Jagodowa miłość

Przedstawiam kilka pomysłów na desery i wypieki z wykorzystaniem jednych z moich ulubionych owoców:) W niektórych grają one główną rolę a w niektórych są dodatkiem ale za to bardzo ważnym i zmieniającym smak dania:)
Witajcie w królestwie jagódek :)
Zacznę od drożdżówek :)
Jagodzianki z kruszonką
Na 10 jagodzianek:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- pół szklanki oleju
- jagody
- mleko
kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- kopista łyżka cukru
- duża łyżka masła
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części.
Rozwałkowujemy je i na środku każdej układamy około 3 łyżki jagód.
Zlepiamy ciasto i układamy na blaszce.
Za pomocą pędzelka bułeczki smarujemy mlekiem.
Składniki na kruszonkę zagniatamy.
Posypujemy bułeczki.
Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Drożdżówki pachnące latem
Gdy ich spróbowałam strasznie skojarzyły mi się z moją Babcią. Nie pamiętam aby ona takie przyrządzała ale miała sad pełen czerwonych porzeczek które co roku zbieraliśmy całą rodziną, może stąd to skojarzenie :)
- 380 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szklanka maślanki
- pół szklanki roztopionego masła
- maliny
- jagody
- czerwona porzeczka
- cukier perlisty do posypania
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz przestudzonym, rozpuszczonym masłem.
Mąkę pszenną przesiewamy.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części.
Rozwałkowujemy je i środek każdej ugniatamy.
Odstawiamy na około 20 minut.
Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim owoce.
Brzegi drożdżówek posypujemy cukrem perlistym. Polecam ten ponieważ nawet po upieczeniu zachowuje biały kolor :)
Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Warkocze obfitości
Na 8 drożdżówek:
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- pół szklanki oleju
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 100 g malin
- 50 g jagód
- rozdzielone jajko
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.
Każdą rozwałkowujemy na kwadrat lub owal o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm.
Każdy kawałek nacinamy (najwygodniej radełkiem) po bokach w odstępach około 1,5 cm tworząc paseczki, ale pamiętając o tym, aby nie rozciąć środka, na którym ułożymy owoce.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na około 20 minut .
Po tym czasie środek każdego placuszka smarujemy białkiem jajka i układamy pokrojone w plasterki truskawki, po kilka malin a także jagód.
Następnie na zmianę przeplatamy paseczki.
Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka.
Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Pyszna pizza z owocami
A może drożdżówka w rozmiarze XXL?:)
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- jajko
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki oleju
- szklanka truskawek
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- łyżka startej skórki pomarańczowej
- łyżka cukru
- maliny
- jagody
- czerwone porzeczki
- banan
- sos czekoladowy
- roztopiona czekolada
- bita śmietana
- cukier puder
Białka ubijamy na sztywna, dodajemy do nich cukier i żółtka cały czas miksując.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce majonezu i mąki.
Dokładnie miksujemy.
Masę rozdzielamy na dwie części.
Do jednej dodajemy garść jagód.
Do drugiej czerwonej porzeczki.
Delikatnie mieszamy.
Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Nakładamy do nich masę.
Na wierzchu układamy maliny.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jadalnymi kwiatami.
Smacznego :)
Kolejną propozycją będą babeczki :)
Babeczki z nadzieniem wartym grzechu
Delikatne, pachnące, kruche ciasto. Śmietankowo-jagodowe wnętrze rozpływające się w ustach. Zniknęły w 5 minut po zrobieniu zdjęć...szkoda, że tak szybko ale warto się nimi podzielić, zadowolenie jedzących gwarantowane :)
- 30 dag mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 140 g śmietankowego serka homogenizowanego
- 3/4 szklanki jagód
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy je na 2 części.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Oba serki miksujemy ze sobą po czym dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta.
Nakładamy sporą łyżkę masy z jagodami.
Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.
Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Babeczki z darami lata
Babeczki są niezwykle puszyste i delikatne a letnie owoce i kwiaty idealnie dopełniają całość, polecam :)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- jagody
- czerwone porzeczki
- maliny
- bratki lub inne jadalne kwiaty
- łyżka masła
- łyżka kaszy manny
Jajka rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywna, dodajemy do nich cukier i żółtka cały czas miksując.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce majonezu i mąki.
Dokładnie miksujemy.
Masę rozdzielamy na dwie części.
Do jednej dodajemy garść jagód.
Do drugiej czerwonej porzeczki.
Delikatnie mieszamy.
Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Nakładamy do nich masę.
Na wierzchu układamy maliny.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jadalnymi kwiatami.
Smacznego :)
A co powiecie na delikatne ciasto?:)
Ciasto jogurtowe z owocami
Przepis pochodzi z najnowszego wydania "Lawendowego domu".
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 80 g roztopionego masła
- 170 ml jogurtu
- 250 g jagód
- maliny
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz roztopione masło i jogurt.
Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy ( w oryginale do keksówki, ja użyłam blachy 33x23 cm).
Na wierzchu ułożyłam maliny.
Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
Do deserów na zimno również nadają się idealnie:)
Sernik na zimno z malinami i jagodami
- 1 kg twarogu zmielonego na sernik
- 150 g naturalnego serka homogenizowanego
- pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g ciastek kakaowych
- 100 g roztopionego masła
- galaretka malinowa
- jagody
- maliny
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do przestudzenia.
Ciastka kakaowe kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy.
Całość wykładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia tworząc spód do sernika.
Mleko gotujemy i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do ostudzenia.
Za pomocą trzepaczki miksujemy twaróg z serkiem homogenizowanym stopniowo dodając cukier puder.
Do sera dodajemy przestudzone mleko z żelatyną i dokładnie miksujemy.
Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy na spód z ciastek.
Na wierzchu układamy maliny lekko wciskając je w ser.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik.
Odstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka zastygnie.
Smacznego :)
Gofry i placuszki to pozycja obowiązkowa w sezonie jagodowym :)
Gofry z bitą śmietaną i jagodami
Gofry:
- szklanka maślanki
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- jagody
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy.
Mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i olej miksujemy.
Mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie łączymy i pieczemy gofry.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
Na każdego gofra nakładamy po 2-3 łyżki bitej śmietany, posypujemy jagodami.
Smacznego :)
Różowe gofry
Jagody w połączeniu z innymi owocami lata również idealnie komponują się z goframi :)
- 3/4 szklanki mąki pszenej
- 3/4 szklanki jogurtu pitnego jagodowo-malinowego albo innego w różowym kolorze
- jajko
- łyżka oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki:
- porzeczki
- maliny
- jagody
- cukier
różowa bita śmietana:
- śmietanka 30%
- kropla czerwonego barwnika
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy.
Mąkę, jogurt, żółtko, proszek do pieczenia i olej miksujemy.
Mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie łączymy i pieczemy gofry.
Owoce z odrobiną cukru ugniatamy widelcem.
Układamy na gotowych gofrach.
Do śmietanki dodajemy barwnik i ubijamy na sztywno.
Nakładamy na owoce.
Smacznego :)
Orkiszowe pancakes z jagodami
Pyszne, delikatne, puszyste, na zdrowej mące :) Czego chcieć więcej?:) Polecam :)
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki maślanki
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki jagód
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- jogurt naturalny do polania
Mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie miksujemy za pomocą Triblade.
Jagody dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Proste placuszki z bitą śmietaną i jagodami
Jagód nie musimy wcale dodawać do ciasta :) Z powodzeniem możemy posypać nimi gotowe placuszki :)
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki maślanki
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- bita śmietana
- jagody
Wszystkie składniki miksujemy trzepaczką Triblade.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z bitą śmietaną i jagodami.
Smacznego :)
Czy jest ktoś kto nie lubi słodkich pierogów?:) Jagody pasują do nich idealnie:)
Pierogi z jagodami
ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- jajko
- szklanka jagód
- łyżeczka cukru
- łyżeczka bułki tartej
- jogurt naturalny lub śmietana do polania
Składniki na ciasto zagniatamy.
Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy mniej więcej 5 cm.
Umyte jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy pierogi.
Odkładamy na blat wysypany mąką.
Gdy wszystkie będą zlepione wrzucamy je (najlepiej partiami ) do gotującej się wody delikatnie mieszając by się nie pozlepiały.
Za pomocą cedzaka wyjmujemy je po upływie około 6 minut.
Idealnie smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
Dla osób dbających o linię polecam podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Nie zapominajmy o koktajlach które tak świetnie gaszą pragnienie w upalne dni :)
Koktajl owocowy 100 % naturalny
- 300 g truskawek
- garść malin
- 4-5 łyżek jagód
- dojrzały banan
- 100 ml jogurtu naturalnego
Truskawki myjemy i wycinamy szypułki.
Wkładamy do blendera wraz z malinami i jagodami .
Wkrajamy obranego banana.
Im bardziej dojrzały tym bardziej słodszy i nie będzie potrzeby dosładzania koktajlu.
Dolewamy jogurt.
Wszystko razem miksujemy i rozlewamy do szklanek.
Smacznego :)