Pomidor pod lupą

Opublikowano: 30.06.2013
Autor: Noruas
Pomidor pod lupą
Amore pomidore, czy słów kilka o jednym z najsmaczniejszych, a zarazem najpopularniejszym z warzyw ( a w zasadzie owoców).

Historia

 

Pomidor pod lupą

Pomidor pochodzi z Peru. W języku Azteków nazywano go tomatl co oznaczało „pluchy owoc”. Do Europy trafił dopiero w wieku XV przywieziony przez hiszpańskich konfiskatorów. Początkowo traktowany był głównie jako krzew ozdobny, o niekulinarnym przeznaczeniu. W tym okresie zaczęto nazywać go „złoty jabłkiem”, ponieważ wyglądem przypominał bardziej wspomniany owoc niż współczesnego pomidora. Przełom nastąpił dopiero w okresie rewolucji przemysłowej. Dzięki lepszemu transportowi pomidory zaczęły docierać do niedostępnych do tej pory zakątków Europy i cieszyć już nie tylko oczy, ale też podniebienia.

Samo zdrowie

Dzięki wysokie zawartości wody (aż 90%) pomidory są nie tylko smaczne, ale też nisko kaloryczne. Zawierają dużo antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki i dbających o młodość naszej skórki. Poza tym są świetnym źródłem witamin C, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz biotynę, kwas foliowy i karoten. Z kolei kwas kumarowy i cholorgenowy chronią nasz organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Dzięki zawartemu w swoim składzie potasowi maJĄ działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo likopen jest składnikiem o działaniu antynowotworowym, zmniejsza ryzyko zarówno miażdżycy jak i zawału serca. Odpowiada też za lepszy wygląd naszej skóry oraz ...czerwony kolor pomidora. Zawarty błonnik powoduje uczucie sytości, dzięki czemu skutecznie wspiera dietę. Ma też witaminę C, która poprawia naszą kondycje, ale również wspiera działanie układu krwionośnego. Pomidor jest też świetnym sposobem na dostarczenie magnezu, wapnia, manganu, między i witaminy E (aż 25% dziennego zapotrzebowania w jednym pomidorze).

 

Jak przechowywać

Pomidory nie lubią niskich temperatur. W lodówce tracą smak i kolor. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, zawinięte w papierową torebkę.

 

Kiedy sezon?

Od kwietnia możemy się raczyć odmianami szklarnianymi. Jednak najsmaczniejsze rarytasy czekają nas od lipca do września, wtedy właśnie przypada sezon na pomidory prosto z pola.

 

Jak wybierać?

  1. Pomidor powinien być miękki, ale nie uszkodzony

  2. Wąchając szypułkę powinniśmy czuć zapach pomidora, nie nawozu

  3. Wybierając pomarańczowy, niedojrzały, możemy położyć go koło jabłka i po jakimś czasie cieszyć się czerwonym pomidorem.

  4. Te dojrzewające bez dodatku chemii, są oczywiście smaczniejsze.

 

Pomidorowe ciekawostki

 

  • W Polsce pomidory nazywane były owocem miłości.

  • Tuż po sprowadzeniu do Europy uważane były za ...trujące.

  • Istnieje coś takiego jak paniczny strach przed pomidorem. Zanotowano taki przypadek już w starożytnej Grecji !

  • Mimo uznawania go za warzywo, z biologicznego punktu widzenia jest owocem ;)

 

Mój pomidorowy specjał to babeczki wytrawne :)

Pomidor pod lupą


3 łyżeczki proszek do pieczenia


1 szkl jajko
1 szkl mąka

1/2 łyżeczki Sól

5 szt oliwki

1/2 kulki mozzarella

5 łyżeczek przecier pomidorowy

1/2 szkl margaryna

3 łyżeczki zioła prowansalkie Prymat

1/2 łyżeczki papryka słodka granulowana

Mieszam mąkę z proszkiem do pieczeni, dodaję sól.

W drugiej misce mieszam rozpuszczoną margarynę, jajko oraz przecier pomidorowy.

Mieszam obie miski, dodaje zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.

Nakładam do papilotek od połowy ich wysokości. Kładę plaster mozzarelli, nakładam druga połowę, a na wierzchu układam przeciętą na pół oliwkę.

Piekę w temp. 180 stopni przez 20 minut.

 

prymat