Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne inspiracje

Nadeszła jesień. Szczerze mówiąc średnio za nią przepadam ale ma też dużo plusów :) Jesienne liście zainspirowały mnie do ozdobienia kilku pysznych ciast, może Wy też się zainspirujecie? :)

Jabłka, gruszki, śliwki...te owoce najbardziej kojarzą mi się z jesienią. Przyrządziłam z nimi naprawde pyszne babeczki i tarty i ozdobiłam je jesiennymi listkami :) Polecam :)


Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką

Jesienne inspiracje

10 babeczek o średnicy 10 cm:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg żółtych śliwek
  • 1 duża gruszka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę ok 0,5 cm.

W foremkach wyłożonych ciastem układamy na przemian śliwki i gruszki.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z nich koła o średnicy babeczek.

Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.

Pozostałym ciastem przykrywamy babeczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).

Na upieczonych babeczkach w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.

Smacznego :)

 

Cynamonowe szarlotki

Szarlotki intensywnie cynamonowe. Podczas pieczenia rochodzi sie po domu nieziemski zapach :) Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych lub same :)

Jesienne inspiracje

10 babeczek o średnicy 10 cm:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-4 jabłka antonówka lub szara reneta
  • 2 łyżki cynamonu

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy cynamon.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Jabłka ścieramy na cienkie plasterki i mieszamy z dużą ilością cynamonu.

Ja dodałam 2 łyżki.

W foremkach wyłożonych ciastem układamy około 1-2 łyżki jabłek.

Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

Ja wycięłam listki które równiez upiekłam i na koniec podawałam z babeczkami.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).

Smacznego :)

 


Tarta z gruszkami i cytrynową śmietanką

Półkruche ciasto z wyraźnym posmakiem cytryny, pyszne gruszki a do tego lekka cytrynowa śmietanka to połączenie idealne :)

Jesienne inspiracje

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • starta na grubych oczkach skórka z całej cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 twarde zielone gruszki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • śmietanka 30 %
  • drobny cukier
  • starta na drobnych oczkach skórka z cytryny

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy skórkę z cytryny.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam 26 cm) wykładamy rozwałkowanym ciastem, zawijamy boki i spód nakłuwamy widelcem.

Możemy odłożyć kawałek ciasta na upieczenie ozdobnych ciasteczek.

Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.

Wykładamy je na ciasto i posypujemy cukrem.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (ozdoby krócej, do zrumienienia).

Schłodzoną śmietankę ubijamy.

Gdy będzie prawie sztywna dodajemy cukier i skórkę z cytryny i ubijamy na sztywno. Na 100 ml śmietanki dajemy łyżkę drobnego cukru i łyżeczkę skórki.

Gotową tartę podajemy z cytrynową bitą śmietaną.

Smacznego :)

 

Jesienna tarta owocowa

Jesienne inspiracje

Na tartę o średnicy 20 cm:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • łyżka przyprawy do dań słodkich
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółta śliwka
  • 1 pomarańczowa śliwka
  • 2-3 śliwki węgierki
  • pół gruszki
  • pół jabłka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy przyprawę.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtko i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na dwie części.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy jedną warstwą ciasta.

Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę i jabłko ok 0,5 cm.

W formie wyłożonej ciastem układamy na przemian śliwki i gruszkę i jabłko.

Resztę ciasta rozwałkowujemy.

Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.

Pozostałym ciastem przykrywamy formę z owocami.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).

Na upieczonej tarcie w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.

Smacznego:)

 


Mienta 22.09.2012 21:46
Dziękuje :) Szczególnie polecam ten ostatni przepis :) tarta była przepyszna :)
Aga20 22.09.2012 17:21
Bardzo apetyczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak