Oj jak lubimy takie połączenia. Wbrew pozorom danie jest proste do przygotowania a jak smakuje. Danie ostre ale takie ma być.
Duszone w warzywach udka na ostro
1 szk pokrojonej w kostkę młodej kapusty
1/2 szk posiekanego szczypiorku
1 szk pokrojonej w kostkę cukinii
1/2 szk pokrojonej w grubsze paski cebuli
1/2 pokrojonej w grubszą kostkę papryki czerwonej i żółtej
3 łodygi posiekanego selera naciowego
1 pokrojona w plastry marchewka
1/2 sosu tajskiego słodko pikantnego
1/3 szk wody
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
chili
przyprawa ognisty smok
4 łyżki oleju
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej udka i podsmażyć.
Gdy się zarumienią dodać wszystkie przygotowane warzywa i chwilkę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Następnie podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut.
W razie potrzeby doprawić.
Udka w warzywach można podać np. z ryżem ugotowanym na sypko.