Dyniowy miesiąc cz.5

Opublikowano: 27.09.2012
Autor: Mienta
Dyniowy miesiąc cz.5
Małe, urocze i słodkie przekąski.

Ciasteczka i cake pops, ktoś chętny?:)

 

Dyniowe cake pops

Ciekawy sposób na podanie dyniowego ciasta :) Idealne na imprezę dla dzieciaków, polecam :)

Dyniowy miesiąc cz.5

  • połowa ciasta dyniowego z tego przepisu:
- 210 g mąki
- 120 g margaryny
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 60 g jogurtu naturalnego
- 150 g puree z dyni*
- łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka serka mascarpone
  • garść mielonych migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • 3 krople pomarańczowego barwnika do czekolady

patyczki do lizaków lub wykałaczki

Ciasto przyrządzamy w następujący sposób:

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, puree z dyni i jogurt cały czas miksując.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy(użyłam tortownicy 18 cm).

Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).

Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Wystudzone ciasto (użyłam połowę ) kruszymy i mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz serkiem mascarpone.

Formujemy niewielkie kuleczki i odkładamy je na talerz.

Jeśli masa nie będzie dobrze się lepić to dodajemy jeszcze łyżeczkę serka.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Do czekolady dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kulki czekoladą.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

 


Ciasteczka dyniowo-pomarańczowe


Proste, szybkie i pyszne. Podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami, uwielbiam to :) Początkowo chciałam je zrobić z pomarańczowym lukrem ale wyszły wystarczająco słodkie i smaczne :)

Dyniowy miesiąc cz.5

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 180 g puree z dyni
  • jajko
  • 40 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • skórka z całej pomarańczy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem,  jakiem i skórką startą ze sparzonej pomarańczy.

Dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 4 mm i wycinamy ciastka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

prymat