Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo-Tygodniowo

DYNIA

Dyniowo-Tygodniowo

Witam wszystkich tu zaglądających. Zastanawiając się dłuższy czas w końcu wpadłam na pomysł na bloga. W miarę możliwości czasowych postaram się w każdy weekend wybierać jakieś warzywo, owoc bądź inne dobrodziejstwo natury, opisywać jego właściwości, wartości mineralne i dlaczego właśnie warto je jeść, a przez resztę tygodnia każdego dnia będę dodawała przepisy zawierające bohateria pierwszej historii.

Dzisiaj już zacznę jako, że w końu weekend. Tak czy inaczej poznajcie pierwszego bohatera, którym jest, piękna i soczysta:

DYNIA

WARTOŚCI ODŻYWCZE MIĄŻSZU:
dynia jest bardzo bogata w witaminy i składniki mineralne między innymi znajdziemy w niej:

- wapń
- magnez
- żelazo
- prowitaminę A
- witaminę E
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- witaminę PP

Widząc już ten skład można stwierdzić, że dynia niby taka niepokaźna a jednak zawiera wiele witamin, których często brakuje naszym organizmom. Nasz bohaterka więc nie tylko dobrze smakuje ale także ma doskonały wpłym na układ krwionośny, układ pokarmowy oraz wzrok.
Dodatkowym jej atutem dla tych, którzy dbają o linię jest fakt, że dynia ma bardzo mało kalorii a mianowicie 25 kcal / 100g .

Nie zapominajmy równierz o pestkach, które nie dość, że chętnie zajadamy na dodatek często nie zdajemy sobie sprawy z ich cudownych właściwości, może więc nakreślę dlaczego warto ich nie wyrzucać a poświęcić chwilę czasu i poprzebierać i ususzyć.

WARTOŚCI ODŻYWCZE PESTEK:

- bogactwo fitosteroli
- białko
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- witamina A
- witamina B9
- witamina B15
- cynk
- lecytyna

Dlaczego więc warto? Fitosterole zapobiegają chorobom serca oraz naczyń krwionośnych, dodatkowo co tyczy się Panów mają też zbawienny wpłym jeśli chodzi o choroby prostaty.
Ale to jeszcze nie wszystko - ze względu na bogactwo witaminy B poprawiają one cerę oraz wzmacniają włosy, dzięki kwasom nienasyconym są doskonałym lekarstwem na wszelkiego rodzaju alergie oraz stany zapalne skóry a dzięki lecytynie zapamiętamy więcej przepisów kulinarnych ;)

Skoro wartości odżywcze zostały już opisane, pora na zastosowanie naszej bohaterki.

DYNIA I JEJ ZASTOSOWANIE:

Miąższ dyni ma wszelakie zastosowanie jeśli chodzi o kulinarne przygody a oto kilka z nich:

- składnik zup
- składnik ciast
- wszelkiego rodzaju nadzienia: do pierogów, naleśników, ciasteczek
- dodatek do dań rybnych oraz mięsnych w zamian za ziemniaki
- główny produkt dżemów i innych przetworów

Nie zapominając oczywiście o pestkach dyni pozostaje opisać jeszcze ich zastosowanie:

- samodzielna przekąska
- dodatek do chlebów i ciast
- dodatek do sałatek
- produkt panierki do mięs


To chyba byłoby już na tyle jeśli chodzi o opis dyni, przepisy zacznę umieszczać od poniedziałku a tym czasem pozostaje pożegnać się i życzyć udanego wieczorku. :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak