Podejrzewam, że to już ostatni w tym roku tak ciepły weekend więc wybraliśmy się na działkę rodziców aby przyrządzić nasze ulubione danie czyli grillowanego łososia:)
Przy okazji przypomnę kilka przepisów na tą wspaniałą rybkę. Jeśli posiadacie w domu grillowaną patelnię lub elektrycznego grilla to polecam wypróbować je nawet poza sezonem :)
Soczysty grillowany łosoś
2 filety z łososia (ok.250g)
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa do grilla meksykańskiego
tabasco
Rybę nacieramy sokiem z cytryny i przyprawą.
Grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron, od czasu do czasu polewając tabasco.
Podawałam go z sałatką z papryki i sera feta.
Smacznego :)
Grillowany łosoś z musztardą meksykańską
Soczysta rybka z wyczuwalnym posmakiem limonki a w dodatku pikantna, dla mnie nie ma nic lepszego ;)
2 filety z łososia
sok z połowy limonki
sos tabasco nadający smak grillowania
2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno
musztarda meksykańska z całymi ziarnami gorczycy
Filety z łososia nacieramy sokiem z limonki, sosem tabasco (ilość wg uznania, ja dałam około łyżeczkę na fileta) oraz drobno posiekaną papryczką.
Grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie.
Ja filety miałam zamrożone i grillowały się około 15 minut.
Gotowe podajemy z musztardą meksykańską oraz sałatką z avocado.
Smacznego :)
Grillowany łosoś w ziołach z sosem ziołowym
Ta rybka jest przykładem na to, że warto eksperymentować :) Wyszła tak niesamowicie aromatyczna i tak szybko ją zjadłam, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ;)
2 filety z łososia (ok 250 g)
marynata do łososia:
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
świeża natka pietruszki (kilka listków)
łyżeczka rozmarynu
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki estragonu
łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli morskiej
sos ziołowo-jogurtowy:
mały jogurt naturalny
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cayenne
łyżeczka majeranku
łyżeczka koperku
mix ulubionych sałat
Rozmaryn, kmin, estragon, cayenne i sól ucieramy razem w moździerzu.
Pietruszkę siekamy.
Do oliwy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę oraz roztarte zioła.
Powstałą mieszanką nacieramy łososia.
Ja położyłam go od razu na ruszt i mimo tego, ze nie marynował się długo był bardzo aromatyczny, każda przyprawę można było wyczuć.
Łososia grillujemy z obu stron po około 5 minut.
W tym czasie do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cayenne, majeranek i koperek.
Dokładnie mieszamy i sosem polewamy sałatę.
Połową sosu możemy także polać gotową rybę.
Smacznego :)
Grillowany łosoś z pikantną salsą
Lekko, kolorowo i zdrowo, polecam :)
2 filety z łososia (ok. 250g)
marynata:
łyżeczka oliwy
sok z połowy małej limonki
pół posiekanej papryczki chili
salsa:
3 dojrzałe, soczyste pomidory
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 dymki
2 papryczki piri piri
sok z połowy limonki
łyżeczka kolendry
łyżeczka estragonu
łyżka oliwy
Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę.
Dymkę kroimy w plasterki.
Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri.
Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę.
Smacznego :)