Dynia jako smaczne warzywo

Opublikowano: 07.08.2015
Autor: ZEWA
Dynia jako smaczne warzywo
Dynia to cenne warzywo, które dzielimy na te jadalne i ozdobne. Ale przybliżę Wam informacje na temat tej jadalnej.

Dynia, to bardzo smaczne warzywo, choć muszę się przyznać, że polubiłam ją dość niedawno. Zawsze jakoś źle mi się kojarzyła. Ale dojrzałam do tego, aby ja spróbować i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Staram się teraz kombinować jak ją wykorzystać w kuchni. Mój mąż też nigdy nie był zwolennikiem dyni, ale odkąd upiekłam sernik dyniowy, sytuacja diametralnie się zmieniła.

Oczywiście, jeśli chodzi o kuchnię, to możemy dynię używać do wypieków: na słodko, czy wytrawnych. Nada się też na różne przetwory, takie jak: musy, dżemy lub dynię marynowaną. Posłuży jako dodatek do dań na ciepło bądź do sałatek i surówek. Można z niej wyczarować także smaczną zupę. Jak widać możliwości jest wiele, wystarczy przekonać się do dyni, a potem to już z górki.
Ale można też dynię dodać do klusek, czy choćby kopytek dla urozmaicenia smaku i koloru.

Dynia, to nie tylko składnik w naszej kuchni. Ma ona bowiem bardzo cenne właściwości zdrowotne. Owoce dyni zawierają bowiem związki cukrowe, pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B, PP i prowitaminę A. Nasiona dyni z kolei w swoim składzie mają kukurbitacyny, glikozyd oraz alkaloidy. Owoce zawierają cenne właściwości dietetyczne, szczególnie mogą być polecane chorym na miażdżycę, ze stwardnieniem tętnic oraz nadciśnieniem tętniczym.
Szczególnie mogą być polecane ludziom z obrzękami na tle choroby serca i z niewydolnością nerek, a także w chorobach wątroby oraz u ludzi z cukrzycą i otyłością.

Zawarte w nasionach dyni kukurbitacyny, od dawna były wykorzystywane w leczeniu inwazji robaczych u ludzi. Używano dyni w zwalczaniu tasiemców u ludzi i zwierząt. Ale właściwości przeciwrobacze mają tylko świeże nasiona dyni.

Dzięki dyni znowu możemy się przekonać, że warzywa, jak i owoce są zdrowe oraz mają wiele wartościowych cech i składników, nie tylko smakowych ale i leczniczych.

Polecam Wam przepis na pyszny sernik

Dynia jako smaczne warzywo

 Sernik dyniowy z mango i wanilią

1 kg serka waniliowego z kawałkami wanilii ( w wiaderku )
1/3 szk jogurtu naturalnego
5 jajek
1/4 szk cukru
1 budyń śmietankowy
150 g dyni hokkaido ( waga po starciu na tarce na drobnych oczkach )
2 łyżki mango z wanilią w syropie
1 szczypta soli
cukier puder
biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryć dno tortownicy )


Dynię wymieszać z mango i wanilią.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Do białek wsypać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać.
Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać.
Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy.
Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.

prymat