Gra w kolory - borówkowy

Crumble z truskawkami i borówkami
- 1 szk mrożonych borówek amerykańskich
- 1,5 szk mrożonych truskawek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka karmel z wanilią ( młynek )
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier, masło i karmel z wanilią połączyć dłońmi robiąc kruszonkę. Truskawki i borówki wsypać na głęboki talerz, dodać łyżkę mąki i wymieszać. 4 foremki do zapiekania można wysmarować masłem ale nie jest to konieczne. Do foremek rozdzielić owoce a na nie rozdzielić kruszonkę. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 20 - 25 minut w zależności od piekarnika. Podawać na gorąco albo same albo z lodami czy bitą śmietaną.
Rogaliki z borówkami
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 1/2 szk cukru
- 2 jajka + 1 jajko
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szk mleka 3,2%
- 200 g margaryny do pieczenia
- cukier puder do posypania
- borówki amerykańskie ( u mnie mrożone )
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na rogaliki powinny mieć taką samą temperaturę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami mleka na płynną masę. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić 2 jajka i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę a potem dodać rozmieszane drożdże i za pomocą miksera połączyć składniki. Następnie wyjąć wszystko na blat lub stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto, przełożyć je do miski, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić w miarę konieczności podsypywać mąką i podzielić je na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła, pociąć radełkiem na osiem trójkątów. Borówki oprószyć łyżką mąki i układać porcjami na szerszych kawałkach ciasta. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej i układać po 8 na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie jajko, które zostało rozbełtać i posmarować nim rogaliki. Zostawić na 15 minut i potem wstawić obie blachy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 20 minut aż będą rumiane. Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Gofry z bitą śmietaną i borówkami
- 4 jajka
- 1/2 szk oleju
- 300 ml mleka 3,2%
- 200 ml białej oranżady
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2,5 szk mąki typ 500
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier do smaku
- borówki amerykańskie ( użyłam mrożonych )
PRZYGOTOWANIE:
Borówki rozmrozić najlepiej na ręczniku papierowym. Śmietanę ubić z cukrem i wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami, mlekiem, oranżadą i olejem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, nalewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry dekorować bitą śmietaną i borówkami. Można dodać małe listki mięty.
Babeczki z borówką, orzechami i kokosem
- suche składniki :
- 2 czubate łyżki tartych orzechów włoskich
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- mąka pszenna typ 500 ( ok. 270 g )
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g borówek amerykańskich
- mokre składniki :
- 1/2 szk oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 150 ml mleczka kokosowego
- 50 ml gazowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wagi wsypać tarte orzechy i wiórki kokosowe. Dosypać mąki tyle aby ogólnie waga wskazywała 300 g. Następnie wsypać cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mokre składniki, wsypać suche i widelcem lekko połączyć aby nie rozgnieść borówek. Foremki do babeczek włożyć we wgłębienia blachy do muffinek i każdą foremkę wypełnić ciastem. Babeczki piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczone babeczki po sprawdzeniu patyczkiem wyjąć na kratkę i oprószyć lekko cukrem pudrem.
Sernik na zimno z borówkami
- 350 g półtłustego twarogu
- 1 duża śmietana 12% ( 400 g )
- cukier do smaku
- 1 galaretka agrestowa
- 2/3 szk gorącej przegotowanej wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 350 g borówki amerykańskiej
- 500 ml gorącej przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy. Chłodną galaretkę wlać w trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Borówki umyć, osuszyć. Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić. Gdy masa serowa jest ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i delikatnie zalać galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki. Podawać najlepiej po kilku godzinach.
Tort naleśnikowy z borówkami
- Naleśniki :
- 2,5 szk wody
- 1/2 szk maślanki
- 1 szk mleka
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty cukru
- 2 jajka
- 3 szk mąki pszennej typ 500
- 30 ml oleju rzepakowego
- odrobina zielonego barwnika spożywczego
- Masa :
- 450 g półtłustego twarogu
- 200 g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- 350 g borówek
- Dodatkowo :
- borówki do dekoracji
- 2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml )
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki :
Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka oraz sól i cukier oraz barwnik i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię, wlewać łyżka wazową porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
Masa :
Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić go a potem dodać cukier i jogurt i wymieszać. Wsypać borówki ( trochę zostawić do dekoracji ) i ponownie przemieszać masę. Dżemy przełożyć do miseczki i przemieszać aby łatwo się rozprowadzały.
Przełożenie :
Na tortownicy ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcja dżemu, zakryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik rozprowadzić porcję masy serowej i przykryć naleśnikiem. Postępować tak do momentu wyczerpania się składników. Ostatni naleśnik powinien być czysty. Środek i boki tortu obłożyć pozostawionymi borówkami. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.