Jak pikantnie to pikantnie
Piekielne żołądki
800 g żołądków z kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
2 łyżki imbiru w zalewie sushi
1 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Żołądki dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na pół.
Cebulę obrać z łupin, opłukać, przekroić na cztery części i potem na plasterki.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na krótki paseczki.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki.
Imbir odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć na złoty kolor.
Dodać cebulę i marchew i nadal smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać paprykę i imbir.
Wlać sos chili, dodać wszystkie przyprawy i pietruszkę i dusić wszystko do miękkości żołądków od czasu do czasu mieszając.
Podawać np. z ugotowanym ryżem.