Koktajlowy kalejdoskop

Koktajl truskawkowo - limonkowy
- 300 g truskawek
- 1 limonka
- 1 l maślanki naturalnej
- cukier do smaku
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Limonkę dokładnie umyć, na stole lub blacie kuchennym kilka razy poturlać dociskając do podłoża ( zapewni nam to większą ilość soku ). Do wysokiego naczynia wrzucić truskawki, wlać sok z limonki i maślankę i wszystko zmiksować. Potem w miarę potrzeby i preferencji smakowych dodać cukier i ponownie zmiksować koktajl. Gotowy koktajl podawać najlepiej schłodzony.
Koktajl truskawkowo-malinowo-bananowy
300 g świeżych truskawek
- 1/2 szk malin ( u mnie mrożone )
- 1 banan
- 1 l kefiru
- cukier do smaku
Do wysokiego naczynia wrzuć maliny( ja miałam mrożone ale mogą być świeże ), umyte i bez szypułek truskawki i pokrojonego w plastry banana. Następnie wlej kefir i dodaj trochę cukru. Wszystko zmiksuj blenderem i w razie konieczności jeszcze dosłodź. Koktajl schłodź w lodówce i potem podawaj z listkiem mięty.
Koktajl truskawkowo-jagodowy

1 l maślanki
1 duży kefir ( 400 g )
6 łyżek cukru
1 szk świeżych jagód
świeże truskawki
Do dzbanka z podziałką minimum 1500 ml wlać 500 ml maślanki i 1/2 kefiru. Wsypać 3 łyżki cukru i 1/2 szklanki umytych jagód. Truskawki umyć i usuwając z nich szypułki wrzucać do dzbanka. Truskawek ma być tyle, aby przed miksowaniem było na skali 1500 ml. Blenderem zmiksować koktajl i przelać do drugiego dzbanka. Ponownie w dzbanku z podziałką przygotować drugą część koktajlu. Gotowy koktajl najlepiej schłodzić w lodówce.
Koktajl arbuzowo bananowy
- 3 duże dojrzałe banany
- 500 g świeżego arbuza
- 1 kefir ( 400 g )
- 1 szk maślanki
- cukier do smaku
Banany obrać i pokroić na kawałki. Miąższ arbuza odciąć od skóry i wydrążyć wszystkie pestki, po czym również pokroić go na kawałki. Owoce wrzucić do wysokiego naczynia, dolać mocno schłodzony kefir i maślankę oraz cukier i za pomocą blendera dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl będzie za mało słodki dodać jeszcze trochę cukru i ponownie chwilkę miksować. Najlepiej koktajl smakuje mocno schłodzony.
Koktajl truskawkowo-arbuzowy
1 kg truskawek
1 kg arbuza
- 5 łyżek cukru
- 700 ml mleka
Z arbuza usunąć skórę i pestki, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i również wrzucić do blendera. Dodać cukier z wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec wlać mleko i jeszcze chwilę miksować. Gotowy koktajl wstawić do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO :)