Dyniowy miesiąc cz.4

Ostatnio zachęcałam do dodawania dyni do deserów i dań obiadowych :) Jak widać do pieczywa także świetnie się nadaje, polecam :)
Bułeczki dyniowe
Przepis znalazłam w książce "Potęga warzyw". Nie potrafiłam się mu oprzeć i teraz stwierdzam, że warto było go wypróbować. Bułeczki są przepyszne :) Podaje lekko zmodyfikowaną przeze mnie wersję, polecam :)
- pół opakowania drożdży w proszku
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- łyżka miodu gryczanego
- 180 g puree z dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżka soli
- 3/4 szklanki łuskanych pestek dyni
Wodę mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 10minut.
Dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści.
Dodajemy puree z dyni, łyżkę oliwy, mąke i sól.
Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy druga łyżkę oliwy i jeszcze chwilę zagniatamy.
Na koniec dodajemy pestki dyni i zagniatamy całość.
Ciasto delikatnie smarujemy oliwą i odstawiamy do podwojenia objętości.
Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Bułeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.
Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.
Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy
Chrupiąca skórka, delikatny środek, zapach rozchodzący się po całym domu. To chyba wystarczające powody aby upiec samemu chleb :)
- 430 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g otrębów owsianych
- 230 g puree z dyni
- opakowanie suszonych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki suszonych pomidorów(nie z oleju)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki pestek z dyni
Przesianą mąkę mieszamy z solą, pomidorami, drożdżami i otrębami.
Wodę i mleko podgrzewamy i zalewamy mąkę.
Dodajemy puree z dyni i jedną łyżkę oliwy i krótko miksujemy.
Całość wykładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Dodajemy drugą łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.
Na koniec dodajemy pestki dyni.
Zagniatamy i smarujemy oliwą.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczach.
Smacznego :)
* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.