Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowa miłość

Malutkie, ciemnofioletowe kuleczki...niepozorne a za to jakie pyszne! I tyle możliwości wykorzystania ich w wypiekach i deserach, że głowa pęka od pomysłów :)

Przedstawiam kilka pomysłów na desery i wypieki z wykorzystaniem jednych z moich ulubionych owoców:) W niektórych grają one główną rolę a w niektórych są dodatkiem ale za to bardzo ważnym i zmieniającym smak dania:)

Witajcie w królestwie jagódek :)

 

Zacznę od drożdżówek :)

Jagodzianki z kruszonką

Jagodowa miłość

Na 10 jagodzianek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g mąki krupczatki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju
  • jagody
  • mleko

kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • kopista łyżka cukru
  • duża łyżka masła

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części.

Rozwałkowujemy je i na środku każdej układamy około 3 łyżki jagód.

Zlepiamy ciasto i układamy na blaszce.

Za pomocą pędzelka bułeczki smarujemy mlekiem.

Składniki na kruszonkę zagniatamy.

Posypujemy bułeczki.

Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

 

Drożdżówki pachnące latem

Jagodowa miłość

Gdy ich spróbowałam strasznie skojarzyły mi się z moją Babcią. Nie pamiętam aby ona takie przyrządzała ale miała sad pełen czerwonych porzeczek które co roku zbieraliśmy całą rodziną, może stąd to skojarzenie :)

  • 380 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki roztopionego masła
  • maliny
  • jagody
  • czerwona porzeczka
  • cukier perlisty do posypania

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz przestudzonym, rozpuszczonym masłem.

Mąkę pszenną przesiewamy.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części.

Rozwałkowujemy je i środek każdej ugniatamy.

Odstawiamy na około 20 minut.

Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim owoce.

Brzegi drożdżówek posypujemy cukrem perlistym. Polecam ten ponieważ nawet po upieczeniu zachowuje biały kolor :)

Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 

Warkocze obfitości

Jagodowa miłość

Na 8 drożdżówek:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g mąki krupczatki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 100 g malin
  • 50 g jagód
  • rozdzielone jajko

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.

Każdą rozwałkowujemy na kwadrat lub owal o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm.

Każdy kawałek nacinamy (najwygodniej radełkiem) po bokach w odstępach około 1,5 cm tworząc paseczki, ale pamiętając o tym, aby nie rozciąć środka, na którym ułożymy owoce.

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na około 20 minut .

Po tym czasie środek każdego placuszka smarujemy białkiem jajka i układamy pokrojone w plasterki truskawki, po kilka malin a także jagód.

Następnie na zmianę przeplatamy paseczki.

Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka.

Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)


 

Pyszna pizza z owocami

A może drożdżówka w rozmiarze XXL?:)

Jagodowa miłość

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju
sos:
  • szklanka truskawek
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • łyżka cukru
dodatki:
  • maliny
  • jagody
  • czerwone porzeczki
  • banan
opcjonalnie:
  • sos czekoladowy
  • roztopiona czekolada
  • bita śmietana
  • cukier puder
Jajka rozdzielamy.

Białka ubijamy na sztywna, dodajemy do nich cukier i żółtka cały czas miksując.

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce majonezu i mąki.

Dokładnie miksujemy.

Masę rozdzielamy na dwie części.

Do jednej dodajemy garść jagód.

Do drugiej czerwonej porzeczki.

Delikatnie mieszamy.

Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.

Nakładamy do nich masę.

Na wierzchu układamy maliny.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jadalnymi kwiatami.

Smacznego :)

Kolejną propozycją będą babeczki :)

Babeczki z nadzieniem wartym grzechu

Delikatne, pachnące, kruche ciasto. Śmietankowo-jagodowe wnętrze rozpływające się w ustach. Zniknęły w 5 minut po zrobieniu zdjęć...szkoda, że tak szybko ale warto się nimi podzielić, zadowolenie jedzących gwarantowane :)

Jagodowa miłość

  • 30 dag mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 140 g śmietankowego serka homogenizowanego
  • 3/4 szklanki jagód

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Oba serki miksujemy ze sobą po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Nakładamy sporą łyżkę masy z jagodami.

Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)


 

Babeczki z darami lata

Babeczki są niezwykle puszyste i delikatne a letnie owoce i kwiaty idealnie dopełniają całość, polecam :)

Jagodowa miłość

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • jagody
  • czerwone porzeczki
  • maliny
  • bratki lub inne jadalne kwiaty
  • łyżka masła
  • łyżka kaszy manny

Jajka rozdzielamy.

Białka ubijamy na sztywna, dodajemy do nich cukier i żółtka cały czas miksując.

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce majonezu i mąki.

Dokładnie miksujemy.

Masę rozdzielamy na dwie części.

Do jednej dodajemy garść jagód.

Do drugiej czerwonej porzeczki.

Delikatnie mieszamy.

Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.

Nakładamy do nich masę.

Na wierzchu układamy maliny.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jadalnymi kwiatami.

Smacznego :)


A co powiecie na delikatne ciasto?:)

Ciasto jogurtowe z owocami

Jagodowa miłość

Przepis pochodzi z najnowszego wydania "Lawendowego domu".

  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 80 g roztopionego masła
  • 170 ml jogurtu
  • 250 g jagód
  • maliny

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz roztopione masło i jogurt.

Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy ( w oryginale do keksówki, ja użyłam blachy 33x23 cm).

Na wierzchu ułożyłam maliny.

Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

 

Do deserów na zimno również nadają się idealnie:)

Sernik na zimno z malinami i jagodami

Jagodowa miłość

  • 1 kg twarogu zmielonego na sernik
  • 150 g naturalnego serka homogenizowanego
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g ciastek kakaowych
  • 100 g roztopionego masła
  • galaretka malinowa
  • jagody
  • maliny

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do przestudzenia.
 

Ciastka kakaowe kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy.

Całość wykładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia tworząc spód do sernika.

Mleko gotujemy i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do ostudzenia.

Za pomocą trzepaczki miksujemy twaróg z serkiem homogenizowanym stopniowo dodając cukier puder.

Do sera dodajemy przestudzone mleko z żelatyną i dokładnie miksujemy.

Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Całość wylewamy na spód z ciastek.

Na wierzchu układamy maliny lekko wciskając je w ser.

Ciasto wkładamy do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik.

Odstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka zastygnie.

Smacznego :)

 

Gofry i placuszki to pozycja obowiązkowa w sezonie jagodowym :)

Gofry z bitą śmietaną i jagodami

Jagodowa miłość

Gofry:

  • szklanka maślanki
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • jagody

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy.

Mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i olej miksujemy.

Mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie łączymy i pieczemy gofry.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

Na każdego gofra nakładamy po 2-3 łyżki bitej śmietany, posypujemy jagodami.

Smacznego :)

Różowe gofry

Jagody w połączeniu z innymi owocami lata również idealnie komponują się z goframi :)

Jagodowa miłość

  • 3/4 szklanki mąki pszenej
  • 3/4 szklanki jogurtu pitnego jagodowo-malinowego albo innego w różowym kolorze
  • jajko
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki:

  • porzeczki
  • maliny
  • jagody
  • cukier

różowa bita śmietana:

  • śmietanka 30%
  • kropla czerwonego barwnika

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy.

Mąkę, jogurt, żółtko, proszek do pieczenia i olej miksujemy.

Mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie łączymy i pieczemy gofry.

Owoce z odrobiną cukru ugniatamy widelcem.

Układamy na gotowych gofrach.

Do śmietanki dodajemy barwnik i ubijamy na sztywno.

Nakładamy na owoce.

Smacznego :)

Orkiszowe pancakes z jagodami

Pyszne, delikatne, puszyste, na zdrowej mące :) Czego chcieć więcej?:) Polecam :)

Jagodowa miłość

  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki maślanki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • jogurt naturalny do polania

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie miksujemy za pomocą Triblade.

Jagody dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)

 

Proste placuszki z bitą śmietaną i jagodami

Jagód nie musimy wcale dodawać do ciasta :) Z powodzeniem możemy posypać nimi gotowe placuszki :)

Jagodowa miłość

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bita śmietana
  • jagody

Wszystkie składniki miksujemy trzepaczką Triblade.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z bitą śmietaną i jagodami.

Smacznego :)

Czy jest ktoś kto nie lubi słodkich pierogów?:) Jagody pasują do nich idealnie:)

Pierogi z jagodami

Jagodowa miłość

ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
nadzienie:
  • szklanka jagód
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka bułki tartej
  • jogurt naturalny lub śmietana do polania

Składniki na ciasto zagniatamy.

Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy mniej więcej 5 cm.

Umyte jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pierogi.

Odkładamy na blat wysypany mąką.

Gdy wszystkie będą zlepione wrzucamy je (najlepiej partiami ) do gotującej się wody delikatnie mieszając by się nie pozlepiały.

Za pomocą cedzaka wyjmujemy je po upływie około 6 minut.

Idealnie smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

Dla osób dbających o linię polecam podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)


Nie zapominajmy o koktajlach które tak świetnie gaszą pragnienie w upalne dni :)

Koktajl owocowy 100 % naturalny

Jagodowa miłość

  • 300 g truskawek
  • garść malin
  • 4-5 łyżek jagód
  • dojrzały banan
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Truskawki myjemy i wycinamy szypułki.

Wkładamy do blendera wraz z malinami i jagodami .

Wkrajamy obranego banana.

Im bardziej dojrzały tym bardziej słodszy i nie będzie potrzeby dosładzania koktajlu.

Dolewamy jogurt.

Wszystko razem miksujemy i rozlewamy do szklanek.

Smacznego :)

 

Sezon jeszcze trwa a ja mam jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie tych małych słodkich kuleczek :) Z pewnością się z Wami nimi podzielę :)

17.10.2013 19:09
robiłam są pyszne polecam Edyta górniak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak