Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy miesiąc cz.4

Domowe pieczywo to naprawdę coś wspaniałego. Chyba nie muszę wymieniać wszystkich jego zalet ;) Co powiecie na świeży chlebek i bułeczki z dodatkiem dyni?:)

Ostatnio zachęcałam do dodawania dyni do deserów i dań obiadowych :) Jak widać do pieczywa także świetnie się nadaje, polecam :) 


Bułeczki dyniowe

Przepis znalazłam w książce "Potęga warzyw". Nie potrafiłam się mu oprzeć i teraz stwierdzam, że warto było go wypróbować. Bułeczki są przepyszne :) Podaje lekko zmodyfikowaną przeze mnie wersję, polecam :)

Dyniowy miesiąc cz.4

  • pół opakowania drożdży w proszku
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka miodu gryczanego
  • 180 g puree z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżka soli
  • 3/4 szklanki łuskanych pestek dyni

Wodę mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 10minut.

Dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści.

Dodajemy puree z dyni, łyżkę oliwy, mąke i sól.

Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy druga łyżkę oliwy i jeszcze chwilę zagniatamy.

Na koniec dodajemy pestki dyni i zagniatamy całość.

Ciasto delikatnie smarujemy oliwą i odstawiamy do podwojenia objętości.

Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Bułeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Dyniowy miesiąc cz.4

 

Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy

Chrupiąca skórka, delikatny środek, zapach rozchodzący się po całym domu. To chyba wystarczające powody aby upiec samemu chleb :)

Dyniowy miesiąc cz.4

  • 430 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g otrębów owsianych
  • 230 g puree z dyni
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów(nie z oleju)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek z dyni

Przesianą mąkę mieszamy z solą, pomidorami, drożdżami i otrębami.

Wodę i mleko podgrzewamy i zalewamy mąkę.

Dodajemy puree z dyni i jedną łyżkę oliwy i krótko miksujemy.

Całość wykładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Dodajemy drugą łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

Na koniec dodajemy pestki dyni.

Zagniatamy i smarujemy oliwą.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczach.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Dyniowy miesiąc cz.4

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak