Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak urozmaicić prosty torcik?

Z porcji na jeden tort proponuję zrobić kilka miniaturowych :) Gwarantuję zadowolenie gości i solenizanta :)

Początkowo planowałam na urodziny zrobić jakiś wypasiony torcik ;) Ale w końcu z braku czasu postawiłam na coś prostego, nie żałuję bo delikatne kakaowe ciasto z bananowo śmietankową masą to prawdziwe niebo w gębie :)

Aby trochę urozmaicić prosty przepis zrobiłam zamiast jednego dużego kilka miniaturowych torcików. Jak zjadłam taki jeden to przynajmniej nie kusiło mnie już brać dokładki ;)A moim gościom bardzo spodobał się taki pomysł :)

Jak urozmaicić prosty torcik? 

Mini torciki kakaowo bananowe

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody

krem:

  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2 serki homogenizowane śmietankowe
  • 2 śmietanfixy
  • 2 banany

Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

To samo robimy z mokrymi składnikami dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Łączymy składniki suche z mokrymi.

Masę wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ( do suchego patyczka).

Z wystudzonego ciasta za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wycinamy koła o średnicy około 5 cm.

Jeżeli ciasto bardzo nam wyrosło to każde kółko przecinamy w poprzek na 2 części aby w torcikach nie dominowało samo ciasto.

Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem.

Następnie dodajemy serki homogenizowane, pokrojone banany i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i okrągłe biszkopty przekładamy kremem.

Torciki robimy z trzech części ciasta.

Górę ozdabiamy według uznania.

Smacznego :)

Jak urozmaicić prosty torcik?

 

A tutaj przedstawiam jeszcze jedną wersję miniaturek :)

Dość popularny tort red velvet cake także podałam w mniejszej wersji. Akurat było to z okazji Walentynek i mój Mąż był naprawdę mile zaskoczony :)


Jak urozmaicić prosty torcik?

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka kakao
  • szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 25 gramów czerwonego barwnika w żelu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody

Krem:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka homogenizowanego o smaku śmietankowym
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietanfixu (na 400 ml śmietanki)

Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.

To samo robimy z mokrymi składnikami, dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Łączymy składniki suche z mokrymi.

Ciasto nakładamy do foremek na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Dokładnie studzimy babeczki.

Śmietankę ubijamy, dodając do niej cukier waniliowy i śmietanfix.

Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy serek, ubijając do połączenia się składników.

Babeczki kroimy w plastry o grubości około1,5 cm i przekładamy kremem.

Ozdabiamy według uznania.

Ja uważam, że najładniej wyglądają ozdobione okruchami ciasta.

Smacznego :)


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak