich pokroić każdą na ćwiartki.
Podawać ze śmietaną.
Smacznego :)
Grillowane tortille
Tortille z zamarynowanym pikantnym mięsem smakują naprawdę super a do tego po przypieczeniu całości są przyjemnie chrupiące, polecam :)

- 4 pszenne tortille
- 2 filety z kurczaka
- sałata
- pomidor
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- jogurt naturalny, ketchup
marynata do kurczaka:
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- łyżka musztardy
- łyżka sosu tabasco nadającego posmaku grillowania
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
- 4 ząbki czosnku z chilli
- 1 papryczka piri piri
Filety z kurczaka lekko rozbijamy.
Papryczkę piri piri i czosnek drobno siekamy.
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka.
Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie kurczaka układamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i grillujemy około 10 minut z każdej strony.
Na każdej tortilli układamy sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz cebuli.
Na tym układamy kawałki kurczaka i polewamy jogurtem i ketchupem.
Mocno zwijamy i podsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej bez tłuszczu.
Smacznego :)
Sałatka z avocado
Sałatka bardzo szybka i prosta idealnie nadaje się na grilla. Orzeźwiająca dzięki limonce i lekko pikantna dzięki tabasco po prostu przepyszna, polecam :)
- avocado
- papryka czerwona
- pół puszki kukurydzy
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- zielone tabasco
Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Oba składniki mieszamy z kukurydzą.
Przyprawiamy solą, sokiem z limonki oraz zielonym sosem tabasco.
Ilość tabasco wedle uznania, ja dodałam około 2 łyżki.
Smacznego :)