Francuskie tosty, temat nie aż tak prosty

Opublikowano: 21.11.2012
Autor: Cynowa_Beata
Francuskie tosty, temat nie aż tak prosty
Kiedy mówimy tosty francuskie większość z was myśli o poczciwym chlebie namoczonym w rozbełtam jajku. Natomiast tosty we Francji są bardzo popularne i tam pod nazwą ,,Croque '' wymagają odrobiny więcej pracy :)


 
Jeśli przejedzą wam się bagietki i będziecie mieli ochotę na ciepłe śniadanie, to przy dostępie to patelni można przygotować ,,Croque ''  jest to rodzaj tosta, którego bardzo uproszczoną formę, nazywamy często tostem francuskim. Te prawdziwe Francuskie grillowane kanapki są jednak dużo bardziej bogate, i w zależności od regionu i upodobań serwuje się je z rożnymi dodatkami. Składają się z 2 kawałków chleba lub przekrojonej kromki wypełnionej np. szynką i serem croque-monsieur. Często zapieka się je z beszamelem lub podaje udekorowane sadzonym jajkiem croque-madam

Istnieją też inne wariacje oryginalnej wersji z serem i szynką :)

croque provençal- z pomidorem
croque auvergnat - serem bleu d'Auvergne
croque gagnet - z Golłdą i kiełbaską andouille
croque norvégie- z wędzonym łososiem zamiast szynki
croque tartiflette - z plasterkami ziemniaka i serem Reblochon
croque bolognese / croque Boum-Boum - z sosem Bolognese croque señor - z dodatkiem pomidorowej salsy
croque Hawaiian - z plasterkami ananasa


Składniki są tanie. Takie tosty można kupić w knajpkach i ulicznych kanapkarniach.
 Ja jako że chce przyoszczędzić całość przygotowałam sama z tego co było w lodówce :

Croque Auvergnat a'la Cynowa

Francuskie tosty, temat nie aż tak prosty

Składniki na 4 sycące tosty:
8 kromek Chleba tostowego ciemnego (1,50e)
100 gram ser  bleu d'Auvergne (200g / 2,00e)
50 g Dojrzewającej wieprzowej kiełbasy w otoczce z chili (150g / 2,70e)
4 jajka (6szt 1,75e)
Łyżeczka Ziół prowansalskich / (słoiczek o,45e)
2 Łyżki śmietany 30% / (250ml 0,63e)
3 łyżki wody
sól i pieprz
Oliwa lub patelni grillowa, ceramiczna


 

Kiełbasę i ser pokroić w cieki plastry. Śmietankę, wodę i jajka dokładnie roztrzepać w miseczce, dodać zioła prowansalskie, i szczyptę soli, wymieszać. Patelnie rozgrzać z łyżką oliwy, 4 kromki chleba zamoczyć w jajku i położyć je na patelni. Następnie ułożyć na nich ser i kiełbasę posypać odrobiną pieprzu, zmniejszyć gaz i przykryć tosty 2 warstwą namoczonego w jajku chleba. Lekko docisnąć i obrócić całość. Zezłocić z drugiej strony, około 1 minuty. Podawać na ciepło z płynnym środkiem, posypane świeżym pieprzem i przyozdobione plasterkami sera ..

Wybierzcie chleb tostowy, ponieważ dobrze wchłania jajko i ma delikatne brzegi. Ja używałam zwykłego chleba krojonego i pakowanego w folie, który w odróżnieniu od tutejszych pyznych bagietek, smakuje i wygląda jak tostowy.
Kiełbaska której użyłam jest typową, bardzo intensywnie ,,pachnacą'' suszoną kiełbaską, z pleśniową otoczką. Wbrew pozorom są tutaj bardzo tanie i warto ich spróbować. Łatwo je znaleźć na specjalnych wieszakach sklepowych, można trafić po zapachu.

Pozdrowienia z Paryża i smacznego :)

prymat