Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki

Lubi,ę tego typu dania. Są szybkie i smaczne.

Te klopsiki są szybkie do przygotowania i można podać je z makaronem lub ryżem.
My raczej preferujemy z makaronem.
Lekko rozgrzewające dzięki jednemu bardzo ostremu składnikowi.
A jakiemu ?
Zajrzyjcie i sami się przekonajcie.
 
 
Klopsiki w sosie z pieczonej papryki
 
 
Klopsiki w sosie z pieczonej papryki
klopsiki :
500 g łopatki wieprzowej
1 duże jajko
1 cebula
1 czerstwa kajzerka
1 szk mleka
sól do smaku
pieprz do smaku

sos :
350 g pieczonej papryki ( w zalewie )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sambal oelek ( płaska )
500 g przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru


Bułkę namoczyć w szklance mleka i odcisnąć
Mięso na klopsiki zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.
Dodać resztę składników i wyrobić masę, uformować kulki mniej więcej orzecha włoskiego.
Klopsiki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Klopsiki wyjąć z wody.

Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju.
Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
Najpierw wrzucić cebulę, podsmażyć ją a potem dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko chwilę smażyć i dodać resztę produktów.
W miarę potrzeby sos jeszcze doprawić.
Na koniec dorzucić do sosu klopsiki i zagotować wszystko razem.
Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.
 
Klopsiki w sosie z pieczonej papryki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak