Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarne podróże cz.1

W nawiązaniu do wcześniejszego wpisu zapraszam Was dziś na Bliski Wschód :)

Jeszcze kilka miesięcy temu nie odważyłabym się do deseru dodać pikantnych przypraw. Jednak skusiłam się i nie żałuję. Zobaczcie dlaczego :)

 

"W kuchni Bliskiego Wschodu dukka oznacza wyborna mieszankę orzechów, nasion i przypraw" cytat z książki "Na ostro" R.Lane.

Na początku połączenie jakby musli i kolendry z pieprzem wydawało mi się dziwne i długo zastanawiałam się czy przygotować tą mieszankę. Gdy jednak się odważyłam byłam naprawdę mile zdziwiona. Połączenie zaskakujące ale tak pyszne, że po zjedzeniu chce się więcej.

Lekko kwaśny rabarbar, słodka śmietanka a do tego pikantna mieszanka dukka utworzyły jeden z lepszych deserów jakie jadłam. Przepis pochodzi z książki "Na ostro" R.Lane. Nie miałam niektórych przypraw więc podaje lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis, polecam :)

Dukka

  • 40 g migdałów
  • 40 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1/4 łyżeczki całych ziaren pieprzu białego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Migdały i orzechy laskowe mielimy.

Ziarna kolendry i pieprzu lekko rozcieramy w moździerzu.

Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach uważając żeby się nie przypaliło.

Po wystudzeniu dodajemy do deserów.

Mieszankę można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Kulinarne podróże cz.1

 

Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką i dukka

  • 300 g rabarbaru
  • 25 g cukru
  • 30 ml wody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru

waniliowa śmietanka:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • nasiona wanilii z połowy laski

do posypania:

  • 4 łyżki dukka

W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem oraz cynamonem i imbirem.

Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na 5-6 cm kawałki.

Układamy na blasze do pieczenia i polewamy syropem.

Przykrywamy folią i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.

W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii.

Ciepły rabarbar podajemy z porcją śmietanki i posypujemy łyżką mieszanki dukka.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak