Jak dodawać i robic ładne zdjecia

Opublikowano: 06.02.2012
Autor: Cynowa_Beata
Jak dodawać i robic ładne zdjecia
''Doradca Smaku zrobił się nam fotograficzny, tylko co z takimi "starszymi paniami" jak ja które kompletnie nie radzą sobie z dodawaniem zdjęć ?'' No wiec kilka bardzo prostych porad .

''Doradca Smaku zrobił się nam fotograficzny, tylko co z takimi "starszymi paniami" jak ja które kompletnie nie radzą sobie z dodawaniem zdjęć ?''

 

porada 1 - jeśli problem jest ze zrzucaniem zdjęć na komputer  poprosi  kogoś o pomoc.


porada 2 - jeśli nie macie aparatu , poproście o pożyczenia, poza sezonem wakacyjnym aparaty w przeciętnym domu nie są zbyt używane a mój z kuchni nie znika. Zapytajcie o telefon z aparatem itp. Może macie taka funkcje i nawet jej nie używacie.

A teraz na poważnie jak robić dobre zdjęcia :)
Jestem z wykształcenia plastykiem, ale fotografowanie pożywienia  jest jedna z trudniejszych fotografii i sama dużo jeszcze muszę się nauczyć. Oto kilka moich rad :

OŚWIETLENIE : Zorganizujcie sobie w kuchni dodatkową lampkę do oświetlania potrawy po przygotowaniu tak by zrobić ładne zdjęcie . Może to być zwykła lampka na biurko. Ważne by żarówka niemiała zbyt żółtego światła najlepsze są mleczne żarówki.

APARAT:Tak  naprawdę nadaje sie każdy dostosujmy go do swoich umiejętności , tak by posługiwać  sie nim bez zastanowienia. Miejmy go zawsze pod ręką , by uwieczniać przepisy krok po kroku.

OBRÓBKA GRAFICZNA: : Poprośmy o pomoc , lub korzystajmy z darmowych prostych programów jak Gimp. Podstawowa sprawa jaka będzie nas interesowała to przeskalowanie zdjęć by były mniejsze.Miejmy stworzony osobny folder na zdjecia kulinarne to pomaga w szybkim dodawaniu.Klikajac prawym przyciskiem myszki na zdjeciu i wyboierajac jego własnicowści widzimy rozmiar (wagę) zdjecia , nie moze ona być zbyt wielka max 1MB .Aby ją pomniejszycnależy przeskalować zdjecie.

 

Jedzenie lubi naturalne światło - zwróćmy uwagę czy zdjęcie na ekranie monitora ma naturalne smakowite barwy. Im więcej światła tym potrawa wygląda na bardziej świeżą

 

Jedzenie lubi małą głębie ostrości - skupmy sie czasem na ładnej kompozycji jedynie wycinka potrawy , bawmy sie odległością i kompozycją.Zastanówmy sie co chcemy podkreślic czy barwę czy fakturę.   


Jedzenie nie lubi lampy błyskowej -  nieprofesjonalna lampa błyskowa zabija klimat potrawy , wyłączmy tę funkcje w aparacie i doświetlmy wnętrze.

 

Dbajmy o czystość- Tależ do zdjecia i otoczenie potrawy powinny być bardzo czyste , bez smug i bałaganu kuchennego w tle.

 

 

Cieszmy sie z czasu spedzonego z wnukami lub dziećmi które będą nam od tej porty pomagały w sprawiedliwym zdobywaniu punktów :)

prymat