Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ślimaczki

Ciasto francuskie idealnie nadaje się do słodkich jak i wytrawnych pyszności.

Ciasto francuskie to świetny produkt do przygotowania szybkich i smacznych przekąsek lub deserów. Można przyrządzić je na słodko lub na słono. Ja dziś polecam te na słono. Pysznie i szybko.

 

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

 

Francuskie ślimaczki

1 op ciasta francuskiego
18 plasterków wędzonej surowej polędwicy
200 g tartej mozzarelli
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
1/2 krążka sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego 
1 jajko
czarny sezam 
 
Ciasto rozwinąć a natkę posiekać.
Na cieście ułożyć plasterki polędwicy, posypać mozzarellę, natkę pietruszki a potem cieniutko pokrojony ser sałatkowy.
Brzeg jednego z dłuższych boków posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć roladę zaczynając od brzegu nie posmarowanego.
Roladę pociąć na 1 cm grubości kawałki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować je jajkiem i posypać sezamem.
Piec 25 minut w temperaturze 210 stopni.
Podawać na gorąco lub zimno.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak