Gruszki i ich wykorzystanie

Opublikowano: 06.08.2015
Autor: ZEWA
Gruszki i ich wykorzystanie
Gruszki, podobnie jak jabłka, mają niewielką wartość kaloryczną bo około 44 kcl/100 g. W dodatku zapewniają duże walory smakowe i są dietetyczne. Gruszka to jeden z moich ulubionych owoców.

Owoc ten jest bardzo smaczny i zdrowy. Jeśli chodzi o odmiany, to jest ich trochę. Oczywiście gruszki, to owoce sezonowe i drzewa owocują w zależności od gatunki i pory dojrzewania.

Do najsmaczniejszych należą:
- Klapsa (Faworytka)
- Konferencja
- Lipcówka
- Bera
- Ludwika
i wiele innych.

Gruszki, to świetny owoc wykorzystywany do :
- ciast
- deserów
- lodów
- marynowane do mięs
- na kompoty
- dżemy
- soki

Jednak najsmaczniejsze i najzdrowsze są spożywane na surowo. Wiadomo, że zimą gruszki w sklepach to nie to samo, co nasze smaczne, sezonowe owoce. Mają inny smak, są mniej słodkie i mniej soczyste. Najsmaczniejsze są te zrywane prosto z drzewa, dojrzewające w słońcu. I dlatego warto na zimę zrobić co nie co z naszych polskich gruszek. Te, nie ma co ukrywać, są najsmaczniejsze.

Gruszki zawierają mniej kwasów organicznych takich jak: kwas jabłkowy, cytrynowy. Gruszki, podobnie jak jabłka mogą być źródłem wielu witamin, chociaż stężenie ich jest mniejsze, niż w jabłkach. Warto jednak i te ilości wykorzystać. Głównie jest to witamina C, następnie witaminy z grupy B i PP. Chociaż sole mineralne stanowią tylko 0,3 % ciężaru gruszki, to jednak nie można pomijać ich w znaczeniu dla zdrowia. Są to głównie sole potasu, fosforanu, wapnia i magnezu. I pod tym względem gruszki przewyższają jabłka. Ponadto gruszki zawierają związki żelaza, większe ilości błonnika i pektyn. Dlatego mają działanie regulujące pracę przewodu pokarmowego i wykazują wysoką skuteczność w problemach z wypróżnieniami.

Z gruszek można przygotować sok, który ma dość silne właściwości moczopędne i jest polecany w leczeniu kamicy moczowej.

prymat