Gofry- (nie tylko) wakacyjne przysmaki

Opublikowano: 08.07.2015
Autor: Ewa
Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki
Wielu z nas nie wyobraża sobie wakacji i lata nie tylko bez lodów, ale również bez gofrów. Pulchne lub chrupiące, z bitą śmietaną, sosem czy owocami- chętnie po nie sięgamy podczas wakacyjnych wojaży. Zapraszam na garstkę ciekawostek i inspiracji.

Gofry to przysmak nie tylko dzieci. Równie chętnie sięgają po nie dorośli. Są smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze dają wiele możliwości i swobodę dla kulinarnej twórczości. To doskonały pomysł na deser, lunch czy podwieczorek. Smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Możemy przygotować gofry pulchne lub chrupkie, na sodzie, proszku do pieczenia czy drożdżach. Dowolność jest ogromna, a i przepisów nie brakuje.


Nic dziwnego, gdyż te pyszne wafle znane są już od czasów średniowiecznych, kiedy to wypiekano je nad paleniskiem w formie gładkich placków na bazie mąki jęczmiennej i owsianej między dwoma żeliwnymi płatami. W XIII wieku pojawiła się pierwsza forma do wypiekania tych smakołyków. Miała ona kształt przywodzący na myśl plaster miodu i to właśnie od tego wywodzi się słowo 'wafel'- "wafla" to nic innego jak "kawałek pszczelego ula". Co ciekawe, jako że wyobraźnia ludzka nie zna granic, bywało że gofrom nadawano bardzo ciekawe, wręcz artystyczne kształty- krajobrazy czy herby do schrupania to nie lada gratka.


Pierwsza opatentowana gofrownica pojawiła się w 1869 roku i aby ten dzień uczcić 24 sierpnia amerykanie ustanowili Narodowym Dniem Gofra. Warto w tym momencie wspomnieć, że dzisiejszy bohater ma również swoje międzynarodowe święto, które przypada 25 marca.


Obecnie gofry cieszą się ogromną popularnością. Powszechnie dostępne zaczęły już być od XVI wieku, ale biedniejsze grupy społecznie mogły cieszyć się jedynie ich uboższą wersją- przygotowaną na wodzie i słabej jakości mące. Te z dodatkiem jaj, mleka czy miodu zarezerwowane były dla bogatszych klas społecznych. Dziś znamy wiele rodzajów gofrów- amerykańskie , belgijskie czy skandynawskie to tylko kilka z tych najbardziej popularnych.


Poniżej zapraszam Was na moje gofrowe przekąski. Będzie wakacyjnie, lekko, smacznie i zdrowo. Troszkę na słono, troszkę na słodko- każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam .


Drożdżowe gofry gryczano- orkiszowe z fetą & gofrowa maxi kanapka

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki
Zdrowe gofry gryczano-orkiszowe sprawdzą się idealnie jako danie śniadaniowe, na wynos do pracy czy szkoły, jako lunch czy kolacja. Dobór dodatków zależy wyłącznie od naszej fantazji i smaku. Warto jednak dodać, że nawet czyste smakują wspaniale i są niezwykle sycące ze względu na dodatek sera feta. Ten ostatni oprócz tego, że nadaje całej potrawie charakteru, to dodatkowo pięknie prezentuje się w postaci zgrabnych kostek, które po upieczeniu zachowują swój kształt.


Składniki:

• 2 jajka
• 1,5 szklanki mąki gryczanej
• 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• łyżeczka soli
• 300 g sera feta w kostkach + 100 g do podania
• nieduża laska rabarbaru
• 1/2 szklanki oleju rzepakowego
• 1,5 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 7 g drożdży instant
• Kilka suszonych pomidorów
• kilka listków bazylii
• 2 łyżki octu balsamicznego
Dodatki:
• kremowy serek naturalny
• pomidory malinowe
• rukola

Łączymy składniki suche - mąki, sól i drożdże. W oddzielnej misce łączymy jajka, 150 g rozdrobnionego widelcem sera feta, mleko, olej, wodę i ocet balsamiczny. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojony w bardzo cienkie plasterki rabarbar, pokrojone w paseczki świeże liście bazylii oraz 150 g kostek fety ( w tym momencie kostki dajemy w całości- dzięki temu po upieczeniu i przekrojeniu gofrów na pół kostki fety będą ładnie widoczne). Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy (mocy i grubości gofrów) czas pieczenia może być różny- u mnie było to 5 minut. Gofry muszą być z wierzchu chrupiące, w środku przyjemnie puszyste i wilgotne. Z podanej porcji upiekłam 4 poczwórne mega gofry (mam gofrownicę obracaną, która na raz piecze 2 duże placki - każdy składający się z 4 gofrów) - czyli piekąc w małej gofrownicy będziemy mieli ich ok. 16.

Ciepłe gofry możemy podać same- nawet bez dodatków smakują wybornie i są niezwykle sycące. Na pożywne śniadanie czy lunch proponuję podać je z serkiem naturalnym kremowym, kostkami fety, pomidorami malinowymi i rukolą. Gofry idealnie smakują również na zimno- z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne pieczywo. Robiąc je w gofrownicy, która umożliwia upieczenie grubych gofrów, możemy już wystudzone przekroić na pół tak jak bułkę, posmarować serkiem, włożyć ulubione dodatki- np. wędlinę, rukolę, przykryć drugą połówką gofra i zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.
Smacznego!

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki

Gofry drożdżowe z jabłkami

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki

Zapraszam na pyszne zdrowe drożdżowe gofry bezglutenowe- na mące ryżowej, bez dodatku cukru. Z wierchu przyjemnie chrupiące, w środku miękkie i delikatne. Doskonale komponują się z sosem z czarnych porzeczek przełamanych delikatną nutą mleczka kokosowego.
Składniki:

• 4 żółtka
• 2,5 szklanki mąki ryżowej BIO
• szczypta soli
• 200 g suszonych daktyli
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki oleju rzepakowego
• 1,5 szklanki mleczka kokosowego BIO
• 1/2 szklanki wody
• 2 jabłka
• 7 g drożdży instant
Sos porzeczkowy:
• pół słoiczka dżemu porzeczkowego 100%
• 3-4 łyżki mleczka kokosowego bio

Drobno posiekane daktyle zalewamy odrobiną gorącej wody. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania puree- daktyle muszą się rozpaść.
Łączymy suche składniki- mąki, sól i drożdże. W oddzielnej misce łączymy żółtka, puree daktylowe, mleczko kokosowe, olej, wodę i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
Dżem porzeczkowy łączymy z mleczkiem kokosowy. Gorące chrupiące gofry podajemy z sosem. Smacznego!

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki

Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki


Zapraszam na pyszne i zdrowe gofry na bazie mąki z ciecierzycy i mąki ryżowej. Całość posłodziłam cukrem brzozowym i zaserwowałam z pysznym naturalnie słodkim musem bananowym. Zdrowe małe co nieco- idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser.
Składniki:

• 4 żółtka
• 1 szklanka mąki z ciecierzycy BIO
• 1 szklanka mąki ryżowej BIO
• szczypta soli
• 1/2 szklanki ksylitolu
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 1/4 szklanki oleju rzepakowego
• 1szklanka mleka ryżowego z migdałami BIO

• 1 łyżeczka sody

MUGofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki S BANANNOWY :

• 2 dojrzałe banany
• łyżeczka dobrego kakao


Łączymy suche składniki- mąki, sól, sodę i ksylitol. W oddzielnej misce łączymy żółtka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z musem bananowym - banany rozdrabniamy widelcem na pastę, pod koniec dodając łyżeczkę kakao. Smacznego!

 

Dyniowe gofry jogurtowe z jagodowo-malinowym kremem i owocami

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki


Składniki:
• 2 jajka
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 1 szklanka zarodków pszennych
• szczypta soli
• 0,5 szklanki domowego cukru waniliowego
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 0,5 szklanki oleju rzepakowego
• szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
• 1,5 szklanki mleka
• 150 g serka jogurtowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka z cytryny
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej


Dodatek:
• 300 g serka owoce leśne
• 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
• pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
• miód malinowy
• świeże maliny i borówki

Łączymy suche składniki- mąkę, zarodki pszenne, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, imbir i cukier. W oddzielnej misce łączymy jajka, serek, mleko, olej, trawę cytrynową, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry.
Serek owocowy ucieramy ze śmietaną, trawą cytrynową i łyżeczką malinowego miodu. Serkiem smarujemy gofry, wykładamy porcję świeżych owoców i skrapiamy malinowym miodem. Smacznego!

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki
Wytrawne gofry kalafiorowe

Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki

Składniki na kalafiorowe gofry :
• 2 jajka
• 2 szklanki zmiksowanego surowego kalafiora
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3/4 łyżeczki soli
• łyżka miodu spadziowego
• 0,5 szklanki oleju rzepakowego
• 1szklanka mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 6-8 suszonych pomidorów z oleju

Wytrawny mus:
• 300 g truskawek
• 1 jabłko ze skórką
• 6 suszonych pomidorów z oleju
• łyżka miodu spadziowego
• łyżka octu balsamicznego
• łyżeczka świeżo startego imbiru
• pół łyżeczki soli
• pieprz do smaku
• listki bazylii do dekoracji
• ser podania na gofrach

Zaczynamy od przygotowania gofrów. Łączymy suche składniki- kalafior, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce łączymy jajka, mleko, miód oraz olej. W malakserze blendujemy suszone pomidory. Dodajemy składniki suche. Stopniowo przelewamy składniki mokre cały czas pulsacyjnie blendując.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
W między czasie przygotowujemy wytrawny mus. Blendujemy pozbawione szypułek truskawki, jabłko ze skórką oraz suszone pomidory. Doprawiamy miodem, octem, imbirem, solą i pieprzem.

Gofry podajemy z musem, serem lub ulubionym twarogiem oraz listkami świeżej bazylii. Tak skomponowane gofry idealnie sprawdzą się jak elegancka przystawka. Smacznego!

 Gofry- (nie tylko)  wakacyjne przysmaki

prymat