Kluchy, kluski i kluseczki

Opublikowano: 24.05.2016
Autor: ZEWA
Kluchy, kluski i kluseczki
Kluchy, kluski i kluseczki choć są kaloryczne to i tak je uwielbiamy.
Kluchy, kluski i kluseczki choć są kaloryczne to i tak je uwielbiamy. Mogą być na słono, z mięsem, na słodko lub w towarzystwie ziół. Przeważnie robimy je na bazie ziemniaków ale kluski mogą być też na parze z ciasta drożdżowego czy czerstwej bułki gdy nam zostanie. Kluski podajemy okraszone skwarkami lub z sosem a jeśli są one na słodko to także ze słodkim sosem owocowym, bądź na słono gotowane na rosole. Będąc w tamtym roku u brata pod Oświęcimiem jadłam kluski z wątróbki na rosole. Bardzo mi smakowały i nie byłabym sobą, gdybym i ja ich nie zrobiła. Przedstawię Wam teraz kilka inspiracji na kluski, m.in. na te z wątróbki.
 

Wątrobiane kluski na rosole

 

Kluchy, kluski i kluseczki

3 l rosołu dobrze doprawionego
2 szkl. mąki
2 jajka
ok. 1 szkl. wody
ok. 400 g wątróbki drobiowej
ok. 1/2 szkl. bułki tartej

Mąkę, wodę i jajka dokładnie wymieszać.
Wątróbki za pomocą noża zetrzeć na desce (błonki zostaną nam na desce) lub zmielić na drobnych oczkach.
Wątróbkę dodać do ciasta, wymieszać a następnie dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.
Masa ma być gęsta.
Na gotujący się rosół kłaść łyżeczką małe porcje masy i gotować kluski od wypłynięcia około 15 minut.
Podawać na gorąco z rosołem i pokrojoną marchewką oraz świeżą natką pietruszki.

 

Szare kluski

 

Kluchy, kluski i kluseczki

500 g ziemniaków (obranych i umytych)
1 jajko
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki soli
kawałek cienkiej kiełbasy lub wędzonego boczku na skwarki

Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Tak przygotowane przełożyć do czystej ściereczki lub podwójnie złożonej gazy i odcisnąć sok nad miską.
Wylać uzyskany sok, ale skrobię jaka pozostała na dnie miski zostawić.
Do miski ze skrobią wrzucić odciśnięte i wyjęte ze ścierki ziemniaki.
Wbić jajko, dodać sól i mąkę i wymieszać ciasto.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Masę ziemniaczaną przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki maczanej w wodzie oddzielać małe porcje masy tworząc kluski i zrzucać je z łyżki do wody.
Kluski gotować od wypłynięcia około 5 minut.
Po ugotowaniu wyłożyć kluski na talerz i okrasić skwarkami.
Można podać do szarych klusek surówkę np. z kiszonej kapusty.

 

Pyzy z mięsem

 

Kluchy, kluski i kluseczki

MASA ZIEMNIACZANA:
2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
3 jajka
ok. 1 szkl. mąki pszennej typ 500
ok. 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
sól do smaku

NADZIENIE:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
1 łyżeczka płatków czosnku (lub 2 ząbki świeżego)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
1,5 szkl. wody
2 łyżki syropu trzcinowego
1 łyżka soli


NADZIENIE:
Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą (bez reszty przypraw).
Do mięsa wlać 1/2 szkl. wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.

MASA ZIEMNIACZANA:
Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki (ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie), wbić jajka i wyrobić masę.
Nie wyrabiać za długo.
Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule.
Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
Jak zostaną można podsmażyć.
Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.

 

Kluchy na parze

 

Kluchy, kluski i kluseczki

500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki masła
1 szkl. świeżych jagód
1 duża 12 % śmietana (400 g)
3 łyżki cukru

Masło stopić i przestudzić.
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka.
Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu.
Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto.
Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić.
Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości.
Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce.
Zostawić chwile do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10-15 minut w zależności od wielkości klusek.
Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącą za pokrywkę.
Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody (trochę można zostawić całych), cukier i wlać śmietanę i zmiksować.
Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.

 

Bułkowe kluchy

 

Kluchy, kluski i kluseczki

2 bułki (po 100 g)
1 jajko
350 ml mleka
2 szczypty soli
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki
dżem truskawkowy ( 260 g)

Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski.
Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki.
Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko.
Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski.
Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek.
Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem.
Dżem  jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.

 

Kluseczki ze szpinakiem

 

Kluchy, kluski i kluseczki

500 g ziemniaków (ugotowanych, wystudzonych i zmielonych przez maszynkę)
1 duże jajko
1 garść świeżego szpinaku
mąka ziemniaczana
mąka pszenna typ 500
Dodatkowo:
1 mała cienka kiełbasa

Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Zmielone ziemniaki wrzucić do miski i podzielić na 4 części.
Jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a we wgłębieni wsypać mąkę ziemniaczaną w proporcji: 2 części mąki pszennej i 1 część mąki ziemniaczanej.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać po czym wrzucić do miski z ziemniakami.
Wbić jajko i wyrobić ciasto.
W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie wodę zagotować.

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat.
Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 5 mm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać kółka.
Kluski wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie chwilkę od wypłynięcia.
Ugotowane kluski wykładać łyżką cedzakową na talerze i okrasić podsmażoną kiełbaską.
Podawać gorące najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub innej.

prymat