Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Inspiracje na chleb domowy

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale domowy chleb jest po prostu rewelacyjny

Upieczenie domowego chleba wymaga czasu, cierpliwości i siły.

Bo chleb wymaga czasu aby wyrosnąć, cierpliwości aby nie za szybko wstawić go do pieczenia i siły bo dość długo się wyrabia ciasto na dobry chleb.

Ale jak już wstawimy chleb do pieca to zapach jaki się roznosi po domu rekompensuje nasz trud, a jak już zajadamy taki świeżutki chlebek z chrupiącą skórką i mięciutki w środku to już po prostu poezja.

Chleb możemy upiec z różnych rodzajów mąki od pszennej po żytnią, orkiszową, gryczaną, owsianą, jaglaną, jęczmienną i innych.

Mąki możemy ze sobą łączyć, jak również dodawać różne ziarna, ziemniaki czy inne dodatki.

Wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Ale chleb to nie tylko mąka, do wypieku chleba używa się drożdży świeżych lub instant, zakwasu żytniego bądź pszennego i zaczynu poolish.

Nie wiem czy wiecie ale zaczyn poolish jest nasz polski i znany jest na całym świecie a chleby polskie są najlepsze.

Czyli mamy czym się pochwalić.

Zapraszam po kilka inspiracji na pyszne chleby.

 

 

Chleb z San Fracisco

 

Inspiracje na chleb domowy

 

375 g letniej wody
10 g świeżych drożdży
250 g zakwasu pszennego ( zakwas z mąki pszennej typ 1850 )
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 
200 g mąki pszennej typ 1850 
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki soli
 
1 jajko
2 łyżki mleka
olej do posmarowania formy
otręby pszenne prażone do wysypania formy
 
 
Wodę, drożdże i cukier dokładnie wymieszać na przykład w rondelku i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie zaczyn przelać do misy robota, założyć hak do wyrabiania ciasta.
Obie mąki wymieszać z solą.
2/3 mąki wsypać do misy robota, wlać ocet, dodać zakwas i mieszać 5 minut.
Potem zakryć misę folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki i znów wyrabiać hakiem kilka minut.
Ciasto ma być lepkie.
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami a potem wyłożyć ciasto do formy.
Zakryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie równe z brzegiem blaszki posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
 
 

Chleb pszenny z chia i ostropestem

 

Inspiracje na chleb domowy

3 łyżki szałwii hiszpańskiej chia 
1 łyżka mielonego ostropestu 
1 szk mleka 3,2 %
1/2 szk ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 500 
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
 
Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać.
Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę.
Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję.
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek.
Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
 
 

Chrupiący chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

 

 

Inspiracje na chleb domowy

1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szk letniego mleka
1,5 szk letniej wody
25 g świeżych drożdży
100 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
1/4 szk oleju rzepakowego
 
Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać.
Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.
 
 

Chleb pszenno - lniany

 

 

Inspiracje na chleb domowy

500 g mąki chlebowej typ 750
1/2 szk złotego siemienia lnianego 
8 g suchych drożdży 
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
ok. 300 ml ciepłej wody
5 łyżek oleju
 
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem w misce.
Wodę wymieszać z olejem i mieszając suche składniki wlewać wodę.
Mieszać drewnianą łyżką a potem gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem koszt do rozrostu obsypać mąką i włożyć do niego ciasto wcześniej przez chwilkę ponownie wyrobionego aby cisto odgazować.
Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie położyć na nie przycięty papier do pieczenia a potem położyć kratkę z wyposażenia piekarnika i odwrócić tak aby kosz znalazł się na górze.
Delikatnie zdjąć kosz i wstawić kratkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut ( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).
Po upływie 30 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
 
 

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym

 

Inspiracje na chleb domowy

 

 

500 g mąki pszennej typ 450

300 ml letniej wody

1 łyżka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka kozieradki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier i mieszaj do momentu aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlej wodę i olej, wsyp sól i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz kozieradkę i siemię lniane i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Potem rękoma wyrób ciasto, oprósz ciasto mąką, przykryj miskę z ciastem ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrób i przełóż do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego olejem. Na środku zrób nacięcie na krzyż i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb wyrośnie wstaw garnek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i także wstaw miseczkę z wodą. Chleb piecz 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź na kratce.



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak