Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem

Na święta i sylwestra robię krokiety z mięsem. Z mięsem jak dla mnie są najlepsze z chrupiącą panierką. Do tego gorący barszcze czerwony na domowym zakwasie. Z pewnością domownicy jak i goście będą zadowoleni. Przygotowuję je wcześniej bo jest z nimi trochę pracy i zamrażam (bez panierki). Jednak żeby zamrozić musicie zrobić z świeżego mięsa wcześniej nie mrożonego. Przed smażeniem panieruję w jajku i bułce tartej.

Krokiety z mięsem

    • 1,2 kg karczku
    • 1 marchewka mniejsza
    • 1 pietruszka mniejsza
    • seler kawałek
    • 2 listki laurowe
    • 4 kulki ziela angielskiego
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2-3 łyżki gęstej śmietany
    • Do smaku
    • sól
    • pieprz mielony
    • majeranek
    • gałka muszkatołowa
    • Ciasto na naleśniki
    • 3 szkl mąki pszennej
    • 0,5 l mleka
    • 0,5 l wody
    • 3 jajka
    • sól szczypta
    • Do panierowania
    • bułka tarta
    • jajko
    • Do smażenia
    • olej rzepakowy

    Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew, pietruszkę, seler i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodać do mięsa. Gotować do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjąć na sitko. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Zimne mięso, marchewkę i zimną cebulkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Jeśli mięso będzie bardzo suche, dolać bulionu z gotowanego mięsa. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić na pół godziny żeby odpoczęło. Smażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Na każdym naleśniku rozłożyć farsz mięsny i zwinąć. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z wszystkich stron.

Krokiety z mięsem

 

Przepis na barszcz czerwony na zakwasie znajdziecie w mojej księdze na Doradcy Samku.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/262421/barszcz-swiateczny-czysty.html                                                                                                          

Przepis na zakwas buraczany w mojej księdze na Doradcy Samku.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/262113/zakwas-buraczany.html

alaaa 19.12.2013 16:48
dziękuję :)
IZABELA29 19.12.2013 10:15
pysznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak