Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne potrawy na Wielkanoc cz.2

Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Zawsze obecny na naszym świątecznym stole :)

Klasyczne potrawy na Wielkanoc cz.2

  • 350 g łopatki bez kości
  • 350 g karkówki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g boczku
  • 250 g wątróbki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 50 g suszonych grzybów
  • cebula
  • 4 jajka
  • gałka muszkatałowa mielona
  • ziele angielskie mielone
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • namoczona bułka

Mięso (bez wątróbki) i boczek zagotować, zszumować, dodać warzywa i odgotowane grzyby.

Gotować do miękkości. Na 15 minut przed końcem dodać wątróbkę.

Po ugotowaniu odcedzić, zmielić 6 razy w maszynce wraz z dwoma cebulami i namoczoną bułką.

Wymieszać z 4 żółtkami i przyprawami.

Dodać pianę z białek, dokładnie wymieszać.

Wlewamy do długiej keksówki i pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Smacznego :)

Klasyczne potrawy na Wielkanoc cz.2

 

Mienta 11.03.2013 18:19
Ja uwielbiam pasztet z królika ale w naszej rodzinie to już jest specjalność mojej Cioci. nawet nie próbuję go zrobić sama bo pewnie nie wyszedłby mi tak wspaniały jak jej ;)
muffina 10.03.2013 13:44
Super:) To jest pasztet a nie pasztecik ze sklepu za 1,50 gdzie mięsa nie ma. U mnie w domu robi się bardzo podobny ale zamiast kurczaka dajemy mięso z królika.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak