Dyniowy miesiąc cz.1

Opublikowano: 12.09.2012
Autor: Mienta
Dyniowy miesiąc cz.1
Szczerze przyznaję, że w tym roku po raz pierwszy spróbowałam dynię. Od razu się w niej zakochałam i od początku tego miesiąca króluje ona w mojej kuchni :)

Przedstawię Wam kilka fajnych przepisów z wykorzystaniem dyni. Na pewno będą proste bo dopiero zaczynam swoją przygodę z tym warzywkiem :)

Dziś zapraszam na danie obiadowe ale zaglądajcie na bloga bo pojawią się także słodkości z dynią a także pyszne pieczywo :)

 

Cytrynowy łosoś na pikantnym puree z dyni

Teraz w okresie gdy dynię można kupić na każdym kroku możemy ciekawie urozmaicić obiad i zamiast ziemniaków podać puree dyniowe. Odpowiednio doprawione smakuje wyśmienicie :)

  • 2 filety z łososia (ok 150 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu tabasco nadająca posmak grillowania
  • łyżeczka rozmarynu
  • mała dynia (ok.1 kg)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka sosu tabasco
  • łyżka parmezanu
  • łyżeczka posiekanej suszonej lub świeżej papryczki chili
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta pieprzu
  • sztypta soli

 

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Filety z łososia nacieramy, sokiem z cytryny, tabasco oraz rozmarynem.

Odstawiamy na czas pieczenia się dyni.

Po tym czasie dynię obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Doprawiamy go sokiem z cytryny, tabasco, parmezanem oraz przyprawami.

Filety z łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.

Przed podaniem możemy jeszcze skropić sosem tabasco.

Puree przekładamy na talerz a na nim układamy gotową rybę.

Smacznego :)


prymat