- połowa ciasta dyniowego z tego przepisu:
- 120 g margaryny
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 60 g jogurtu naturalnego
- 150 g puree z dyni*
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka serka mascarpone
- garść mielonych migdałów
- 100 g białej czekolady
- 3 krople pomarańczowego barwnika do czekolady
patyczki do lizaków lub wykałaczki
Ciasto przyrządzamy w następujący sposób:
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, puree z dyni i jogurt cały czas miksując.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy(użyłam tortownicy 18 cm).
Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).
Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto (użyłam połowę ) kruszymy i mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz serkiem mascarpone.
Formujemy niewielkie kuleczki i odkładamy je na talerz.
Jeśli masa nie będzie dobrze się lepić to dodajemy jeszcze łyżeczkę serka.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Do czekolady dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kulki czekoladą.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
Ciasteczka dyniowo-pomarańczowe
Proste, szybkie i pyszne. Podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami, uwielbiam to :) Początkowo chciałam je zrobić z pomarańczowym lukrem ale wyszły wystarczająco słodkie i smaczne :)
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 180 g puree z dyni
- jajko
- 40 g cukru
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- skórka z całej pomarańczy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem, jakiem i skórką startą ze sparzonej pomarańczy.
Dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 4 mm i wycinamy ciastka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.
Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.