Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Książki nie tylko kulinarne 1: czosnek i szafiry

Książki nie tylko kulinarne czyli słów kilka o literackich rarytasach, ale też grafomańskich zakalcach. W pierwszej odsłonie będzie trochę o restauracjach (nie tylko do gotowania), o życiu i cała masa pysznego (zwykle koszmarnie drogiego) jedzenia.

 

To, że gotować można na różne sposoby, wie każdy. Ale pisanie o jedzeniu... to już inna para kaloszy. Tu przyjęły się proste zbiory przepisów z krótkimi wstępami i pięknymi zdjęciami. A przecież można inaczej, a jak? No chociażby:
Książki nie tylko kulinarne 1: czosnek i szafiry

    Czosnek i szafiry czyli sekretne życie krytyka w przebraniu

Fabuła jest prosta, jednak sposób jej nawiązania i prowadzenia akcji wciąga i nie puszcza do samego końca. Jest to historia Pani, której zaproponowano etat krytyka literackiego w Times. Sprawa komplikuje się, gdy bohatera zdaje sobie sprawę, że nie będzie mogła wykonywać swojej pracy w sposób do którego przywykła. Powód jest prosty: w NY rozpoznają ją wszyscy restauratorzy , a co za tym obiektywna ocena jest nie możliwa. Bohaterka wpada niesamowity pomysł. Od tej pory odwiedza lokale w przebraniu. Poza odkrywaniem nie zawsze zjadalnych dań poznaje też siebie na nowo i części swojej osobowości, które dopiero w przebraniu dają tak wyraźnie o sobie znać. A co z tego wyniknie? Gdzie warto jadać, a gdzie nie? I czy bohaterka po szalonym eksperymencie nadal będzie tą samą osobą? Sprawdźcie sami :)

Dlaczego warto: Świetnie i nienachalnie opisana praca krytyka retauracji. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak to jest jeść za pieniądźe pracodawcy i dodatkowo na tym zarabiać- to pozycja obowiązkowa dla Ciebie. Dodatkowo książka zawiera kilka ciekawostek (wplecionych w fabułę) odnośnie kuchni, amerykańskiego, ale też i japońskiego jedzenia czy też zwyczaju „jadania w restauracjach”. Co pewien czas autorka podrzuca przepisy o różnym poziomie trudności.

Dlaczego nie: Jedyną wadą tej pozycji którą jestem w stanie wymyśleć to niedostępność restauracji o których pisze autorka. Pomijając dystans, kwoty są tak zawrotne, że aż zniechęcające.

 

Książce przyznaję 5 gwiazdek na 5.

Książki nie tylko kulinarne 1: czosnek i szafiry

Jednocześnie chciałabym przedstawić zaczerpnięty (i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie) przepis na paluszki serowe. Potrzebne nam będą do tego:

 

  • 3/4 szkl wody
  • 180 gram masła

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

  • 1 i 1/2 szkl mąki

  • 1 szkl startego żółtego sera

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka oregano

  • 3 szczypty pieprzu

  • 4 listki świeżej bazylii

 

 

  1. Do niewielkiego rondelka nalewam wodę, dodaję masło oraz sól. Roztapiam. Ogień można zgasić trochę przed zupełnym roztopieniem się masła, ponieważ topi się pod koniec już własnym ciepłem, a skraca nam to czas stygnięcia.

  2. Gdy chociaż trochę ostygnie, dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od rondelka, zdejmuję z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.

  3. Do ciasta dodaję jedno jajko i ugniatam. Doprawiam oregano, pieprzem, bazylią, a na końcu dodaję ser żółty.

  4. Ciasto rozwałkowuję na cienkie paluszki i tnę na mniejsze części.

  5. Blachę smaruję tłuszczem. Układam paluszki i piekę w temp. 260 stopni przez 15-20 minut. Należy je pilnować ponieważ każda partia piecze się nieco szybciej. Rumiane i stałe w konsystencji- należy wyjąć i delektować się :) Świetna przekąska! W końcu polecana przez krytyka Times'a. Po oryginalny przepis zapraszam do książki!

    Książki nie tylko kulinarne 1: czosnek i szafiry

 

Noruas 23.03.2013 14:19
Dziękuję za komentarze :) Są to pierwsze jakie otrzymałam pod blogiem tym bardziej więc cieszę się, że są takie optymistyczne :)
Alex_M 23.03.2013 11:09
zainteresowałaś mnie tą książką. muszę przeczytać!
w mojej kuchni 23.03.2013 07:53
interesująco opisana recenzja a paluszki do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak