Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarne podróże cz.2

Dziś zapraszam Was do Grecji :)

Pewnie osoby które nie były w Grecji i nie znają dobrze tego Państwa najbardziej z ich kuchni kojarzą tzatziki i musakę ;) Jednak dzisiaj przedstawię Wam pewien deser który początkowo bardzo mnie zaskoczył.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnie świata" G. Ramsaya. Od razu zwróciłam na niego uwagę ponieważ bardzo lubię arbuzy ale nigdy nie przyszło mi do głowy aby go usmażyć ;) Deser naprawdę ciekawy w smaku, polecam każdemu :)

Smażony arbuz z jogurtem i karmelizowanymi orzechami

  • połowa średniego arbuza
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru pudru
  • duży jogurt grecki

karmelizowane orzechy:

  • 15 g masła
  • 65 g płynnego miodu
  • 100 g orzechów włoskich

W małym rondelku roztapiamy masło i miód.

Po 3 minutach wrzucamy do nich orzechy i dokładnie mieszamy.

Podgrzewamy około 2 minuty.

Przekładamy je na papier pergaminowy i odstawiamy na 2 godziny.

przed podaniem deseru arbuza kroimy na plastry grubości 3-4 cm.

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Arbuza oprószamy cukrem pudrem i smażymy po minucie z każdej strony.

Podajemy od razu z jogurtem greckim oraz karmelizowanymi orzechami.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.2

Aga20 27.06.2012 09:35
Wow, też nigdy bym nie wpadła, aby smażyć arbuza!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak