Dynia, to bardzo smaczne warzywo, choć muszę się przyznać, że polubiłam ją dość niedawno. Zawsze jakoś źle mi się kojarzyła. Ale dojrzałam do tego, aby ja spróbować i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Staram się teraz kombinować jak ją wykorzystać w kuchni. Mój mąż też nigdy nie był zwolennikiem dyni, ale odkąd upiekłam sernik dyniowy, sytuacja diametralnie się zmieniła.
Oczywiście, jeśli chodzi o kuchnię, to możemy dynię używać do wypieków: na słodko, czy wytrawnych. Nada się też na różne przetwory, takie jak: musy, dżemy lub dynię marynowaną. Posłuży jako dodatek do dań na ciepło bądź do sałatek i surówek. Można z niej wyczarować także smaczną zupę. Jak widać możliwości jest wiele, wystarczy przekonać się do dyni, a potem to już z górki.
Ale można też dynię dodać do klusek, czy choćby kopytek dla urozmaicenia smaku i koloru.
Dynia, to nie tylko składnik w naszej kuchni. Ma ona bowiem bardzo cenne właściwości zdrowotne. Owoce dyni zawierają bowiem związki cukrowe, pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B, PP i prowitaminę A. Nasiona dyni z kolei w swoim składzie mają kukurbitacyny, glikozyd oraz alkaloidy. Owoce zawierają cenne właściwości dietetyczne, szczególnie mogą być polecane chorym na miażdżycę, ze stwardnieniem tętnic oraz nadciśnieniem tętniczym.
Szczególnie mogą być polecane ludziom z obrzękami na tle choroby serca i z niewydolnością nerek, a także w chorobach wątroby oraz u ludzi z cukrzycą i otyłością.
Zawarte w nasionach dyni kukurbitacyny, od dawna były wykorzystywane w leczeniu inwazji robaczych u ludzi. Używano dyni w zwalczaniu tasiemców u ludzi i zwierząt. Ale właściwości przeciwrobacze mają tylko świeże nasiona dyni.
Dzięki dyni znowu możemy się przekonać, że warzywa, jak i owoce są zdrowe oraz mają wiele wartościowych cech i składników, nie tylko smakowych ale i leczniczych.
Polecam Wam przepis na pyszny sernik
Sernik dyniowy z mango i wanilią
1 kg serka waniliowego z kawałkami wanilii ( w wiaderku )
1/3 szk jogurtu naturalnego
5 jajek
1/4 szk cukru
1 budyń śmietankowy
150 g dyni hokkaido ( waga po starciu na tarce na drobnych oczkach )
2 łyżki mango z wanilią w syropie
1 szczypta soli
cukier puder
biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryć dno tortownicy )
Dynię wymieszać z mango i wanilią.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Do białek wsypać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać.
Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać.
Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy.
Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.