Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koniec sezonu grillowego

W ten weekend pogoda dopisywała i grzechem byłoby nie skorzystać i nie przyrządzić grilla na świeżym powietrzu :)

Podejrzewam, że to już ostatni w tym roku tak ciepły weekend więc wybraliśmy się na działkę rodziców aby przyrządzić nasze ulubione danie czyli grillowanego łososia:)

Przy okazji przypomnę kilka przepisów na tą wspaniałą rybkę. Jeśli posiadacie w domu grillowaną patelnię lub elektrycznego grilla to polecam wypróbować je nawet poza sezonem :)

 

Soczysty grillowany łosoś

Koniec sezonu grillowego

2 filety z łososia (ok.250g)

2 łyżki soku z cytryny

przyprawa do grilla meksykańskiego

tabasco

Rybę nacieramy sokiem z cytryny i przyprawą.

Grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron, od czasu do czasu polewając tabasco.

Podawałam go z sałatką z papryki i sera feta.

Smacznego :)

 

Grillowany łosoś z musztardą meksykańską

Soczysta rybka z wyczuwalnym posmakiem limonki a w dodatku pikantna, dla mnie nie ma nic lepszego ;)

Koniec sezonu grillowego

2 filety z łososia
sok z połowy limonki
sos tabasco nadający smak grillowania
2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno
musztarda meksykańska z całymi ziarnami gorczycy



Filety z łososia nacieramy sokiem z limonki, sosem tabasco (ilość wg uznania, ja dałam około łyżeczkę na fileta) oraz drobno posiekaną papryczką.

Grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie.

Ja filety miałam zamrożone i grillowały się około 15 minut.

Gotowe podajemy z musztardą meksykańską oraz sałatką z avocado.

Smacznego :)

 

Grillowany łosoś w ziołach z sosem ziołowym

Ta rybka jest przykładem na to, że warto eksperymentować :) Wyszła tak niesamowicie aromatyczna i tak szybko ją zjadłam, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ;)

Koniec sezonu grillowego

2 filety z łososia (ok 250 g)

marynata do łososia:

łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
świeża natka pietruszki (kilka listków)
łyżeczka rozmarynu
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki estragonu
łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli morskiej

sos ziołowo-jogurtowy:

mały jogurt naturalny
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cayenne
łyżeczka majeranku
łyżeczka koperku
mix ulubionych sałat



Rozmaryn, kmin, estragon, cayenne i sól ucieramy razem w moździerzu.

Pietruszkę siekamy.

Do oliwy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę oraz roztarte zioła.

Powstałą mieszanką nacieramy łososia.

Ja położyłam go od razu na ruszt i mimo tego, ze nie marynował się długo był bardzo aromatyczny, każda przyprawę można było wyczuć.

Łososia grillujemy z obu stron po około 5 minut.

W tym czasie do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cayenne, majeranek i koperek.

Dokładnie mieszamy i sosem polewamy sałatę.

Połową sosu możemy także polać gotową rybę.

Smacznego :)

 

Grillowany łosoś z pikantną salsą

Lekko, kolorowo i zdrowo, polecam :)

 

 Koniec sezonu grillowego

2 filety z łososia (ok. 250g)
marynata:
łyżeczka oliwy
sok z połowy małej limonki
pół posiekanej papryczki chili

salsa:

3 dojrzałe, soczyste pomidory
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 dymki
2 papryczki piri piri
sok z połowy limonki
łyżeczka kolendry
łyżeczka estragonu
łyżka oliwy



Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę.

Dymkę kroimy w plasterki.

Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri.

Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.

Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę.

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak