Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Koktajlowy kalejdoskop

Za oknem coraz cieplej a bywają dni upalne. Czy więc najlepiej ugasić pragnienie ? A najlepiej koktajlem zimnym prosto z lodówki. Teraz gdy mamy sezon na truskawki możemy delektować się co dzień pysznym koktajlem z różnymi dodatkami. Niże kilka smacz

 

 

Koktajl truskawkowo - limonkowy

Koktajlowy kalejdoskop

 

 

 

 

  • 300 g truskawek
  • 1 limonka
  • 1 l maślanki naturalnej
  • cukier do smaku

 Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Limonkę dokładnie umyć, na stole lub blacie kuchennym kilka razy poturlać dociskając do podłoża ( zapewni nam to większą ilość soku ). Do wysokiego naczynia wrzucić truskawki, wlać sok z limonki i maślankę i wszystko zmiksować. Potem w miarę potrzeby i preferencji smakowych dodać cukier i ponownie zmiksować koktajl. Gotowy koktajl podawać najlepiej schłodzony.

Koktajl truskawkowo-malinowo-bananowy

Koktajlowy kalejdoskop

 300 g świeżych truskawek

  • 1/2 szk malin ( u mnie mrożone )
  • 1 banan
  • 1 l kefiru
  • cukier do smaku

 Do wysokiego naczynia wrzuć maliny( ja miałam mrożone ale mogą być świeże ), umyte i bez szypułek truskawki i pokrojonego w plastry banana. Następnie wlej kefir i dodaj trochę cukru. Wszystko zmiksuj blenderem i w razie konieczności jeszcze dosłodź. Koktajl schłodź w lodówce i potem podawaj z listkiem mięty.

Koktajl truskawkowo-jagodowy
Koktajlowy kalejdoskop

 

 

 

 

 1 l maślanki

1 duży kefir ( 400 g )

6 łyżek cukru

1 szk świeżych jagód

świeże truskawki

 Do dzbanka z podziałką minimum 1500 ml wlać 500 ml maślanki i 1/2 kefiru. Wsypać 3 łyżki cukru i 1/2 szklanki umytych jagód. Truskawki umyć i usuwając z nich szypułki wrzucać do dzbanka. Truskawek ma być tyle, aby przed miksowaniem było na skali 1500 ml. Blenderem zmiksować koktajl i przelać do drugiego dzbanka. Ponownie w dzbanku z podziałką przygotować drugą część koktajlu. Gotowy koktajl najlepiej schłodzić w lodówce.

 

Koktajl arbuzowo bananowy

Koktajlowy kalejdoskop

 

  • 3 duże dojrzałe banany
  • 500 g świeżego arbuza
  • 1 kefir ( 400 g )
  • 1 szk maślanki
  • cukier do smaku

 Banany obrać i pokroić na kawałki. Miąższ arbuza odciąć od skóry i wydrążyć wszystkie pestki, po czym również pokroić go na kawałki. Owoce wrzucić do wysokiego naczynia, dolać mocno schłodzony kefir i maślankę oraz cukier i za pomocą blendera dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl będzie za mało słodki dodać jeszcze trochę cukru i ponownie chwilkę miksować. Najlepiej koktajl smakuje mocno schłodzony.

 

 

 

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Koktajlowy kalejdoskop

1 kg truskawek

1 kg arbuza

  • 5 łyżek cukru
  • 700 ml mleka

 Z arbuza usunąć skórę i pestki, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i również wrzucić do blendera. Dodać cukier z wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec wlać mleko i jeszcze chwilę miksować. Gotowy koktajl wstawić do lodówki do schłodzenia.



                                                        SMACZNEGO :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak