Dyniowy miesiąc cz.2

Opublikowano: 15.09.2012
Autor: Mienta
Dyniowy miesiąc cz.2
Ostatnio przedstawiałam Wam pyszne danie obiadowe z dodatkiem dyni. Dziś zapraszam na coś słodkiego na szybko :)

Dynię ostatnio dodaję do wielu potraw, wytrawnych a także na słodko. Dziś przedstawiam proste przepisy na gofry i niezwykle puszyste placuszki :)

 

Gofry dyniowe

Chrupiące z wierzchu, delikatne i puszyste w środku, jednym słowem przepyszne. Możemy podawać je z dowolnymi dodatkami. Ja akurat miałam pod ręką banany i truskawki, polecam :)

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • łyżka miodu gryczanego
  • łyżka oleju
  • łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na gofry miksujemy ze sobą.

Gofrownicę spryskujemy tłuszczem.

Do rozgrzanej nakładamy po 3 łyżki masy i pieczemy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

 

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

 

Dyniowe placuszki z karmelizowanymi jabłkami

Placuszki zazwyczaj robię na śniadanie jednak te ze względu na dodatek alkoholu podałam na kolację ;) Same pancakes wyszły niesamowicie delikatne w smaku natomiast jabłka i figi świetnie się komponowały z całością, polecam :)

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 łyżki miodu pitnego (użyłam Trójniak Mistrza Jana)
  • opcjonalnie 2 figi

Jabłko obieramy i kroimy w paseczki o grubości około 3-4 mm.

Miód gryczany mieszamy z miodem pitnym.

Do mieszanki wrzucamy jabłkowe plasterki, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pancakes.

Wszystkie składniki na placuszki miksujemy ze sobą.

Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Gotowe odkładamy na talerz.

Na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię wykładamy jabłkowe plasterki wraz z marynatą.

Smażymy chwilkę po czym przekładamy na talerz z placuszkami.

Pozostałym sosem możemy polać pancakes.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.


prymat