Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle, knedliki...

Potrawa kojarzona przez wielu głównie z kuchnią czeską czy austriacką, podbiła również polskie stoły. Kto z nas nie lubi knedli ziemniaczanych z pysznymi sezonowymi owocami? Zapraszam po kolejne inspiracje i pomysły - nie tylko na słodko.

Jan Neruda, XIX-wieczy pisarz, porównywał kształt knedli do kobiecego ciała. W Karlowych Warach knedle mają swoje święto. Kustosz Jirzi Junek knedle określił "środkowoeuropejskim fenomenem kulturowo-historycznym".


Jest to potrawa typowa dla kuchni czeskiej, austriackiej, niemieckiej, ale także słowackiej czy polskiej. Jak ważne miejsce w kulturze czeskiej zajmują knedliki, wskazuje wybitnie fakt, iż powstała nawet wystawa im poświęcona.. Ekspozycja "Knedlowe Niebo" z 2010 roku w muzeum regionalnym w Vysokim Mycie to historia knedla obrazująca najróżniejsze typy tej potrawy. A przygotowuje się ją w Czechach z przeróżnych składników. Najpopularniejsze knedle, które są obowiązkowym punktem menu osób zwiedzających czeskie miasta i miasteczka, są knedle przygotowane z pieczywa oraz knedle na bazie ziemniaków. W dawnych czasach te pierwsze dominowały na stołach zamożniejszych osób, uboższe klasy musiały zadowolić się tymi drugimi.


Dla wielu z nas knedle kojarzone są przede wszystkim z knedlami ze śliwkami, morelami, truskawkami czy serem. Dla mnie danie to stanowi kolejne źródło niezliczonych inspiracji. Nie byłabym więc sobą, gdybym nie pokusiła się o przyrządzenie ich z fasoli, soczewicy, czy chałki. Jesteście ciekawi efektów? Zapraszam - przetestujcie przepisy poniżej i zdecydujcie, które najbardziej przypadną Wam do gustu.


Fasolowo-twarogowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi

Knedle, knedliki...

Składniki na ciasto (12 dużych knedli):
• 500 g fasoli piękny Jaś (waga przed gotowaniem)
• 150 g serka kremowego jogurtowego
• 150 g serka ze szczypiorkiem i cebulą
• 2 jajka
• ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka soli
• pieprz do smaku
• łyżeczka suszonego tymianku

Na farsz:
• 1 duża cebula
• 150 g boczku wędzonego parzonego
• 200 g maślaków
• olej rzepakowy do smażenia
• sól
• pieprz
• 150 g serka ze szczypiorkiem i cebulą
• pęczek szczypiorku

Panierka:
• 3-4 łyżki masła
• 100 g orzechów włoskich
• kilka gałązek rozmarynu
• szczypta soli

Knedle, knedliki...
Ugotowaną fasolę (fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy we wrzątku do miękkości- wody nie należy solić, bo wydłuża to czas gotowania) blendujemy, łączymy z serkami, jajkami , tymiankiem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.
Farsz- na patelni na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, oczyszczone i pokrojone w kostkę maślaki i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Kiedy kiełbasa się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy serek ze szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.

Knedle, knedliki...

 

 

Ciasto fasolowe dzielimy na 12 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją fasolowym ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy posiekane orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Chwilę smażymy. Solimy. Kiedy orzechy nabiorą aromatu, przekładamy do nich ugotowane knedle. Delikatnie obtaczamy w panierce. Podajemy gorące. Smacznego!

Knedle, knedliki...

 


Jabłkowe knedle - bez ziemniaków

Knedle, knedliki...
Knedle zazwyczaj kojarzą nam się z masą przygotowaną na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki, ewentualnie z dodatkiem białego sera. . Knedle na bazie jabłek - pysznych, słodkich, soczystych- naszych polskich , to nieco nietypowa propozycja . Knedle jabłkowe swoje korzenie mają w kuchni austriackiej- tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, dużej ilości jajek i białego chleba. W moim wydaniu, ze względu na upodobania moich domowników, będą to mielone migdały i chałka. Sięgnęłam też po nieco mniejszą ilość jajek. Dodatki do tego knedlowego ciasta mogą być dowolne- ja wybrałam skórkę cytrynową, ale jednym z bardziej oczywistych będzie cynamon. Knedle nie powinny być za duże, gdyż wówczas podczas smażenia nie zdążą się przepiec. Jako panierki użyłam bułki tartej, ale równie dobrze sprawdzą się chociażby mielone migdały. Do smażenia wybrałam masło klarowane, jeśli takiego nie macie do zwykłego masła dodajcie odrobinę oleju rzepakowego. Doskonałym dodatkiem do takich jabłkowych specjałów będzie bita śmietana, kwaśna śmietana, gałka lodów czy w wersji bardziej dietetycznej (i tą też wybrałam) - jogurt naturalny w towarzystwie malinowego miodu. Po prostu pycha!

Knedle, knedliki...
Składniki:
• 600 g jabłek pokrojonych w kostkę (waga jabłek już po pokrojeniu w drobną kostkę, bez skórki)
• 100 g masła
• 6 jajek
• 200 g grubo mielonych migdałów
• 100 g domowego cukru waniliowego
• 40 g mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 230 g pokruszonej chałki
• skórka z cytryny
• masło klarowane do smażenia
• 400 g jogurtu naturalnego gęstego
• 2 łyżki miodu malinowego
• bułka tarta do panierowania
Jabłka dusimy na maśle z cukrem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka, uważając, aby nie zrobiła się nam jajecznica. Dodajemy mielone migdały i skórkę z cytryny. Dodajemy chałkę oraz mąkę i dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do jabłek. Delikatnie wyrabiamy. Formujemy knedle i panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Podajemy z zimnym jogurtem wymieszanym z miodem malinowym. Smacznego!

Słodkie knedle twarogowo-soczewicowe z jogurtowym sosem truskawkowym

 Knedle, knedliki...

Składniki na ciasto (8 knedli):
• puszka soczewicy (400g)
• 150 g kremowego (zmielonego) serka twarogowego - idealny będzie zblendowany ser twarogowy typu włoskiego
• 1 żółtko
• ok. 1szklanki mąki orkiszowej (ilość zależy od wilgotności sera i soczewicy)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 3 łyżki domowego cukru waniliowego
• skórka otarta z połowy cytryny
Farsz:
• ser twarogowy typu włoskiego (zblendowany) 150 g
• Łyżeczka cukru waniliowego
• Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jogurtowo-truskawkowy sos
• 300 g jogurtu naturalnego
• kilka świeżych truskawek
• Łyżeczka cukru waniliowego
• Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Odsączoną soczewicę blendujemy, łączymy z serkiem, żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.

Farsz- Wszystkie składniki farszu dokładnie blendujemy.

Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z sosem jogurtowym (jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać). Smacznego!


Błyskawiczne knedle serowo - soczewicowe z rzodkiewkowym pesto

Knedle, knedliki...

Rolę ziemniaków przejmie w tym przepisie soczewica- a żeby było naprawdę szybko będzie to soczewica z puszki. Zamiast zwykłej mąki - mąka orkiszowa. Wykończeniem ciasta jest kremowy serek naturalny. Jako że dziś gotujemy szybko, farsz będzie niezwykle prosty- serek naturalny ze szczypta soli i nutą skórki cytrynowej (ser feta o smaku ziół prowansalskich również się tu sprawdzi). Gotowe knedle polecam podać z ekspresowym sosem pesto na bazie bardzo zdrowych liści rzodkiewki.


Składniki na ciasto (8 knedli/ 2-3 porcje):
• puszka soczewicy (400g- waga soczewicy z zalewą)
• 125 g serka kremowego naturalnego
• 1 żółtko
• niepełna szklanka mąki orkiszowej
• 1 łyżki mąka ziemniaczanej
• sól do smaku
• pół łyżeczki ziół prowansalskich

Farsz:
• ok. 150 g serka naturalnego kremowego + szczypta soli/ + skórka z połowy cytryny


Pesto:
• liście z 2 pęczków rzodkiewki
• 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
• sól do smaku
• łyżka octu balsamicznego
• łyżeczka brązowego cukru/ miodu
• ząbek czosnku
• olej rzepakowy- ile zabierze
1. Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładki sos.

2. Odsączoną soczewicę blendujemy, łączymy z serkiem, ziołami prowansalskimi, żółtkiem i solą. Dłonią wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając mąki.

3. Farsz- serek kremowy ucieramy ze szczyptą soli, dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.

4. Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę sera i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle.

5.Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy polane pesto z liści rzodkiewki.

Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami

Knedle, knedliki...

Swój wyjątkowy smak zawdzięczają chrupkiej posypce z karmelizowanych migdałów- koniecznie ją wypróbujcie- okrasa z bułki tartej na masełku, choć również ma swój urok, pozostaje daleko w tyle!
Składniki na ciasto:
• ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 300-400 g serka twarogowego
• jajko
• żółtko
• ok. szklanki mąki pszennej
• 4 łyżki cukru


Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z twarogiem, jajkiem, żółtkiem i cukrem. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma mieś dość luźną konsystencję, ale musi odchodzić od dłoni.
• ok. 14 śliwek lub małych moreli (z podanych proporcji wychodzi właśnie tyle knedli)
• 2 duże łyżki zmielonego sera
• łyżka brązowego cukru

Owoce przecinamy na pół, pozbawiamy pestek. W miejsce pestki umieszczamy łyżeczkę sera wymieszanego z cukrem- każdy owoc zamykamy. Tak przygotowane owoce otulamy ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty, następnie przekładamy je na chwilę do zimnej wody. Podajemy z sosem jogurtowo-śmietanowym oraz migdałową
posypką.

 Knedle, knedliki...

Migdałowa posypka:
• ok. 80 g masła
• 2-3 łyżki cukru trzcinowego
• 100 g płatków migdałowych

Masło topimy na patelni, dodajemy cukier oraz migdały - trzymamy na małym ogniu do momentu, aż migdały ładnie się zezłocą i pokryją warstewką karmelu.

Sos jogurtowo-śmietanowy:
• 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• cukier waniliowy do smaku
Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

Smacznego!

Knedle, knedliki...

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak