Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone w warzywach udka na ostro

Pyszne i kolorowe danie

Oj jak lubimy takie połączenia. Wbrew pozorom danie jest proste do przygotowania a jak smakuje. Danie ostre ale takie ma być.

 

Duszone w warzywach udka na ostro

 

Duszone w warzywach udka na ostro

4 udka z kurczaka
1 szk pokrojonej w kostkę młodej kapusty
1/2 szk posiekanego szczypiorku
1 szk pokrojonej w kostkę cukinii
1/2 szk pokrojonej w grubsze paski cebuli
1/2 pokrojonej w grubszą kostkę papryki czerwonej i żółtej
3 łodygi posiekanego selera naciowego
1 pokrojona w plastry marchewka
1/2 sosu tajskiego słodko pikantnego
1/3 szk wody
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
 chili 
przyprawa ognisty smok
4 łyżki oleju
 
Udka umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej udka i podsmażyć.
Gdy się zarumienią dodać wszystkie przygotowane warzywa i chwilkę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Następnie podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut.
W razie potrzeby doprawić.
Udka w warzywach można podać np. z ryżem ugotowanym na sypko.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak