Pizza - skąd się wzięła

Opublikowano: 09.02.2013
Autor: Poison1988
Pizza - skąd się wzięła
Dzień Pizzy

 

Opowiem wam bajkę:

Dawno, dawno temu istniał już pierwowzór pizzy. W zależności od źródeł przysmak ten zapoczątkowali starożytni Gecy bądź Egipcjanie. Egipcjanie podawali cienki chleb, który wytwarzany był w specjalnych piecach. Zaś Grecy robili to w podobny sposób lecz smarowali go oliwą posypywali czosnkiem oraz wszelakimi ziołami. Około 500 lat p.n.e. chlebki trafiły do Rzymy - tam podawane były w taki sam sposób jak w Grecji. 

Ale po co się sprzeczać co było pierwsze, czy jajko czy kura. Istotne jest jednak, że pizza w wersji podstawowej nie była podobna do tradycyjnej. Dlaczego? A dlatego, że ciasto nei było drożdżowe. Płaskie chlebki zwane pizza wytwarzano niegdyś z ciasta makaronowego a więc o drożdżach nie było mowy. Pierwszy wypiek o cieście podobnym do obecnego określa się dopiero na 1522rok.

Pewnie teraz zadajecie sobie pytanie, skąd ona teraz w takiej postaci, dlaczego uznawana jest za Włoski przysmak skoro początki miała gdzie indziej i o co chodzi w tym całym zamieszaniu. Już opowiadam :)

Koło XVII wieku pizza trafila do Rzymu. Ciato bez żadnyh dodatków podawano biedakom aby nie przymierali głodem. Chociaż możemy sobie wyobrazić, że do najlepszych ono pewnie nie należało. Najkwięszą pomyślnością takowego datku cieszył się wtedy Neapol, który to jako pierwszy posiadał pizzerie o nazwie Antica Pizzeria Port Alba a jej otwarcie określa się na rok 1830.

Chociaż nie każdy lubi historię, warto by każdy zapamiętał kto to był - Kolumb - to dzięki niemu zaczęto importować pomidory z Ameryki i dzięki niemu dzisiejsza pizza posiada sos pomidorowy. Wyobrażacie sobie ją bez tego dodatku?

 

Podstawy Włoskiej pizzy:

Dzięki Włochom posiadamy tradycyjne dwa rodzaje pizzy:

- Marinara - nie bez powodu nazwa kojarzy się z morzem ;) Zmęczeni pracą na morzu ludzie często odnajdywali odpoczynek i sytość we Włoskich pizzeriach - stąd i taka nazwa;

- Margerita - ta nazwa znowu pochodzi od królowej Małgorzaty (Margerita - Małgorzata). Rafał Esposito dowiedziawszy się o jej odwiedzinach postanowił zrobić na je cześć pizzę. Jako, że był najbardziej znaną osobą w Neapolu nie mógł pozwolić sobie na nudę. Na część Małgorzaty stworzył więc pizze w kolorach Włoskiej flagi - bazylia nadała jej piękny zielony odcień, czerwień zyskano dzięki pomidorom a piękną zieloną barwę stworzono za pomocą pyznej mozarelli.

 

Dlaczego pizza to pizza?:

Z powodu wielu podobnych produktów w 1984r założyciele Neapolitańskich restauracji postanowili jasno i zrozumiale określic, co to jest pizza. Założono więc Stowarzyszenie Prawdziwej Neapilotańskiej Pizzy - ich mianem nazywa się pizze o średnicy 35cmm i 3cm grubości. Podstawą opiekania jest piec opalany drewnem a co może wydać się dziwne czas opiekania wynosi zaledwie 1,5 minuty ale w zamian temperatura powinna wynosić  485stopni C.

U mnie właśnie wyrasta ciasto drożdżowe...a u was? :)

prymat