Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy tort

Sezon pierwszej komunii świętej w dużych miastach pewnie już rozpoczęty. Wiele pracy wszystkich czeka w tym okresie. Przygotowywanie jedzenia dla gości oraz pieczenie ciast i tortów. Jeśli chodzi o torty to polecam tort niecodzienny, bo kokosowy z kolorowymi wiórkami. Tort cieszący oko swym wyglądem i smaczny. A co ważne nie trudny do zrobienia.

Kokosowy torcik

Biszkopt :
2/3 szk wiórków kokosowych
6 jajek
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
750 ml śmietany 30 %
2 śmietan fixy
1/2 szk cukru
Dodatkowo :
po dwie łyżki wiórków kokosowych w pięciu kolorach ( niebieskie, zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe )

Kokosowy tort

Po dwie łyżki wiórków wsypać do pięciu małych naczynek.
Dodać po odrobinie barwników spożywczych w żelu i kilka kropel wody i dokładnie wymieszać, aż barwnik się połączy z wiórkami.
Wiórki wysypać na ręczniki papierowe do osuszenia.
W międzyczasie przygotować biszkopt.
Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmieszać z 2/3 szk wiórków kokosowych.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i na mniejszych obrotach zmiksować z pianą.
Następnie na bardzo wolnych obrotach lub ręcznie połączyć masę z mieszanka mąki i wiórków.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą, można wiórkami kokosowymi.
Masę przełożyć do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na środkowy poziom i piec 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i ostudzić kładąc biszkopt dołem do góry, aby ładnie się wyrównał.
Gdy będzie całkiem zimny przekroić na 4 placki.
Biszkopt jeśli jest suchy to należy go nasączyć jakimś sokiem lub innym płynem.
( Mój był dość wilgotny, więc niczym go nie nasączałam ).
Śmietanę chwilę ubijać, dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem.
Teraz należy zabrać się do przełożenia tortu.
Pierwszy placek posmarować częścią masy, posypać dowolnym kolorem wiórków ( u mnie zielonym ), przykryć drugim krążkiem i wyłożyć kolejną porcję śmietany.
Ponownie posypać wiórkami i tak postępować aż zużyjemy wszystkie krążki.
Na koniec boki i górę tortu posmarować masą, wyrównać powierzchnię, do boków użyć np. trójkąta z wzorkami i obrysować nim tort dookoła.
Na górze z masy zrobić okrąg dowolną końcówką dekoratora.
Na sam koniec tort z wierzchu i po bokach obsypać kolorowymi wiórkami.
Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Kokosowy tort

Smacznego

ZEWA 03.05.2012 10:17
A właśnie, że to błędne myślenie. Ten tort robi się szybko. Wiórki można sobie zabarwić dużo wcześniej, biszkopt upiec nawet we czwartek, ale potem trzeba nasączyć. Zostaje tylko ubicie śmietany i dekoracja. Kiedyś unikałam pieczenia tortów jak ognia, ale takie domowe torty wbrew pozorom nie są trudne i smaczne.
A_gucha 03.05.2012 09:45
naprawdę pięknie się prezentuje, myśle tylko e jest dość czasochłonny, a jeśli ktoś robi komunię w domu, to zalezy mu na czasie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak