Jesienne inspiracje

Jabłka, gruszki, śliwki...te owoce najbardziej kojarzą mi się z jesienią. Przyrządziłam z nimi naprawde pyszne babeczki i tarty i ozdobiłam je jesiennymi listkami :) Polecam :)
Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką
10 babeczek o średnicy 10 cm:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg żółtych śliwek
- 1 duża gruszka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.
Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę ok 0,5 cm.
W foremkach wyłożonych ciastem układamy na przemian śliwki i gruszki.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z nich koła o średnicy babeczek.
Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.
Pozostałym ciastem przykrywamy babeczki.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).
Na upieczonych babeczkach w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.
Smacznego :)
Cynamonowe szarlotki
Szarlotki intensywnie cynamonowe. Podczas pieczenia rochodzi sie po domu nieziemski zapach :) Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych lub same :)
10 babeczek o średnicy 10 cm:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3-4 jabłka antonówka lub szara reneta
- 2 łyżki cynamonu
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy cynamon.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.
Jabłka ścieramy na cienkie plasterki i mieszamy z dużą ilością cynamonu.
Ja dodałam 2 łyżki.
W foremkach wyłożonych ciastem układamy około 1-2 łyżki jabłek.
Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.
Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
Ja wycięłam listki które równiez upiekłam i na koniec podawałam z babeczkami.Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).
Smacznego :)
Tarta z gruszkami i cytrynową śmietanką
Półkruche ciasto z wyraźnym posmakiem cytryny, pyszne gruszki a do tego lekka cytrynowa śmietanka to połączenie idealne :)
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- starta na grubych oczkach skórka z całej cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 twarde zielone gruszki
- 2 łyżki drobnego cukru
- śmietanka 30 %
- drobny cukier
- starta na drobnych oczkach skórka z cytryny
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy skórkę z cytryny.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam 26 cm) wykładamy rozwałkowanym ciastem, zawijamy boki i spód nakłuwamy widelcem.
Możemy odłożyć kawałek ciasta na upieczenie ozdobnych ciasteczek.
Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
Wykładamy je na ciasto i posypujemy cukrem.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (ozdoby krócej, do zrumienienia).
Schłodzoną śmietankę ubijamy.
Gdy będzie prawie sztywna dodajemy cukier i skórkę z cytryny i ubijamy na sztywno. Na 100 ml śmietanki dajemy łyżkę drobnego cukru i łyżeczkę skórki.
Gotową tartę podajemy z cytrynową bitą śmietaną.
Smacznego :)
Jesienna tarta owocowa
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- łyżka przyprawy do dań słodkich
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółta śliwka
- 1 pomarańczowa śliwka
- 2-3 śliwki węgierki
- pół gruszki
- pół jabłka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy przyprawę.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtko i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na dwie części.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy jedną warstwą ciasta.
Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę i jabłko ok 0,5 cm.
W formie wyłożonej ciastem układamy na przemian śliwki i gruszkę i jabłko.
Resztę ciasta rozwałkowujemy.
Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.
Pozostałym ciastem przykrywamy formę z owocami.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).
Na upieczonej tarcie w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.
Smacznego:)