Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Inspiracje na Halloween cz.2

Ostatnio proponowałam ciasteczka...a może by tak coś większego? :) Jeśli ktoś planuje jakąś większą imprezę z okazji święta Halloween to polecam ten torcik ozdobiony czaszkami :)

Bez wątpienia najlepszy tort jaki zrobiłam. Delikatny biszkopt, wyjątkowa, rozpływająca się w ustach masa. Wspaniały! Przepis na biszkopt pochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki --->KLIK

 

Inspiracje na Halloween cz.2

Tort pomarańczowy

biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

masa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady nadziewanej o smaku pomarańcza-chili
  • 2 śmietanfixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • starta skórka z pomarańczy
  • 40 ml soku z pomarańczy

dodatkowo:

  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • wiórki czekoladowe

Inspiracje na Halloween cz.2

Na początek przyrządzamy biszkopt.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy stopniowo dodając do nich cukier.

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet.

Szybko mieszamy i przekładamy do białek.

Ponownie ubijamy a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i kawą.

Masę przelewamy do 3/4 wysokości tortownicy o średnicy 18 cm oraz dwóch kokilek o średnicy 10 cm.

Mniejsze biszkopty pieczemy ok. 30 minut, większy ok. 45 w 180 stopniach.

Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę.

Nadziewaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 równe części a mniejsze biszkopty na 2.

Pierwszy duży biszkopt smarujemy dżemem pomarańczowym i masą.

Przykrywamy go kolejnym biszkoptem i znowu przekładamy masą.

Trzeci biszkopt smarujemy masą i układamy na nim mniejsze kawałki ciasta które również przekładamy.

Pozostałą masę rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.

Możemy go także ozdobić oraz posypać wiórkami czekoladowymi.

Ja na wierzchu poukładałam czaszki wykonane z gorzkiej czekolady w foremce do robienia czekoladek.

Tort odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego :)

Inspiracje na Halloween cz.2

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak