500 g łopatki wieprzowej
1 duże jajko
1 cebula
1 czerstwa kajzerka
1 szk mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos :
350 g pieczonej papryki ( w zalewie )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sambal oelek ( płaska )
500 g przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
Bułkę namoczyć w szklance mleka i odcisnąć
Mięso na klopsiki zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.
Dodać resztę składników i wyrobić masę, uformować kulki mniej więcej orzecha włoskiego.
Klopsiki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Klopsiki wyjąć z wody.
Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju.
Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
Najpierw wrzucić cebulę, podsmażyć ją a potem dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko chwilę smażyć i dodać resztę produktów.
W miarę potrzeby sos jeszcze doprawić.
Na koniec dorzucić do sosu klopsiki i zagotować wszystko razem.
Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.